Dnevne novice - 22.08.2018
Objavljeno: 22. 08. 2018

SLOVENIJA

Za guvernerja Banke Slovenije pet kandidatur

Ljubljana, 21. avgusta - Predsednik republike Borut Pahor je prejel pet kandidatur za guvernerja Banke Slovenije. Vložili so jih viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl in prvi mož Triglav Skladov Benjamin Jošar.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze končale v zelenem

Newyorške borze so včerajšnje trgovanje sklenile v zelenih številkah. Vlagatelje z optimizmom navdala izjava ameriškega trgovinskega ministra Wilburja Rossa, da bi sam počakal z odločitvijo o uvedbi carin na uvoz avtomobilov, dokler trgovinski pogovori ne bodo zaključeni. Indeks SP500 je tako včeraj dosegel svojo najvišjo vrednost.
Vir: STA, ILIRIKA

ZDA še brez odločitve o carinah na avtomobile

ZDA še niso blizu odločitvi o tem, ali naj uvedejo carine na uvoz avtomobilov. Zamuda pri pripravi poročila je nastala zaradi nadaljevanja trgovinskih pogovorov z Mehiko, Kanado in EU, je dejal ameriški trgovinski minister Wilbur Ross. Ob tem je ministrstvo zbralo več kot 2000 pisnih pripomb industrije in prebivalstva, skozi katere se še prebija.
Vir: STA

SRBIJA

Vložene tri vloge potencialnih investitorjev za RTB Bor - zainteresirane kitajske, ruske in kanadske družbe

V roku za oddajo ponudb za sodelovanje pri procesu privatizacije RTB Bor, ki je potekel 20. avgusta 2018 ob 13.00, so bile poslane tri vloge, so sporočili iz Ministrstva za gospodarstvo. Vloge so poslale družbe iz Kanade, Kitajske in Rusije. Komisija za izvedbo postopka preiskuje predloženo dokumentacijo, po kateri se bo postopek nadaljeval.
Vir: Ekapija

Shandong Linglong Tire načrtuje naložbeni projekt v Srbiji v vrednosti 994,4 milijona USD

Shandong Linglong Tire, ki proizvaja avtomobilske pnevmatike, je napovedal, da načrtuje investicijski projekt v Srbiji v vrednosti 994,4 milijona USD (870,4 milijona EUR), poroča Yahoo News. Članek vsebuje priloženi dokument v kitajščini z uradne spletne strani Šanghajske borze, kjer je Srbija označena kot naložbeni cilj Shandong Linglong v tujini. Seenews.com poroča, da družba v dokumentu, predloženem na Shanghai Stock Exchangeu, navaja, da namerava zgraditi tovarno pnevmatik v območju ZRJ v Zrenjaninu.
Vir: Ekapija

Proračunski presežek v 1.H 2018 se na 30,9 milijarde din

V obdobju od januarja do junija 2018 je Srbija dosegla proračunski presežek v višini 30,9 milijarde din, kar kažejo nedavni podatki Ministrstva za finance v Srbiji, po katerih zbrani prihodki znašajo 566,9 milijarde din, izdatki pa 536 milijard. Junija je proračunski presežek znašal 22,1 milijarde din, prihodki pa so znašali 121,2 milijarde din, od tega so davčni prihodki znašali 99,5 milijarde din.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice