Dnevne novice - 29.08.2018
Objavljeno: 29. 08. 2018

SLOVENIJA

Banke v polletju za četrtino povečale dobiček

Ljubljana, 28. avgusta - Slovenske banke so v polletju ustvarile 322,9 milijona evrov dobička pred davki, kar je 26,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih je v medletni primerjavi narasel za 25,3 odstotka na 295,7 milijona evrov. Bilančna vsota bančnega sistema se je v polletju letos povečala za več kot pol milijarde evrov na 38,5 milijarde evrov.
Vir: STA

Slovenija in Hrvaška nadaljujeta skupno promocijo na kitajskem trgu

Slovenska turistična organizacija (STO) in hrvaška turistična organizacija (HTZ) nadaljujeta skupno promocijo na kitajskem trgu. Pri tem jima bodo pomagala tudi evropska sredstva, saj sta na razpisu Evropske potovalne komisije (ETC) pridobili okoli 100.000 evrov, so sporočili z STO.
Vir: STA

Bobinac bo podpredsednik za marketing v Hisense Inernational

Predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca je upravni odbor skupine Hisense imenoval za podpredsednika za marketing v družbi Hisense International. Bobinac ostaja predsednik uprave Gorenja, a bo hkrati odgovoren tudi za globalni marketing podjetja Hisense International, ki skrbi za mednarodne aktivnosti skupine Hisense.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze nadaljevale z rekordno rastjo

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili v zelenih številkah. Borze so tako nadaljevale z rastjo, ki se je začela v ponedeljek, ko je analitikom optimizem vlil uspeh v trgovinskih pogovorih med ZDA in Mehiko. Med današnjim trgovanjem je indeks S&P 500 tako prvič presegel vrednost 2900 točk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Kanada v trgovinskih pogovorih z ZDA odločena braniti svoje interese

Predstavniki Kanade in ZDA so v torek začeli pogovore o spremembah severnoameriškega trgovinskega sporazuma Nafta. ZDA so pred tem dogovor o novi Nafti dosegle z Mehiko, slednja si želi, da bi bil sporazum še naprej tristranski. A kanadski premier Justin Trudeau vztraja, da njegova država v nekaterih točkah ni pripravljena popuščati.
Vir: STA

Ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj julija najvišji v petih mesecih

ZDA so julija v blagovni menjavi s preostalim svetom ustvarile 72,2 milijarde dolarjev primanjkljaja. V primerjavi z junijem se je primanjkljaj povečal za 6,3 odstotka in kljub nekaterim protekcionističnim ukrepom administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa dosegel najvišjo raven po februarju.

SRBIJA

NIS izplačal dividende delničarjem - Na račune se je plačalo skoraj 7 milijarde dinarjev

Družba NIS je 27. avgusta delničarjem izplačala dividende v višini 6.948.003.644 dinarjev, kar je za 73 odstotkov več od zneska, izplačanega za dividende v lanskem letu. Vsi delničarji, ki so bili vpisani v Centralni register vrednostnih papirjev, kot lastniki delnic na dan 11. junija 2018, so bili upravičeni do izplačila dividend.
Vir: Ekapija

Odprti dve ponudbi za RTB

Komisija, ki izvaja razpis za izbor strateškega partnerja za RTB Bor obravnava dve ponudbi. Prvi potencialni strateški partner je ruski Ju Gold, drugi pa kitajski Zijin. Izbor bo znan septembra, medtem ko strateški partner uradno prevzame vodstvo nad RTB v začetku leta 2019.
Vir: Beta, Ilirika

Shandong Linglong bo za tretjino povečal proizvodnjo v Srbiji

Vlaganje kitajske družbe Shandong Linglong v Srbijo naj bi za eno tretjino povečalo proizvodnjo gume v državi, je dejal vodja industrije gumarske industrije Srbije Dragan Stevanović. Pričakuje se, da bo kitajsko podjetje izvozilo večino svoje proizvodnje.
Vir: Seenews

Nazaj na novice