Dnevne novice - 07.08.2018
Objavljeno: 07. 08. 2018

SLOVENIJA

Pomgradovi delničarji si bodo razdelili večji del lanskega dobička

Eden vodilnih slovenskih gradbincev, družba Pomgrad, je leto 2017 končal z dobrih 650.000 evrov dobička. Na ponedeljkovi skupščini podjetja, ki ga lastniško obvladuje prekmurski poslovnež Stanko Polanič, so si delničarji razdelili za dobrih 400.000 evrov dividend. Kot poudarjajo v podjetju, si obetajo nove projekte v Sloveniji.
Vir: STA

Družba Plasta s prevzemno namero za delnice Tovarne olja Gea

Šentrupertska družba Plasta, ki je v lasti podjetnika Franca Freliha, je v današnjem Delu objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Tovarne olja Gea, ki jih še nima v lasti. Plasta je že julija kupila 754.341 delnic družbe oz. 60-odstotni delež v največjem slovenskem proizvajalcu jedilnih olj.
Vir: STA

Delnice na Ljubljanski borzi pridobile na vrednosti

Indeks SBI TOP Ljubljanske borze se je včeraj zvišal za 0,36 odstotka na 890,73 točke, saj je od delnic, ki sestavljajo indeks padla le delnica Petrola. Petrolova delnica, s katero je bilo za 560.000 EUR od skupaj 1,67 milijona EUR prometa, je izgubila 0,55% vrednosti in se ustalila na 360 EUR.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma višje

Evropske borze so današnje trgovanje začele z rastjo indeksov in s tem nadaljujejo s pozitivnimi trendi, ki so prevladovali že na azijskih borzah. Krepi se tudi vrednost evra.
Vir: STA

Nemška industrijska proizvodnja junija s padcem

Nemška industrijska proizvodnja se je junija na mesečni ravni skrčila za 0,9 odstotka, kar je več od napovedi analitikov. Kot so opozorili, je proizvodni sektor najmočnejšega evropskega gospodarstva ob koncu drugega četrtletja izgubil zagon. Še maja je bila na mesečni ravni rast proizvodnje 2,4-odstotna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Azijske borze navzgor

Indeksi na azijskih borzah so se danes zvišali. Razpoloženje vlagateljev je sledilo tistemu na newyorških borzah, čeprav so vsi zaskrbljeni nad trgovinskim merjenjem moči med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

Newyorške borze končale v zelenem

Indeksi na newyorških borzah so včerajšnje trgovanje končali v zelenem, znižala pa se je cena zlata. Kot ugotavljajo borzni analitiki je na pozitivno trgovanje na borzah vplivala nižja stopnja brezposelnosti v ZDA in dobri poslovni rezultati trgovanja ameriških podjetij Berkshire Hathaway in Facebooka.
Vir: STA

Commerzbank v drugem četrtletju presegla pričakovanja

Nemška banka Commerzbank je v drugem četrtletju zabeležila 272 milijonov evrov čistega dobička, kar je precej več od napovedi analitikov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so analitiki ocenili, da se bo čisti dobiček ustavil pri 213 milijonih. V enakem lanskem obdobju je banka ustvarila 640 milijonov evrov izgube.
Vir: STA

SRBIJA

Za nakup MSK iz Kikinde se zanimajo trije kupci. Rok za ponudbe je 10. avgust

Tehnično dokumentacijo za nakup družbe MSK Kikinda so odkupile tri družbe. Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 99,9% deleža v družbi je 10. Avgust. Izkllicna cena je 20,4 mio EUR. Začetna večerja je 20,4 milijona EUR. Če prodaja ne uspe niti v drugem krogu bo MSK vstopila v tretji krog do konca septembra.
Vir: Ekapija

Telekomu odobren prevzem deleža v GO4YU

Srbska komisija za konkurenco je objavila, da je Telekomu Srbije odobrila prevzem deleža v GO4YU iz Beograda, katere lastnik je skupina Dimedia iz Hongkonga. Glavna dejavnost te družbe je brezžična komunikacija, kot sta internetna telefonija in distribucija medijskih vsebin preko interneta. Kot povzema komisija, ima Telekom v Srbiji več odvisnih družb - Telus, HD-WIN, mts banka, YUNET INTERNATIONAL, mts Kosovska Mitrovica, MTS Antena TV, mts sistemi in integracija Beograd.
Vir: SeeNews, Ilirika

Donos koruze bo presegel sedem milijonov ton in se približal rekordu iz leta 2016

Letošnji pridelek koruze v Srbiji bi lahko presegel sedem milijonov ton, kar je blizu rekordnih osem milijonov ton, doseženih leta 2016, vendar na večji zasajeni površini kot letos, je dejal direktor poslovne zveze "Žita Srbije". Agenciji Beta je sporočil, da je letos, posejanih okoli 900.000 hektarov, kar je manj kot lani, ko je bilo s to kulturo zasejanih 970.000 hektarov. Vendar višji hektarski donos nadomešča manjšo zasejanost površin. Ob pričakovanih sedmih milijonih ton predvidevajo 2,5 milijona ton izvoza.
Vir: Beta

Nazaj na novice