Dnevne novice - 28.08.2018
Objavljeno: 28. 08. 2018

SLOVENIJA

Luka Koper v nabavo električnih mostnih dvigal

Luka Koper je poleti naročila pet novih sodobnih električnih mostnih dvigal na kolesih v vrednosti skoraj 8,2 milijona evrov, ki jih bodo uporabljali na kontejnerskem terminalu. Z novimi dvigali si v Kopru poleg okolju bolj prijazne opreme obetajo tudi večjo produktivnost.
Vir: STA

Istrabenz v polletju ob višjih prihodkih poglobil izgubo

Skupina Istrabenz je prvo polletje sklenila z 2,495 milijona evrov čiste izgube, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 1,943 milijona. Prihodki od prodaje so se na letni ravni okrepili za pet odstotkov in so znašali 13,188 milijona evrov, izhaja iz nerevidiranega poročila, ki ga je Istrabenz objavil na spletni strani Ljubljanske borze.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Toyota s polmilijardno investicijo v Uber

Japonski avtomobilski velikan Toyota se je odločil vložiti okoli 500 milijonov dolarjev v ameriško tehnološko podjetje Uber. Družbi bosta skupaj razvijali samovozeča vozila za množično proizvodnjo, je danes sporočila Toyota.
Vir: STA

Novi trgovinski sporazum med Mehiko in ZDA je potisnil ameriške indekse na nove rekordne vrednosti

Glavna novica včerajšnjega dne je, da sta ZDA in Mehika podpisali nov trgovinski sporazum, tako da je bila odstranjena vsaj ena postavka, ki je v zadnjih mesecih povzročila veliko nemira med investitorji na Wall Streetu. Indeksi so odreagirali pozitivno, tako da je S&P500 poskočil za 0,8 odstotka in dosegel novi zgodovinski maksimum na 2.896 točkah. Nasdaq je prav tako doživel nov rekord, od 0,9 odstotni rasti, ki je bila podprta z rastmi delnic Facebook, Amazon, Netflix in Alphabet. Dow je dobil 259 točk, kjer je delnica Caterpillar pridobila največ.

SRBIJA

Fiat bo do 3. septembra ustavil proizvodnjo v Kragujevcu

Proizvodnja v tovarni v Kragujevcu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v Srbiji je bila včeraj ustavljena in delavci bodo na plačanem dopustu do ponedeljka, 3. septembra. Po vrnitvi s kolektivnih počitnic so delavci FCA na delovnem mestu preživeli le pet dni. Avgust bodo zaključili s petdnevnim plačanim dopustom.
Vir: Ekapija

Začela so se pogajanja o minimalni plači za leto 2019

Delovna skupina Srbskega socialno-ekonomskega sveta je začela pogajanja o minimalni plači za naslednje leto. Sindikati so napovedali, da bodo zaprosili za minimalno plačo v višini 209 dinarjev na delovno uro in da se najnižja mesečna plača poveča za 11.000 dinarjev. Po drugi strani pa delodajalci ponujajo dvig od 6 do 7%.

ENHL: kitajski CMEC načrtuje najem projektantov iz Srbije - nova enota v TE Kostolac do konca leta 2020

Srbski minister za rudarstvo in energetiko Aleksandar Antic se je sestal s predsednikom Kitajskega podjetja Machinery Engineering Corporation (CMEC), Zhang Chunom, in veleposlanikom Kitajske v Srbiji, Li Manchangom. Gradnja nove enote B3 v Termoelektrani Kostolac bo eden najbolj dragocenih energetskih projektov v Srbiji. Vrednost projekta presega 700 milijonov USD. Moč nove B3 enote bo znašala 350 MW.
Vir: N1

Nazaj na novice