Dnevne novice - 16.08.2018
Objavljeno: 16. 08. 2018

SLOVENIA

Stopnja delovne aktivnosti med mladimi je bila v 2017 51,1-odstotna

Konec leta 2017 je bilo mladih (15–29 let) 15,1 odstotkov prebivalcev Slovenije. Večina jih je bila na splošno zadovoljna s svojim življenjem. Od tistih v delovnem razmerju jih je bilo 48,6 % zaposlenih za nedoločen in 27,1 % za določen čas. Ob odselitvi od staršev so bili stari povprečno 28,2 leta. Konec leta 2017 je bilo v Sloveniji nekaj več kot 312.000 mladih, tj. oseb, starih 15–29 let, kar je bilo 15,1 % vseh prebivalcev Slovenije, ali 22,8 % manj kot pred desetimi leti.
Vir: SURS

Na STO zadovoljni z zanimanjem za Slovenijo v Las Vegasu

Turistično združenje Virtuoso je naziv najboljše turistične organizacije za leto 2018 podelilo švicarski nacionalni organizaciji. Slovenska turistična organizacija (STO), ki je bila ena od nominirank za ta naziv, je vseeno zadovoljna z zanimanjem, ki ga udeleženci poslovnega dogodka Virtuoso Travel Week v Las Vegasu izkazujejo Sloveniji.
Vir: STA

Park Postojnska jama prvič s 14.000 obiskovalci v enem dnevu

Postojnska jama, ena najbolj obleganih turističnih atrakcij pri nas, je skupaj s "sestrskimi" atrakcijami podrla nov rekord. V torek je namreč podzemno lepotico, Predjamski grad in druge znamenitosti, združene pod streho Parka Postojnska jama, v enem dnevu prvič obiskalo več kot 14.000 ljudi.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

V Nemčiji rekordno število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih

Zaposlenost v nemški predelovalni industriji je dosegla novo rekordno raven. Število ljudi, ki delajo v tem sektorju v nemških podjetjih z več kot 50 zaposlenimi, je konec junija namreč doseglo 5,6 milijona, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis.
Vir: STA

Kitajska zaradi ameriških carin na solarne panele pred WTO

Kitajska vztraja, da so ameriške carine na uvoz solarnih panelov v nasprotju s pravili mednarodne trgovine. Zato je sprožila uradni spor pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) in s tem še poglobila trgovinski konflikt med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Trgovina na drobno v ZDA julija šesti mesec zapored z rastjo

Obseg trgovine na drobno se je v ZDA julija šesti mesec zapored povečal, in sicer je dosegel 507,5 milijarde dolarjev. Na mesečni ravni je bila rast 0,5-odstotna, na letni pa 6,4-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Industrijska proizvodnja v ZDA julija z le skromno rastjo

Obseg industrijske proizvodnje se je v ZDA julija glede na junij okrepil za 0,1 odstotka. Rast je bila s tem precej nižja od 0,4-odstotne, ki so jo pričakovali analitiki. Na letni ravni se je medtem obseg industrije v ZDA okrepil za 4,2 odstotka, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Srbska centralna banka v letu 2018 dvignila napoved rasti BDP na 4 odstotke

Centralna banka Srbije (NBS) je v sredo objavila dvig projekcije o gospodarski rasti države za 2018 na 4 odstotke iz 3,5 odstotkov predvsem zaradi znatnega povečanja naložb. Rast investicij, ki se je pospešila leta 2018, je podprla makroekonomsko stabilnost Srbije in delež investicij v bruto domačem proizvodu bo letos presegel 22 odstotka.
Vir: SeeNews

AERO: Aerodrom Beograd dosegel rahlo povečanje dobička v prvih šestih mesecih 2018

Aerodrom Beograd (AERO) je objavil neto dobiček v prvih šestih mesecih tekočega leta v višini 1,43 milijarde RSD, kar je le za 3,6% več kot leto prej. Poslovni prihodek podjetja se je povečal za 9%, kar je v glavnem skladno z zvišanjem obsega prometa, medtem ko je dobiček ostal skoraj brez sprememb na ravni 1,73 milijarde RSD.
Vir: Belex, Ilirika

ENHL: Energoprojekt objavil dramatičen padec prihodka in dobička prvih šest mesecev tekočega leta

Prodaja družbe se je znižala za 38 odstotkov v medletni primerjavi na 10,7 milijarde din. Verjetno zaradi močne pozicije v dinarjih v primerjavi z evrom in ameriškim dolarjem. Poslovni dobiček znaša 59 milijonov RSD, kar je skoraj 90 odstotni padec na letni ravni. Končni neto dobiček pa znaša 296,7 milijona RSD, kar je 59 odstotno znižanje.
Vir: b92, Ilirika

Nazaj na novice