Dnevne novice - 09.08.2018
Objavljeno: 09. 08. 2018

SLOVENIJA

Z lanskim dobičkom DUTB pokrili bilančno izgubo preteklih let

Vlada je včeraj na skupščini DUTB sprejela revidirano letno poročilo t. i. slabe banke za lani in podelila razrešnico upravnemu odporu. Odločila je tudi, da se od malenkost manj kot 67 milijonov evrov lanskega čistega dobička 24,7 milijona nameni za pokritje bilančne izgube iz preteklih let, preostanek pa ostane nerazporejen.
Vir: STA

Ministrstvo želi slovenskim podjetjem prodajo preko Amazona omogočiti še letos

Spletni trgovec Amazon Europe bi moral zaradi slovenske zakonodaje tehnično prilagoditi spletno stran, da bi lahko na njej izdelke prodajala tudi slovenska podjetja. Ker bi za to Amazon potreboval več kot leto dni, na ministrstvu za gospodarski razvoj iščejo rešitve, da bi domačim podjetjem prodajo omogočili še letos.
Vir: STA

Perutnina Ptuj ob polletju s sedemodstotno rastjo prodaje

Perutnina Ptuj je v prvem polletju na ravni skupine prodala za dobre tri odstotke več mesa in izdelkov ter ustvarila skoraj 132 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. To je skoraj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so za STA povedali v družbi in dodali, da v skladu z zastavljeno strategijo krepijo internacionalizacijo poslovanja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Napoved sankcij proti Rusiji zamajala evropske borze, rubelj strmoglavil

Napoved ZDA, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom v Veliki Britaniji, je v začetku današnjega trgovanja vplivala na padanje vrednosti delnic v Evropi. Po napovedi sankcij je strmoglavila tudi vrednost rublja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Newyorške borze sklenile mešano

Indeksi na newyorških borzah so včerajšnje trgovanje sklenili mešano. Tik pod gladino je končal indeks S&P 500, v rdečih številkah je končal tudi indeks Dow Jones. Tik nad gladino pa je končal tehnološki indeks Nasdaq. Vlagatelje po poročanju tujih agencij skrbi vnovična zaostritev trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

Ryanair v luči stavk v štirih državah odpovedal skoraj 400 letov

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je sporočil, da bo v luči stavke nemških in nizozemskih pilotov v petek odpovedal 250 letov v in iz Nemčije. Dodatnih 146 letov je prevoznik odpovedal zaradi že prej napovedanih stavk pilotov na Irskem, Švedskem in v Belgiji.
Vir: STA

Kitajska ZDA odgovarja z enakimi carinami

Kitajsko trgovinsko ministrstvo je sporočilo, da bo Kitajska s 23. avgustom uvedla carine na ameriški uvoz v vrednosti 16 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za odziv na torkovo napoved urada trgovinskega predstavnika ZDA, ki se je odločil za točno tak ukrep proti Kitajski.
Vir: STA

SRBIJA

TGAS: Messer načrtuje nove naložbe v Srbiji - Problem zapletenega postopka

Izvršni direktor Messer TEHNOGAS (TIGR) Ernst Bode je dejal, da je podjetje po odhodu Američanov iz jeklarne Smederevo prišla na rob bankrota. S prihodom kitajskega partnerja Hbis skupine pa je bila tovarna ohranjena. Po njegovih besedah je sedaj čas za novi krog naložb, kjer ponovno vlagajo v nove sodobne stroje. Po njegovem mnenju podjetje trenutno uporablja okoli 90% zmogljivosti in načrtuje razširitev proizvodnega programa. Želimo vlagati, vendar v Srbiji še vedno ni lahko vlagati. Še vedno obstajajo omejitve, kot so težave pri pridobivanju in prepisu lastništva zemljišč, zapleteni postopki sodišč in podobno. Imamo ideje, vire in motivacijo ampak problem so obsežni postopki.
Vir: Ekapija

Sanacija odseka Ub-Lajkovac do konca novembra

Cestni odsek Ub – Lajkovac bo saniran do konca novembra. Delo bo opravil konzorcij Shandong Hi Speed Group in azerbajdžanskega družbe Azvirt, saj domača podjetja Planum in Putevi Užice nista želela pristopiti k projektu, je dejala namestnica predsednika vlade in ministrica za gradbeništvo Zorana Mihajlović. Ministrica je še dejala, da bo ta del omogočil odprtje celotnega koridorja 11 od Obrenovca do Preljine, v razdalji 102 km.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice