Dnevne novice - 16.07.2018
Objavljeno: 16. 07. 2018

SLOVENIJA

Gospodinjstva v četrtletju izboljšala finančni položaj

Gospodinjstva v Sloveniji so v letošnjem prvem četrtletju povečala tako finančna sredstva kot dolg, prva bolj kot druga. Presežek finančnih sredstev nad obveznostmi se je tako še okrepil in se povečal za 1,7 milijarde na 30,2 milijarde evrov, v najnovejši informaciji o finančnih računih ugotavlja Banka Slovenije.
Vir: STA

Komisija jemlje na znanje odločitev vlade glede NLB

Evropska komisija jemlje na znanje odločitev vlade za spremembo zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država do konca 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca 2019. Kot so navedli za STA, ostajajo s slovenskimi oblastmi v konstruktivnem stiku.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Indija vstopila med delničarje EBRD

Indija je ta teden postala 69. delničarka Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Azijska velesila bo vstopila le v kapital te mednarodne finančne ustanove, ne bo pa upravičena do njenih naložb. Na ta način si bodo lahko indijska podjetja olajšala nove posle na območju, ki ga pokriva EBRD.
Vir: STA

Bosch in Daimler bosta v ZDA testirala samovozeče taksije

Nemški podjetji Bosch in Daimler nameravata v ZDA testirati samovozeča vozila za vožnje na stalnih progah ter taksije. Pilotni projekt naj bi v Silicijevi dolini stekel v drugi polovici leta 2019 in naj bi pokazal, kako je vozni park tovrstnih vozil mogoče vključiti v mrežo mestnega prometa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

SRBIJA

Kitajci bodo gradili avtocesto v Republiki srbski

Kitajska skupina China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group bo gradila in financirala 42 kilometrov dolgo avtocesto med Banjaluko in Prijedorjem v Republiki srbski v BiH. Kitajska družba bo z avtocesto tudi upravljala, dobila bo 30-letno koncesijo, so ta teden poročali mediji.
Vir: STA

Srbska gospodarska zbornica v regiji izpostavlja sodelovanje s Slovenijo

Statistika naložb v Sloveniji oz. Srbiji se je v minulih letih nagibala na slovensko stran, v zadnjem času so jih v Sloveniji okrepila tudi srbska podjetja. S tem je slika bolj uravnotežena, priložnosti je na obeh straneh še precej. Pri tem pa je po besedah predsednika srbske gospodarske zbornice Marka Čadeža najbolj pomembno sodelovanje.
Vir: STA

Nazaj na novice