Dnevne novice - 31.08.2018
Objavljeno: 31. 08. 2018

SLOVENIJA

Zreški Unior ob polletju z rastjo prihodkov

Zreški Unior je na ravni skupine v prvem polletju dosegel 125,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 2,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na ravni družbe so prihodke povečali za 4,3 odstotka na 86,6 milijona evrov, polletje pa sklenili s 6,4 milijona evrov čistega dobička, kar je za skoraj 600.000 evrov več kot lani.
Vir: STA

Postojnska jama s prevzemno ponudbo za preostale delnice Certe in Certe Holdinga

Družba Postojnska jama je objavila prevzemno ponudbo za odkup delnic Certe in Certe Holdinga, ki jih še nima v lasti. Za delnico Certe ponujajo sedem, za delnico Certe Holdinga pa 3,2 evra, kar je enako, kot so ponujali v prejšnji ponudbi. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj meni, da je to zadnja priložnost za lastnike.
Vir: STA

Državni proračun konec julija z 68 milijoni evrov presežka

Ljubljana, 31. avgusta - V državni proračun se je v prvih sedmih mesecih steklo za 5,45 milijarde evrov prihodkov oz. 4,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se povečali za 1,5 odstotka na 5,38 milijarde evrov. Rastejo tudi odhodki, vendar zaradi zasledovanja srednjeročne uravnoteženosti javnih financ s počasnejšo dinamiko kot prihodki. Proračunski presežek je konec julija znašal 68,1 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani proračun izkazoval 109 milijonov evrov primanjkljaja. Davčni prihodki, ki predstavljajo glavni vir prihodkov državnega proračuna, so bili v prvih sedmih mesecih s 703 milijoni evrov v primerjavi z enakim obdobjem lani večji za 6,2 odstotka. Na odhodkovni strani so se tekoči transferji, ki predstavljajo največjo skupino odhodkov, znižali za 0,9 odstotka na dobre tri milijarde evrov.
Vir: STA

BDP v drugem četrtletju s 3,8-odstotno rastjo

Ljubljana, 31. avgusta - Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je bil v drugem četrtletju za 3,8 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, v prvem polletju pa za 4,2 odstotka večji. Popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni se je medtem BDP glede na prvo četrtletje povečal za 0,8 odstotka, v medletni primerjavi pa za 4,3 odstotka, je objavil statistični urad.
Vir: STA

Umar: Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela nizka rast zasebne potrošnje

Ljubljana, 31. avgusta - K umiritvi rasti gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju je pomembno prispevala nizka rast zasebne potrošnje, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Kot so izpostavili, se je zasebna potrošnja upočasnila kljub ugodnim gibanjem na trgu dela in še vedno dobrem razpoloženju potrošnikov.
Vir: STA

Julija nižji realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je julija po dveh zaporednih mesecih rasti na mesečni ravni upadel za 0,7 odstotka, na kar je v največji meri vplival nižji realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motonimi gorivi. V medletni primerjavi je bil za 2,1 odstotka višji, v prvih sedmih mesecih pa za 1,3 odstotka višji.
Vir: STA

Julija skoraj 2,5 milijona turističnih prenočitev

Julija so turistični delavci v Sloveniji našteli več kot 825.000 prihodov turistov, skupaj so ti ustvarili skoraj 2,5 milijona prenočitev, je danes sporočil državni statistični urad. Primerjave z lanskim julijem statistiki niso ponudili, saj zaradi spremenjene metodologije podatki niso primerljivi.
Vir: STA

Avgusta na letni ravni 1,8-odstotna inflacija

Na letni ravni so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji avgusta v povprečju zvišale za 1,8 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,1 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevali dražji naftni derivati, je danes sporočil državni statistični urad.

Lanska gospodarska rast po prvi letni oceni 4,9-odstotna

Lanska gospodarska rast je bila po prvi letni oceni 4,9-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj od februarske ocene, ki je bila narejena z združevanjem četrtletnih podatkov. Po danes objavljeni oceni je BDP lani v tekočih cenah znašal 43 milijard evrov. V primerjavi z 2016 je bil v tekočih cenah višji za 6,5 odstotka, realno pa za 4,9 odstotka.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Na evropskih borzah nove skrbi glede trgovinskih vojn

Jutranje dogajanje na evropskih borzah narekujejo sveže skrbi glede trgovinskih vojn. Vlagatelje skrbijo napovedi, da bi lahko ameriški predsednik Donald Trump kitajski uvoz že v začetku meseca septembra obremenil z novimi carinami.
Vir: STA

EU in ZDA spet zaostrujeta spor glede carin na avtomobile

Vprašanje carin na avtomobile med EU in ZDA znova postaja vroče. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi po poročanju virov v četrtek zavrnil evropski predlog ničelnih carin na avtomobile, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je danes posvaril, da je unija na morebitne ameriške carine pripravljena odgovoriti s svojimi.
Vir: STA

Julija v območju evra in EU najnižja brezposelnost od leta 2008

Stopnja brezposelnosti v državah z evrom je bila julija po sezonsko prilagojenih podatkih pri 8,2 odstotka, kar je najnižje od novembra 2008. V EU je bila stopnja brezposelnosti medtem najnižja od aprila 2008, in sicer pri 6,8 odstotka, je sporočil Evropski statistični urad Eurostat.
Vir: STA

Območje z evrom avgusta z dvoodstotno inflacijo

Luxembourg, 31. avgusta - Območje z evrom je avgusta zabeležilo dvoodstotno inflacijo, kaže prva napoved evropskega statističnega urada Eurostat. Če bodo izračuni potrjeni, bo to pomenilo 0,1-odstotno znižanje rasti cen glede na julijsko vrednost.
Vir: STA

ZDA in Kanada bosta lovili zadnji vlak za dogovor o Nafti

ZDA in Kanada še niso dosegle dogovora o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t.i. novi Nafti. Pogovori, ki so se v četrtek zavlekli pozno v noč, niso prinesli preboja, kar pomeni, da bosta državi lovili zadnji vlak za sporazum. Danes namerava namreč ameriška administracija o napredku obvestiti kongres.
Vir: STA

Avgusta krepitev aktivnosti v kitajski industriji

Aktivnost v kitajski industriji se je avgusta nekoliko okrepila, so pokazali danes objavljeni podatki. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil pri 51,3 točke, kar je 0,1 točke nad julijsko vrednostjo, je podatke kitajskega statističnega urada povzela francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Država ponovno aktivira projekt TE Kolubara B

Srbski minister za rudarstvo in energijo Aleksandar Antic je dejal, da bo Srbija ponovno aktivirala projekt Kolubara B in izgradnjo nove termoelektrarne (350 MW).
Vir: Ekapija

Agrokor prodaja svoje poslovne prostore v Srbiji

Medtem, ko je Agrokorjev položaj v Zagrebu zapleten ima ta v Srbiji v lasti kar nekaj sredstva skozi svoja podjetja. To so skladišča in razni objekti. Za prodajo teh sredstev naj nebi bilo pravnih ovir.
Source: Serbiamonitor

Nazaj na novice