Dnevne novice - 23.07.2018
Objavljeno: 23. 07. 2018

SLOVENIJA

Luka Koper s pogodbo z ministrstvom do dodatnih mest za skladiščenje avtomobilov

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič in prvi mož Luke Koper Dimitrij Zadel sta v četrtek podpisala najemno pogodbo, ki bo Luki po pridobitvi gradbenega dovoljenja omogočila ureditev začasnega parkirišča za skladiščenje avtomobilov. Luka je z najemno pravico dobila pravico gradnje za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih pet.
Vir: STA

V pričakovanju odločitve Bruslja o spremembi zavez glede prodaje NLB

Evropska komisija naj bi v prihodnjih dneh izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država do konca 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca 2019. Postopki privatizacije največje slovenske banke se lahko medtem že začnejo.
Vir: STA

Skupina Telekom Slovenije v polletju s 40-odstotnim padcem dobička

Skupina Telekom Slovenije je prvo polletje po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki končala s 14,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 40 odstotkov manj kot v tem času lani. Čisti prihodki od prodaje so se zmanjšali za dva odstotka na slabih 360 milijonov evrov. S poslovanjem so se danes seznanili nadzorniki Telekoma.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Vodilni gospodarski kazalniki ZDA junija navzgor

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA, ki ga izračunava newyorški Conference Board, se je junija v primerjavi z majem dvignil za 0,5 odstotne točke na 109,8 točke, potem ko se maja v primerjavi z aprilom glede na popravljene podatke ni spreminjal. Analitiki so rast indeksa, ki napoveduje premike v poslovnih ciklih, pričakovali.
Vir: STA

Microsoft okrepil prihodke in dobiček

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v minulem četrtletju povišal prihodke in čisti dobiček, predvsem na račun storitev v oblaku in umetne inteligence. Dobiček je v medletni primerjavi narasel za 10 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev, prihodki pa za 17 odstotkov na 30,1 milijarde dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

SRBIJA

Izvoz Fiata pod pol milijarde EUR

Fiat Automobiles Srbija (FAS) je izvozil vozila v vrednosti 471,4 milijona EUR v Evropo in Severno Ameriko v prvi polovici letošnjega leta. Čeprav FAS ostaja največji izvoznik v Srbiji že šesto leto zapored, se je vrednost izvoza v primerjavi s preteklimi leti zmanjšala.
Vir: Serbiamonitor

Število zaposlenih junija zabeležilo 6,5 odstotni porast glede na maj

V juniju je bilo 26.300 novo zaposlenih, kar je 6,5 odstotna rast v primerjavi z majem, poroča Nacionalna služba za zaposlovanje. Glede na statistiko te institucije trenutno v Srbiji živi 597.000 brezposelnih oseb, kar je rekordno nizko. Vendar pa je treba upoštevati sezonske učinke, saj je poletje tradicionalno obdobje z velikim številom začasno napotenih delavcev.
Vir: Ekapija. Ilirika

Nazaj na novice