Dnevne novice - 26.07.2018
Objavljeno: 26. 07. 2018

SLOVENIJA

Energetska dejavnost lani z največ dobička po 2012

Energetska dejavnost v Sloveniji je lani beležila največ dobička po letu 2012, kaže analiza Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Prodaja se je povečala za petino na 13 milijard evrov, kar je največ v zgodovini, dodana vrednost energetskega sektorja se je povečala za 1,8 odstotka na 1,18 milijarde evrov in bila s tem najvišja v zgodovini.
Vir: STA

Gradbeništvo: Čeprav je bilo leto 2017 rekordno, se trend nadaljuje tudi letos

Leto 2017 je bilo za gradbenike izjemno produktivno, tak trend se nadaljuje tudi v prvi polovici letošnjega leta in upadanja še ne pričakujejo. »Menimo, da bo obseg gradbenih del v naslednjih dveh letih še vedno visok, ne pričakujemo pa bistvenih odstopanj glede na letošnje leto,« razmišljajo na upravi CGP.
Vir: GZS

MEDNARODNI TRGI

Svetovno nogometno prvenstvo okrepilo dobiček AB InBev

Največji svetovni proizvajalec piva AB InBev je v drugem četrtletju povečal dobiček na račun dobre prodaje, ki jo je poganjalo svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji. Čisti dobiček so na letni ravni povečali za 29 odstotkov na 1,66 milijarde evrov.
Vir: STA

Nokia zmanjšala izgubo

Finski telekomunikacijski koncern Nokia je v drugem četrtletju ustvaril 267 milijonov evrov izgube. Kljub temu da je še vedno v rdečih številkah, mu je v primerjavi z enakim obdobjem lani uspelo izgubo znižati s 423 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Težave pri dobavi letal prepolovile Airbusov polletni dobiček

Evropski proizvajalec letal Airbus je v prvem polletju letos ustvaril 496 milijonov evrov čistega dobička, kar je več kot polovica manj kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček so oklestile težave pri dobavi letal za srednje razdalje A320neo, kljub temu pa Airbus računa, da bo letos dostavil 800 teh letal.
Vir: STA

Daimler s padcem prihodkov in dobička

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler je v letošnjem drugem trimesečju kljub večji prodaji avtomobilov beležil padec prihodkov in dobička. Padce so pripisali trgovinskim napetostim. Med marcem in junijem je Daimler ustvaril 1,79 milijarde evrov čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lanskega leta.
Vir: STA

Ford s skoraj 50-odstotnim padcem dobička

Drugi največji ameriški proizvajalec avtomobilov Ford je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 1,07 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj 50 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, prihodki pa so nazadovali za dva odstotka na 38,9 milijarde dolarjev. Ford je ob tem opozoril tudi na nevarnosti ameriške trgovinske politike.
Vir: STA

Facebook krepko povečal četrtletni dobiček in prihodke, a s slabšimi napovedmi za preostanek leta

Upravljalec družbenega omrežja Facebook je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 5,11 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 31 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodke so narasli za 42 odstotkov na 13,2 milijarde dolarjev. A delnice so vseeno utrpele velik padec, saj je družba napovedala počasno rast prihodkov do konca leta.
Vir: STA

SRBIJA

Povprečna plača v Srbiji v maju je 426 evrov

Povprečna neto plača v Srbiji je maja znašala 50.377 dinarjev ali 426 evrov, kar je nominalno za 6,9 odstotka več kot v enakem mesecu lani, realno povečanje pa za 4,7 odstotka, glede na podatke Državnega zavoda za statistiko v Srbiji. V maju je bila povprečna plača z davki in prispevki 69.684 dinarjev, kar je za 6,4 odstotka več kot pred letom dni, realna rast pa je znašala 4,2 odstotka.
Vir: N1

Le 7 odstotkov premoženja v Srbiji je zavarovanega

Zavarovanje premičnega in nepremičnega premoženja v Srbiji je še vedno na zelo nizki ravni, podatki zavarovalnic pravijo, da znaša zgolj 7 odstotkov.
Vir: Ekapija

Fintel energija - prvi IPO na BSE po letu 1940

Fintel družba objavila, da je pravkar začela postopek IPO na beograjski borzi. Družba namerava pritegniti 27 milijonov dolarjev kapitala za naložbe v svojih srbskih operacijah. Skupno je na voljo 6.500.000 navadnih delnic po ceni 500 RSD na delnico. Vpisni rok je od 1. avgusta do 29. oktobra letos.
Vir: N1, Ilirika

Nazaj na novice