Dnevne novice - 10.08.2018
Objavljeno: 10. 08. 2018

SLOVENIJA

V drugem četrtletju najvišja stopnja prostih delovnih mest po letu 2008

Stopnja prostih delovnih mest je v Sloveniji v drugem četrtletju znašala 2,6 odstotka. To je za desetinko odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju in za štiri desetinke odstotne točke več kot v enakem obdobju lani. Stopnja prostih delovnih mest je bila najvišja po letu 2008, je danes sporočil statistični urad.
Vir: STA

Rast izvoza in uvoza v prvem polletju presegla 10 odstotkov

Rast v blagovni menjavi s tujino se je nadaljevala tudi v prvem polletju. Izvoz je v prvih šestih mesecih leta dosegel 15,5 milijarde evrov, kar je 11,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvoz pa se je povečal za 10,9 odstotka na 15,1 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil pri 417,5 milijona evrov.
Vir: STA

S prenosom gradbenega dovoljenja na 2TDK korak bližje drugemu tiru

Okoljsko ministrstvo je gradbeno dovoljenje za drugi tir iz direkcije za infrastrukturo preneslo na podjetje 2TDK. Teče tudi primopredaja ostale dokumentacije med organoma, za kar bo potreben čas, saj bo nekaj gradiv kot skupščina obravnavala vlada, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Dela na terenu verjetno še ne bodo stekla ta mesec.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze s padcem

Azijske borze so današnji trgovalni dan končale s padcem. Vlagatelji spremljajo razvoj trgovinskih trenj med ZDA in Kitajsko, so pa tudi v pričakovanju podatkov o julijskih inflaciji v ZDA, kar bo sicer znano popoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Newyorške borze zaključile neenotno

Newyorške borze so današnje trgovanje zaključile neenotno, tudi ob zaključku trgovanja namreč ni prišlo do večjih sprememb glavnih indeksov. Nasdaq je kljub temu zabeležil že osmi zaključek trgovanja z dobičkom zapored, kar je najdaljše obdobje po oktobru 2018. V ospredju je bil sicer padec delnic Tesle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Sodišče na Nizozemskem dovolilo stavko Ryanairovih pilotov

Sodišče v nizozemskem Haarlemu je pozno popoldne zavrnilo zahtevo irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair za začasno prepoved stavke pilotov na Nizozemskem. Tako se bodo Ryanairovi piloti na Nizozemskem v petek pridružili stavkam kolegov v Nemčiji, Belgiji, Irski in Švedski, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

Evropske borze občutile zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

Razpoloženje na evropskih borzah je bilo včeraj mlačno, razlog je zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Močno se je znižal tečaj evra, medtem pa so cene nafte bolj ali manj stagnirale.
Vir: STA

SRBIJA

Narodna banka Srbije: Referenčna obrestna mera se ohrani na nespremenjeni ravni

Izvršni odbor Narodne banke Srbije se je na včerajšnji seji odločil, da bo referenčno obrestno mero ohranil na 3,0%. Pri sprejemanju takšne odločitve je Izvršilni odbor najprej upošteval pričakovano gibanje inflacije in njegove dejavnike v prihodnjem obdobju ter učinke nedavne ublažitve monetarne politike. Po letošnjem aprilskem minimumu naj bi bila pričakovanja o vrnitvi inflacija na ciljni nivo. Junija je bila inflacija, merjena medletno, 2,3-odstotna.
Vir: NBS

Objavljena je bila ponudba za prodajo PKB, izhodiščna cena je 104,5 milijona evrov

Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo razpis za prodajo premoženja Kmetijskega kombinata Beograd (PKB) po začetni ceni 104,5 milijona evrov. Rok za oddajo ponudb je 10. september. Cena nakupa prodajnih dokumentov znaša 1,5 milijona evrov, pogoj za udeležbo na razpisu pa je deponiranje depozita v višini približno 22,6 milijona evrov. Pravico do sodelovanja v ponudbi je zagotovljena pravnim osebam, katerih glavna dejavnost je kmetijstvo in / ali trgovina s kmetijskimi proizvodi.
Vir: Beta

TGAS: Messer Tehnogas je prevzel Messer Slovenija

Proizvajalec industrijskih plinov, Messer Tehnogas (TGAS), je v sredo sporočil, da je sklenil pogodbo z družbo Messer Belgium N.V. da v Messerju Slovenija kupi delež v višini 91,24%, poroča seebiz.eu. Vse tri družbe so del nemške skupine Messer. Družba Messer Tehnogas je dejansko prevzela 100-odstotni nadzor nad holdingom Messer Slovenija, saj nadzoruje tudi preostalih 8,76% delnic, so sporočili iz srbskega podjetja v prispevkih na Beogradski borzi.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice