Dnevne novice - 12.07.2018
Objavljeno: 12. 07. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Indeks pridobil četrtino odstotka

Tečaji najpomembnejših delnic na Ljubljanski borzi so se včeraj v povprečju zvišali, indeks SBI TOP je pridobil 0,25 odstotka. Največ so pridobile delnice Intereurope, več kot osem odstotkov. Sklenjenih je bilo za 1,04 milijona evrov poslov, od tega največ, za skoraj 400.000 evrov, z delnicami Krke.
Vir: STA

Gašperšič na Prevaljah pomirjal Korošce glede 3. razvojne osi

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, je po današnji seji odbora za gradnjo 3. razvojne osi na Prevaljah Korošcem znova zagotovil, da gre projekt svojo pot naprej. Pri tem pa je izrazil upanje na čim prejšnjo razrešitev zastoja na spodnjem delu trase, ki je nastal zaradi vloženih ustavnih presoj.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Zaloge in prodaja na debelo v ZDA maja navzgor

Zaloge na debelo so v ZDA maja v primerjavi z aprilom narasle nekoliko bolj, kot je ministrstvo za trgovino poročalo v uvodni oceni junija. To je dober obet za pospešitev gospodarske rasti ZDA v drugem četrtletju. Zaloge brez avtomobilov, ki gredo v izračun rasti BDP, so maja od aprila narasle za 0,8 odstotka.
Vir: STA

Cene na ravni proizvajalcev junija v ZDA navzgor

Cene na ravni proizvajalcev so v ZDA junija narasle nekoliko hitreje od pričakovanj. Ministrstvo za delo poroča, da se je indeks cen na ravni proizvajalcev v mesečni primerjavi zvišal za 0,3 odstotka, v letni za 3,4 odstotka. Brez upoštevanja cen energije in hrane je indeks na mesečni ravni napredoval za 0,3, na letni ravni pa 2,7 odstotka.
Vir: STA

SRBIJA

ENHL: Konzorcij Strabag bo napravil rekonstrukcijo Trga republike

Konzorcij okoli avstrijskega podjetja Strabag je dobil razpis za obnovo Trga republike v Beogradu. Delo je vredno več kot 900, Strabag pa je brez DDV ponudil 768,26 milijona dinarjev.
Vir: Ekapija

NBS: Devizne rezerve v juniju 11,1 milijarde EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije so na koncu junija znašale 11.104,3 milijona evrov, kar pomeni, da so se v tem mesecu povečale za 221,1 milijona evrov. Ta stopnja deviznih rezerv pokrije 195 odstotkov denarne ponudbe (M1) ali več kot pet mesecev uvoza blaga in storitev v državi (skoraj dvakrat višja od ravni, ki jo določa standard). Junijsko povečanje kosmatih deviznih rezerv je predvsem posledica prilivov iz intervencij NBS na domačem deviznem trgu (nakup 320 milijonov EUR od bank). Dodatno povečanje rezerv izhaja iz neto prilivov v zvezi z donacijami, upravljanjem deviznih rezerv in drugimi razlogi (skupaj 76,7 mio EUR).
Vir: NBS

Nazaj na novice