Dnevne novice - 19.07.2018
Objavljeno: 19. 07. 2018

SLOVENIJA

Abanka ustanavlja družbo za upravljanje s terjatvami

Abanka je objavila delitveni načrt za izčlenitev dela premoženja na novo družbo za upravljanje s terjatvami, imenovano Ahive. Ta bi se ukvarjala s trgovanjem in oddajanjem nepremičnin ter zbiranjem terjatev in ocenjevanjem kreditne sposobnosti, izhaja iz načrta, danes objavljenega na Ajpesu.
Vir: STA

Prihodek od prodaje trgovskega blaga v 2017 najvišji po letu 2008

Podjetja v Sloveniji so v letu 2017 na domačem trgu prodala za približno 26,7 milijarde EUR trgovskega blaga, kar je za 10,8 % več kot v letu 2016. To je bil najvišji prihodek od prodaje v trgovini v zadnjih letih, vendar še vedno nižji kot v letu 2008, ko je znašal 28,3 milijarde EUR.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

V veljavi začasni ukrepi za zaščito evropskega trga pred povečanim uvozom jekla

Danes v veljavo stopajo začasni zaščitni ukrepi pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki jih je Evropska komisija napovedala v sredo, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin, ki so jih uvedle ZDA. Šlo bo za 25-odstotne tarifne kvote, ki jih bodo uvedli, ko bo uvoz presegel določeno vrednost.
Vir: STA

Morgan Stanley v četrtletju z močno rastjo dobička

Ameriška investicijska banka Morgan Stanley je v drugem letošnjem četrtletju ustvarila 10,6 milijarde dolarjev (devet milijard evrov) prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za 43 odstotkov na 2,3 milijarde dolarjev (1,95 milijarde evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Poslovanje Novartisa v drugem četrtletju nad pričakovanji

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 13,2 milijarde dolarjev (11,22 milijarde evrov) prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečal za skoraj štirikrat na 7,8 milijarde dolarjev (6,63 milijarde evrov) in s tem močno presegel pričakovanja.
Vir: STA

SRBIJA

Razpis za RTB Bor

Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo javni poziv za strateškega vlagatelja za RTB Bor, ki predvideva obvezno denarno povečanje družbe v višini 350 milijonov USD. Kot je navedeno v javnem razpisu, je investitor lahko domače ali tuje podjetje, ki zadnjih 10 letih neprekinjeno deluje na področju proizvodnje bakra in drugih plemenitih kovin. Podjetje mora imeti poslovne prihodke večje od 500 milijonov USD, in rok za predložitev ponudb je do 20. avgusta. Potencialni vlagatelji morajo predložiti tudi bančno garancijo v višini enega milijona USD.
Vir: Ekapija

NBS: Dobiček bank v Srbiji je konec leta 2017 znašal 68,7 milijarde din

Skupna EBITDA vseh 29 bank v Srbiji je v letu 2017 znašala 68,7 mrd RSD. Poročilo NBS pravi, da je 22 bank ustvarilo dobiček, sedem pa je imelo izgube.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice