Dnevne novice - 30.07.2018
Objavljeno: 30. 07. 2018

SLOVENIJA

Softnet bo ponujal neposredni dostop do vsebin na Kitajskem

Ljubljana, 21. julija - Podjetje Softnet je kot prvo v Sloveniji začelo ponujati storitev neposrednega dostopa do vsebin na Kitajskem prek platform Alibaba Cloud Express in Tencent Direct Connect. Na ta način lahko razvijalci aplikacij za kitajski in azijski trg hitro dostopajo do svojih vsebin in jih povezujejo z ostalimi deli svojih platform, so sporočili iz podjetja.
Vir: STA

Z novo napravo do višje dodane vrednosti slovenskega lesa

Ljubljana, 29. julija - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je v sodelovanju s podjetjem Ilkon razvila napravo STIG za strojno razvrščanje konstrukcijskega lesa. Naprava omogoča bolj varno, kakovostno in cenejšo rabo slovenskega smrekovega lesa ter s tem višjo dodano vrednost slovenskega lesa, so sporočili s fakultete.
Vir: STA

Celjske mesnine lani z rastjo prihodkov

Celjske mesnine so lani ustvarile 82,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček družbe je znašal 1,6 milijona evrov in je tako primerljiv z dobičkom iz leta 2016. Po besedah direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca so s poslovanjem v letu 2017 glede na razmere zadovoljni.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemška podjetja še iščejo nove zaposlene

Nemška podjetja še vedno iščejo nove zaposlene, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Vrednost kazalnika zaposlovanja, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave, je julija glede na prejšnji mesec ostala nespremenjena pri 104,1 točke.
Vir: STA

Nemški izvozniki bolj optimistični

Razpoloženje med nemškimi izvoznimi podjetji se je ta mesec nekoliko izboljšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Vrednost kazalnika izvoznih pričakovanj je z junijskih 12,6 točke ta mesec narasla na 13,7 točke. Gre za prvo izboljšanje vrednost kazalnika po sedmih mesecih padanja.
Vir: STA

Ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju s 4,1-odstotno rastjo

Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po 4,1-odstotni stopnji, kar je največja rast v skoraj štirih letih in največja med vsemi industrijsko razvitimi državami. Za to sta med drugim zaslužna krepak izvoz in zasebna potrošnja, povečali so se tudi javni izdatki.
Vir: STA

SRBIJA

NIIS: NIS je v prvi polovici leta 2018 dosegel čisti dobiček v višini 11,5 milijarde din.

Čisti dobiček skupine NIS (NIIS) je na polovici leta znašal 11,5 milijarde dinarjev, kar je za 7 odstotkov manj kot leto prej. EBITDA je v prvem polletju je znašala 24 milijard dinarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

NBS: Stopnja problematičnih posojil se je zmanjšala na 7,8 odstotka

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je dejala, da se je delež problematičnih posojil v srbskem bančnem sistemu konec junija znižal na 7,8 odstotka. Delež problematičnih posojil se je v zadnjih treh letih zmanjšal za več kot polovico, konec leta 2017 pa je znašal 9,8 odstotka.
Vir: RTS

KMBN: Komercialna banka je v prvih šestih mesecih 2018 realizirala čisti dobiček v višini 3,6 milijarde din

Komercijalna banka (KMBN) je objavila dobiček pred obdavčitvijo v prvih šestih mesecih v višini 3,6 milijarde RSD, kar je 18 odstotkov manj kot leto prej. Čisti poslovni izid je tudi znašal 3,6 milijarde RSD.
Vir: KMBN, Ilirika

Nazaj na novice