Dnevne novice - 17.07.2018
Objavljeno: 17. 07. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: SBI TOP nekoliko navzdol

Ljubljanska borza je včerajšnje trgovanje končala s padcem indeksa blue chipov SBI TOP za 0,10 odstotka. Med pomembnejšimi so se pocenile delnice Luke Koper, Gorenja in Telekoma Slovenije. Borzni posredniki so sklenili za 1,33 milijona evrov poslov, za vlagatelje pa so bile najbolj zanimive Krkine delnice.
Vir: STA

Maja na ljubljanskem letališču 15-odstotna rast potniškega prometa

Na ljubljanskem letališču so maja našteli 167.700 potnikov, kar je 21.500 oz. 15 odstotkov več kot maja lani. V slovenskih pristaniščih so maja našteli 21.600 potnikov, ali za eno tretjino več kot v istem obdobju lanskega leta, kažejo podatki statističnega urada.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Znižanje cen nafte

Cene nafte so se znižale v ponedeljek potem, ko sta se ameriški predsednik Donald Trump in njegov ruski kolega Vladimir Putin srečala v Helsinkih. Cene so se znižale predvsem zaradi pogovorov, ki vključujejo ruske načrte za povečanje proizvodnje surove nafte. Cena surove nafte se je znižala za 3 odstotke na 68,70 dolarja za sodček do 10:30 ure v New Yorku.
Vir: ILIRIKA

Newyorške borze neenotno

Indeksi na newyorški borzi so današnje trgovanje zaključili neenotno. Borzni analitiki ocenjujejo, da je padec cen v naftnem sektorju vplival na energetske delnice, poleg tega pa je izravnal skok finančnih delnic, na katere so vplivali rezultati poslovanja Bank of America, ki so okrepili pričakovanja velike sezone zaslužkov v ZDA.
Vir: STA

IMF kljub povečanim tveganjem za zdaj ohranja napoved globalne gospodarske rasti

Washington, 16. julija - Mednarodni denarni sklad je kljub opozorilom o povečanih tveganjih zaradi trgovinskih napetosti napoved krepitve globalnega BDP za letos in prihodnje leto ohranil pri 3,9 odstotka.
Nekoliko bolj je sklad znižal napoved letošnje rasti za Nemčijo, Francijo, Italijo, in sicer jo je oklestil za 0,3 odstotne točke na 2,2, 1,7 oziroma 1,2 odstotka. Za ZDA jo je medtem popravil za
0,2 odstotne točke navzgor na 2,9 odstotka. Za Kitajsko jo je ohranil nespremenjeno pri 6,6 odstotka.
Trenutno Mednarodni denarni sklad tako še ne vidi večjih negativnih učinkov trgovinskih napetosti med ZDA in ostalimi velikimi gospodarstvi na čelu z EU in Kitajsko, a tveganje, da bi trenutne napetosti eskalirale in prerasle v pravo trgovinsko vojno, po besedah glavnega ekonomista sklada Mauricea Obstfelda predstavlja največje kratkoročno tveganje za globalno rast.
Vir: STA

SRBIJA

Naložbe v informacijsko tehnologijo v Srbiji znašajo 62 evrov na prebivalca - evropsko povprečje 800 evrov

Srbski programerji so med vodilnimi programerji na svetu, ko gre za razvoj mobilnih aplikacij, kljub dejstvu, da naložbe v informacijsko tehnologijo v Srbiji znašajo le 62 evrov na prebivalca. V Evropi znesek dosega 800 EUR, medtem ko naložbe v IT v sosednji Hrvaški presegajo 200 EUR na prebivalca. Vir: Ekapija

V Ljubljani uradno odprt srbsko-slovenski poslovni klub - blagovna menjava obeh držav je presegla milijardo evrov

To poslovno združenje bo združilo največje regionalne družbe, ki so že investirale ali nameravajo vlagati v obe državi, kot so Fructal, Mercator, Comtrade, Delta, NLB banka, Gorenje, MK Group in drugi. Predsednik Gospodarske zbornice Srbije Marko Cadez je poudaril, da je gospodarsko sodelovanje med Srbijo in Slovenijo uravnoteženo in na najvišji ravni, vendar je še vedno nekaj prostora za rast.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice