Dnevne novice - 03.08.2018
Objavljeno: 03. 08. 2018

SLOVENIJA

Lansko leto rekordno za slovenski nepremičninski trg

Število kupoprodaj na slovenskem nepremičninskem trgu je bilo lani z okoli 36.000 posli rekordno, kaže poročilo Geodetske uprave RS. Tudi vrednost prometa z nepremičninami se je, predvsem zaradi rasti števila kupoprodajnih poslov in cen stanovanjskih nepremičnin, izenačila z rekordno vrednostjo leta 2007, to je okoli 2,3 milijarde evrov.
Vir: STA

Celjski Kovintrade naj bi bil edini kandidat za nakup Mersteela

Naklo/Ljubljana, 3. avgusta - Celjski trgovec z metalurškimi izdelki Kovintrade je edini kandidat za nakup Mersteela SSC iz stečaja Mersteela, poroča današnji Dnevnik, ki se sklicuje na svoje vire, medtem ko stečajna upraviteljica Mersteela za pojasnila ni bila dosegljiva. Prodajni postopek Mersteela prehaja v sklepno fazo in bil lahko končan do konca avgusta.

Primorske novice: Luka Koper umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za nov ro-ro privez

Luka Koper je pred dnevi umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za nov privez za ro-ro ladje, poročajo Primorske novice. V Luki niso povedali, zakaj so se tako odločili, umik pa naj bi bil po navedbah časnika povezan z napovedjo Občine Ankaran, da bo naložbi nasprotovala.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Bloomberg: Kitajski borzni trg nič več drugi največji na svetu

Kitajski borzni trg ni več drugi največji na svetu. S tega mesta ga je namreč izrinil japonski, glavni razlog pa sta nervoza zaradi trgovinske vojne med Pekingom in Washingtonom ter upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti, poročilo Bloomberg News povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Azijske borze neenotno

Trgovalni dan na azijskih borzah se izteka v neenotnem vzdušju. Medtem ko sta azijska in sydneyjska borza končali blizu izhodišč, podobna usoda pa se nasmiha tudi hongkonški, je seulska zabeležila rast. Pod izhodiščem je medtem šanghajska borza.

Cene nafte po porastu zalog v ZDA stagnirajo

Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju bolj ali manj stagnirale, potem ko so podatki ameriške agencije za energijo (EIA) pokazali nepričakovan porast zalog nafte v ZDA. Pritisk na cene nafte sicer ustvarjajo tudi trgovinske vojne.

Prodaja vozil v Nemčiji pospešeno raste

Število na novo registriranih avtomobilov v Nemčiji je po podatkih tamkajšnjega zveznega urada za cestni promet (KBA) julija na letni ravni zraslo za 12,3 odstotka na 317.848. Kot so še navedli v uradu, so v Nemčiji v prvih sedmih mesecih leta prodali 2,16 milijona vozil, kar je 4,2-odstotna rast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem.

SRBIJA

 

CCNB: Halkbank Beograd je povečala kapital za še 20 mil EUR

Halkbank a.d. Beograd je z izdajo delnic že drugič letos povečala capital za 20 mio EUR. Večinski lastnik, Türkiye Halkbankası A.Ş., ki je bila edini kupec je kupila 147.500 kar predstavlja 100% celotne emisije. S tem Türkiye Halkbankası A.Ş. nadaljuje proces investiranja v Srbiji, ki se je začel s nakupom 76,75 % delnic od EBRD, IFC in Republike Srbije v maju 2015 in nadaljeval s povečanjem kapitala za 10 mil EUR v novembru 2015 in povečanjem za 20 mio EUR v februarju letos.

 

TGAS: Messer Slovenija je postal del Tehnogasa

Tehnogas (TGAS) je nas strani beograjske borze objavil informacijo o nakupu družbe Messer Slovenija doo, zaradi izboljšanja regionalne pozicije. Gre za transakcijo znotraj skupine Messer group, kateri pripada tudi Tehnogas.

AERO: Najpormetnejši julij v zgodovini Aerodroma Nikola Tesla

Aerodrom Nikola Tesla (AERO) beleži najuspešnejšo poletno sezono do sedaj saj je v juliju sprejel rekordno število, 670.354 potnikov. To je za 6% več v primerjavi z istim mesecem v lanskem letu. Zabeleženo je 6.449 vzletov in pristankov, kar predstavljea 5% povečanje. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je preko letališča potovalo 3.134.106 potnikov, kar je 7% oziroma 200.000 potnikov več kot v enakem obdobju lani. Skupni promet blaga se je v enakem obdboju zvišal za 24%.

Nazaj na novice