Dnevne novice - 27.08.2018
Objavljeno: 27. 08. 2018

SLOVENIJA

Delo zagovarja kitajski prevzem Gorenja

Polletni rezultati Gorenja bodo verjetno vsaj za nekaj časa utišali skeptike in nasprotnike kitajskega prevzema. Dva milijona evrov izgube v sezonsko aktivnem delu leta in na vrhuncu gospodarskega cikla je znak za alarm in cena delnic bi strmoglavila, če ne bi bilo 95 odstotkov družbe v rokah Kitajcev, v Delu piše Karel Lipnik.
Vir: STA

V Gornji Radgoni se začenja 56. sejem Agra

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo začel 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Letos bo v znamenju mladih, odprl ga bo predsednik slovenske podeželske mladine Rok Damijan, do četrtka se bo predstavljalo 1820 razstavljavcev iz 32 držav.
Vir: STA

Nicehash uporabnikom povrnil več kot polovico ukradenih bitcoinov, preiskava še poteka

Družba Nicehash, ki so ji v hekerskem napadu decembra z računov uporabnikov ukradli 4700 bitcoinov, je uporabnikom doslej povrnila 60 odstotkov ukradenih bitcoinov, ki pa so sedaj vredni manj kot decembra. Preiskava hekerskega napada še poteka, takšne preiskave pa so, kot so za STA pojasnili na ljubljanski policijski upravi, dolgotrajne.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

S & P 500 in Nasdaq na rekordnih vrednostih zaradi skoka delnic Netflix; Evropske borze zaključile na višjih nivojih ob koncu trgovinski pogovorov med ZDA in Kitajsko;

S & P 500 in Nasdaq Composite sta v petek dosegla najvišje vrednosti, ko so se je zvišala vrednost Netflixa. Širši trg se je povzpel po tem, ko je visoki uradnik zveznih rezerv ocenil, da je ameriško gospodarstvo ""močno"". S & P 500 se je povečal za 0,6 odstotka in je zaključil na 2,874.69. Petek je zaznamoval prvi rekord S & P 500 po nivoju iz 26. januarja. Nasdaq je porasel za 0,9 odstotka in se zaključil na nivoju 7.945,98. Dow Jones Industrial Average je porastel za 133,37 točke na nivo 25.790,35. Netflix se je v petek zvišal tečaj za 5,8 odstotka, potem ko so analitiki na SunTrustu zvišali pričakovanja, in poudaril, da bo zaradi svojega uspeha v tujini še naprej rasel. Delnica je imela teden odločne rasti, saj je pridobila več kot 10 odstotkov. Evropski delniški trgi so se po zaključku trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko okrepili. Temu je pripomogel tudi govor Jeromeja Powellja iz Zveznih rezerv Panevropski indeks Euro Stoxx 600 se je zvišal za 0,1 odstotka.
Vir: CNBC

SRBIJA

Na Kitajskem je podpisanih deset sporazumov, vrednih več kot 1,5 milijarde USD

Predsednika Kitajske in Srbije, Xi Jinpinga in Aleksandra Vučiča, bosta 18. septembra v Pekingu potrdila poseben gospodarski paket z najmanj 10 sporazumi vreden skupaj več kot 1,5 milijarde USD. S tem bo država zagotovila kapitalske naložbe na področju infrastrukture, prometa, kmetijstva, industrije in informacijskih tehnologij.
Vir: Ekapija

Srbija bo v oktobru zvišala pokojnine, plače javnega sektorja v decembru

Srbija namerava zvišati pokojnine v oktobru in dva meseca pozneje zvišati plače v javnem sektorju, je dejal predsednik Aleksandar Vučić v petek. Vlada bo v naslednjem mesecu ukinila zakon o začasnem znižanju pokojnin, ki je bil sprejet leta 2014, da bi zmanjšal proračunski primanjkljaj je dejal Vučič v komentarjih, ki jih je objavila javna radiotelevizija Radio Beograd 1.
Vir: SeeNews

Povprečne plače v Srbiji so večje kot pred letom dni

Povprečna neto mesečna plača v Srbiji je junija znašala 49.226 dinarjev ali 417 evrov, je dejal srbski statistični urad v petek. Povprečna neto plača je bila nominalno za 5,8 odstotka in realno za 3,4 odstotka višja od povprečne neto plače v juniju 2017. Povprečna bruto plača v juniju je znašala 68.047 dinarjev (okoli 575 evrov) in je bila nominalno višja za 5,3 odstotka, kar je za 2,9 odstotka realno več kot leto prej.
Vir: N1

Nazaj na novice