Dnevne novice - 06.07.2018
Objavljeno: 06. 07. 2018

SLOVENIJA

Skupina Krka z novo rekordno polletno prodajo

Novo mesto, 5. julija - Skupina Krka je v prvih šestih mesecih prodala za 680,5 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. To je največja prodaja v kakšnem prvem polletju doslej, so sporočili iz Krke. Čisti dobiček je v polletju dosegel 101,4 milijona evrov in bil tako za 11 odstotkov višji kot pred letom.
Vir: STA

Krkina dividenda 2,90 evra bruto na delnico

Skupščina Krke, ki je na Otočcu danes odločala o predlogu vodstva, da družba od 169,2 milijona evrov bilančnega dobička za poslovno leto 2017 za dividende nameni 92,9 milijona evrov, je potrdila predlog za dividendo v višini 2,90 evra bruto na delnico. Ta bo tako za 15 centov oz. za 5,5 odstotka presegla lansko.
Vir: STA

Banka Slovenije zvišala napoved letošnje gospodarske rasti

Banka Slovenije je danes zvišala napoved letošnje gospodarske rasti. Ta naj bi po najnovejših ocenah namesto 4,2 odstotka dosegla 4,6 odstotka. Prihodnje leto naj bi rast bruto domačega proizvoda (BDP) znašala 3,9 odstotka, v 2020 pa naj bi upadla na 3,4 odstotka. Tveganja za uresničitev napovedi so sicer precej večja kot decembra.
Vir: STA

Kolektor v Republiki srbski odprl novo proizvodno halo

Kolektor je v Srbcu v Republiki srbski odprl novo proizvodno halo, ki se razprostira na 3200 kvadratnih metrih. Vanjo so že preselili proizvodnjo navitih komponent iz 20 kilometrov oddaljenih Laktašev, teče pa tudi selitev dela proizvodnje feritov iz ljubljanske podružnice podjetja Kolektor Sikom.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Merklova pripravljena na pogovore o znižanju carin na avtomobile

Nemška kanclerka Angela Merkel je v luči grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa z uvedbo 20-odstotnih carin na uvoz avtomobilov iz EU, izrazila pripravljenost na pogovore o znižanju carin na avtomobile. Za to je po njenih besedah potrebno skupno stališče na ravni EU, pogovori pa bi morali potekati na globalni ravni, ne le z ZDA.
Vir: STA

Zasebna podjetja v ZDA junija odprla 177.000 neto novih delovnih mest

Ameriška zasebna podjetja so junija v ZDA po podatkih podjetja ADP odprla 177.000 neto novih delovnih mest, kar je pod pričakovanji analitikov, ki so napovedovali številko okrog 190.000. Obenem pa je ADP številko za maj povišal s 178.000 na 189.000.
Vir: STA

SRBIJA

Srbija podpisala pogodbo za zadnji del železnice Beograd-Budimpešta na vrhu v Sofiji

Na vrhu predsednikov vlad Kitajske in 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope, naslednji teden v Bolgariji, bo Srbija podpisala komercialno pogodbo za zadnji odsek hitre železnice v Beogradu-Budimpešta, od Novega Sada do Subotice, v vrednosti približno ene milijarde evrov. Dela na tem oddelku naj bi se začela prihodnje leto.
Vir: Ekapija

KMBN: Podružnica banke VTB v BGD se prodaja za 10 milijonov evrov

Ruska banka VTB namerava prodati srbsko hčerinsko družbo VTB Banka a.d. Beograd investitorju iz Srednje Evrope za 10 milijonov evrov (11,7 milijona dolarjev), so poročali ruski mediji.
Vir: SeeNews

AERO: Neposredni zračni prevoz Beograd - Riad - prvi leti v avgustu

Leti med prestolnico Savdske Arabije in Beogradom bodo vzpostavljeni v prihajajočem obdobju. Prvič bosta obe državi bili povezani z direktno zračno linijo.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice