Dnevne novice - 21.08.2018
Objavljeno: 21. 08. 2018

SLOVENIJA

TKI Hrastnik načrtuje dokapitalizacijo, državni lastniki proti

Tovarna kemičnih izdelkov (TKI) Hrastnik se bo dokapitalizirala. Povečanje osnovnega kapitala so na ponedeljkovi skupščini izglasovali delničarji, med katerimi prevladujejo menedžerji v družbi. Pri vpisu novih delnic pa očitno ne bodo sodelovali državni lastniki družbe, ki so napovedali izpodbojne tožbe.
Vir: STA

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih v juliju 2018 glede na junij 2018 višje za 0,2 %

Cene industrijskih proizvodov so se v juliju 2018 na mesečni ravni zvišale v povprečju za 0,2 %. Zvišale so se tako cene proizvodov za prodajo na domačem trgu kakor tudi cene izvoznih proizvodov, prve za 0,3 %, druge za 0,2 %. Cene industrijskih proizvodov za prodajo na trgih držav v evrskem območju so se v juliju 2018 na mesečni ravni zvišale za 0,3 %, medtem ko se cene proizvodov za prodajo na trgih držav zunaj evrskega območja znižale za 0,1 %. Z vidika skupin industrijskih proizvodov po namenu porabe so se v juliju 2018 glede na junij 2018 najbolj zvišale cene v skupini surovine in proizvodi za široko porabo (v vsaki za 0,3 %), sledile so cene v skupini energenti (za 0,1 %), medtem ko so se cene v skupini proizvodi za investicije znižale (za 0,1%). V juliju 2018 so se cene proizvodov glede na prejšnji mesec izraziteje zvišale v  tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za 1,9 %), v proizvodnji kovin (za 1,3 %) ter v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (za 0,7 %). Opazneje znižale pa so se cene v drugih raznovrstnih predelovalnih dejavnostih (za 0,7 %).
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte nekoliko višje

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko zvišale. Podpirajo jih prihajajoči trgovinski pogovori med Kitajsko in ZDA, zavirajo pa načrti ZDA, da bodo iz naftnih rezerv sprostile 11 milijonov 159-litrskih sodov črnega zlata.
Vir: STA

V Venezueli negotovost po izdaji novih bankovcev

V Venezueli so v ponedeljek v obtok poslali nove bankovce, na katerih je v primerjavi s prejšnjimi pet ničel manj. Gre za del radikalnega načrta predsednika Nicolasa Madure, ki želi tako ustaviti hiperinflacijo. Ta naj bi letos dosegla milijon odstotkov. Uvedbo nove valute spremlja velika negotovost.
Vir: STA

Turčija pri WTO vložila pritožbo zoper ZDA

Na zahtevo Ankare se bo Svetovna trgovinska organizacija (WTO) ukvarjala z dodatnimi ameriškimi carinami na jeklo in aluminij iz Turčije. Pri organizaciji s sedežem v Ženevi so danes potrdili prejem ustreznega zahtevka, najprej pa bosta imeli obe strani 60 dni časa, da poskusita s pogajanji sami najti rešitev spora.
Vir: STA

EU prižgala zeleno luč združitvi podjetij Linde in Praxair

EU je danes odobrila združitev nemškega dobavitelja industrijskega plina Linda in njegovega ameriškega tekmeca Praxairja. Združitev, s katero bo nastal največji koncern v industriji, sta podjetji prvič napovedali že leta 2016. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo posel vreden 68 milijard evrov.
Vir: STA

SERBIA

Pogajanja o zvišanju minimalnih plač v septembru

Pogajanja o dvigu minimalne plače naj bi začela v septembru. Sicer pa je znano, da si bodo sindikati prizadevali za povečanje mesečne minimalne plače za 5000 dinarjev, delodajalci ponujajo dvig v višini 1.600 dinarjev, država pa je predlaga dvig plače za 2.500 dinarjev. Minimalna plača je trenutno 24.882 dinarjev. Prejema jo 350.000 delavcev v Srbiji, in od leta 2010 je država povečala minimalne plače šestkrat. Od 1. januarja letos se je povečal za 10 odstotkov.
Vir: Ekapija

FAS ostaja največji izvoznik

Fiat Chrysler Srbija ostaja največji izvoznik med 15 največjimi izvoznimi podjetji v Srbiji. Ti izvozniki so izvozili za 2.6bn evrov izdelkov v tujino v prvih sedmih mesecih leta 2018.
Vir: b92, Ilirika

Nazaj na novice