Dnevne novice - 24.08.2018
Objavljeno: 24. 08. 2018

SLOVENIJA

Skupina Petrol v polletju čisti dobiček povečala za 15 odstotkov

Skupina Petrol je v prvem polletju ustvarila 39,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so v enakem obdobju narasli za 13 odstotkov na 2,43 milijarde evrov, rast pa so v Petrolu pripisali predvsem višjim cenam nafte.
Vir: STA

Skupina Gorenje v polletju močno znižala dobiček

Skupina Gorenje je v prvem letošnjem polletju ustvarila 602,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček v višini 400.000 evrov je znašal le desetino primerljivega v lanskem obdobju, pri čemer v Gorenju poudarjajo, da skupina večino dobička ustvari v zadnjem četrtletju.
Vir: STA

Vlada železniško povezavo z Magno uvrstila med razvojne programe

Vlada je na današnji dopisni seji v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021 uvrstila projekt, ki predvideva navezavo industrijskega območja v občini Hoče-Slivnica, kjer gradijo tudi Magnino lakirnico, in mariborskega letališča na obstoječe železniško omrežje. Magna bo za progo prispevala 4,4 milijona evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemčija v polletju z rekordnim javnofinančnim presežkom

Nemške javne finance so v prvih šestih mesecih leta zabeležile 48,1 milijarde evrov presežka, je danes objavil nemški statistični urad Destatis. Gre za najvišjo polletno vrednost od združitve države. Še vedno solidna gospodarska rast tako povečuje prihodke od davkov in prispevkov.
Vir: STA

Ameriško-kitajski trgovinski pogovori brez preboja

Pogovori med ameriškimi in kitajskimi predstavniki, ki so v sredo in četrtek potekali v Washingtonu, pričakovano niso privedli do preboja. Medtem ko so bili na ameriški strani v opisu pogajanj povsem nevsebinski, pa so na kitajski dejali le, da so bili pogovori "konstruktivni in odkriti".
Vir: STA

Azijske borze višje

Indeksi na azijskih borzah so se v današnjem trgovanju večinoma zvišali, čeprav se je trgovanje začelo s padci. Vlagatelji so bili razočarani, saj pogovori med ZDA in Kitajsko niso prinesli velikega napredka v napetih trgovinskih odnosih.
Vir: STA

SRBIJA

Kitajsko podjetje Shandong Linglong podpisuje sporazum o izgradnji tovarne v Zrenjaninu - 1 milijardo USD za 1.500 delovnih mest

Predstavniki kitajske družbe Shandong Linglong in vlada Srbije so danes podpisali sporazum o izgradnji tovarne avtomobilskih pnevmatik v Zrenjaninu, v katerega bo vloženih okoli 1 milijarde dolarjev in kjer bo zaposlenih 1.500 ljudi. Sporazum sta podpisala srbski minister za gospodarstvo Goran Knežević in predsednik Shandong Linglonga, Wang Feng, v navzočnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića.
Vir: Ekapija

Srbija in Republika Srpska gradita hidroelektrarne Foča in Paunci - naložbe v višini okoli 200 milijonov EUR

Srbski minister za energijo in rudarstvo Aleksandar Antić upa, da bodo do konca leta izvedene prve provnoformalne aktivnosti v zvezi z gradnjo dveh novih hidroelektrarn na Drini in ugotavlja, da bi morala Elektroprivreda Republike Srpske uporabiti in zavarovati koncesijske pravice, ter da bodo v tem času obravnavana druga vprašanja. Kot je pojasnil Antić, sta to dve HE po približno 95 MW. Vrednost naložb je okoli 200 mio EUR, nastala pa bo skupna ekipa, ki bo delala na projektu. Elektroprivreda RS in EPS pa bosta zadolženi za razvoj ta projekt in gradnjo hidroelektrarn.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice