Dnevne novice - 06.08.2018
Objavljeno: 06. 08. 2018

SLOVENIJA

Farmacevtsko skladišče Kuehne + Nagel na Brniku naj bi zaživelo septembra

Gradnja največjega farmacevtskega skladišča Kuehne + Nagel na Brniku je v zaključni fazi. Po prvotnih načrtih bi moral novi logistični center zaživeti že prejšnji mesec, a se je zaradi hude zime gradnja zamaknila za dva meseca. Tako bo center začel delovati septembra. Na Brniku pa je stekla tudi gradnja centra podjetja Cargo-partner.
Vir: STA

Na portoroškem letališču v prvem polletju prepeljali dobrih 10.000 potnikov

Na portoroškem letališču so se v začetku leta ubadali s težkimi razmerami za letenje, kar je privedlo do velikega izpada letov. Izpad so sicer med aprilom in junijem uspeli skoraj v celoti nadoknaditi. Tako so v prvih šestih mesecih leta 2018 zabeležili 5734 letalskih operacij in 10.213 gostov. To je sicer nekoliko manj kot leto prej.

DUTB lani s 67 milijoni evrov dobička

DUTB je lani dosegla rekordno raven dobička po davkih v višini 67 milijonov evrov. To je skoraj podvojilo kapital DUTB na 146,4 milijona evrov in dvignilo povprečno letno donosnost vloženega kapitala s popravki na 24,7 odstotka. Preteklo leto je bilo najuspešnejše v štiriletni zgodovini DUTB.
Vir: STA

Za SDH oblikovanje nacionalnega turističnega holdinga le ena od možnosti

Slovenski državni holding (SDH) trenutno čaka na rezultate finančne analize za izbrane turistične družbe v državni lasti. Ko bodo ti znani, bo holding odločil o nadaljnjih korakih. "Oblikovanje sklada za prestrukturiranje teh podjetij in/ali nacionalnega turističnega holdinga je le ena od možnosti," so na SDH pojasnili za STA.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma v zelenem

Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v zelenem. Vlagatelji po poročanju tujih agencij kljub zaostrovanju trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko optimistično zrejo v nov trgovalni teden.
Vir: STA

Azijske borze neenotno v nov trgovalni teden

Azijske borze so nov trgovalni teden začele neenotno. Med vlagatelji odmevajo v petek objavljeni spodbudni podatki s trga dela v ZDA, pozorni pa ostajajo na zaostrovanje trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Cene nafte različno

Cene surove nafte se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju gibljejo različno, evropska se draži, ameriška pa ceni. Na trgu odmeva diplomatski spor med pomembno proizvajalko nafte Savdsko Arabijo in Kanado, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

SRBIJA

Skorajšnja pogajanja o najnižji plači. Sindikati zahtevajo povišanje za 5.000 RSD

Sindikati bodo poskušali zvišati minimalno mesečno plačo za 5.000 din in pričakujejo, da se bo država strinjala s povečanjem v višini 2500 din, je sporočil Blic. Delodajalci pa ponujajo manj. Minimalna plača trenutno znaša 24.882 RSD, ki jo prejema prejema 350.000 delavcev v Srbiji.
Vir: Ekapija

Gradbeništvo in kmetijstvo sta največ prispevali k gospodarski rasti Srbije

V prvi polovici leta je gospodarska rast višja od pričakovanj s konca lanskega leta, ko se je oblikoval letošnji proračun. povečal. Namesto načrtovanih 3,5% je doslej v Srbiji ustvarjenega za 4,5% več kot v istem časovnem obdobju minulega leta. Industrijska proizvodnja se je povečala za 2,6%, storitvene dejavnosti 3,5%, kmetijstvo 11,7% in vrednost gradbenih del za več kot 25%. Glavni prispevek k rasti BDP v prvi polovici in drugem četrtletju letošnjega leta izhajajo iz gradbeništva, kmetijstva in industrije - pojasnjuje ekonomist Miladin Kovačević. - Vrednost gradbenih del se je povečala za več kot 25%, pričakujemo, da se bo kmetijstvo povečalo za 9,9% in morda še več. Industrija, čeprav je njena dinamika šibka, se povečuje za več kot štiri odstotke. Pričakuje se, da bo rast BDP letos tudi na celoletnem nivoju presegla napovedi.
Vir: Beta

Nazaj na novice