Dnevne novice - 04.07.2018
Objavljeno: 04. 07. 2018

SLOVENIJA

Država ustvarila presežek že četrto četrtletje zapored

V prvem četrtletju 2017 je država ustvarila primanjkljaj v višini 1,1 % BDP, leto 2018 pa je začela s presežkom, ki je znašal 0,6 % BDP. Ugodna gibanja v statistiki javnih financ se tako nadaljujejo tudi v letošnjem prvem četrtletju. K pozitivnemu saldu države so v največji meri prispevali visoki prihodki države; ti že peto četrtletje zapored rastejo bistveno hitreje od izdatkov, tokrat so se zvišali za 6,1 %.
Vir: Surs

V Zavarovalnici Sava škodo po neurju v Beli krajini ocenjujejo na pet milijonov evrov

Škode po neurju s točo, ki je 8. junija prizadelo jugovzhodni del Slovenije, bodo po prvih ocenah Zavarovalnice Sava presegle pet milijonov evrov. Če do konca leta ne bo dodatnih škodnih dogodkov podobne velikosti, je načrt skupine Sava Re za leto 2018 še vedno dosegljiv, pravijo v Savi Re.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriške tovarne maja z 0,4-odstotno rastjo naročil

Ameriške tovarne so maja dobile 0,4 odstotka več naročil kot aprila, ko so naročila po popravljenih podatkih ministrstva za trgovino upadla za 0,4 odstotka, ne za 0,8 odstotka. Naročila na letni ravni so medtem narasla za 8,7 odstotka.
Vir: STA

SRBIJA

Etihad Airways ostaja v Air Serbia

Družbi Air Serbia in Etihad Airways sta se dogovorili o nadaljevanju strateškega partnerstva. Etihad ima 49 odstotni delež Air Serbie in je v celoti zavezan partnerstvu. Družba Združenih arabskih emiratov bo še naprej podpirala večinskega lastnika Air Serbia, srbsko vlado.
Vir: Ekapija

JESV: Enotje je kupilo 1.650 svojih ukrepov

Družba Jedinstvo Sevojno (JESV) je poročala, da je kupila več kot 1,6540 lastnih delnic po ceni 5.000 RSD na delnico, kar je trenutna tržna vrednost. Družba zdaj ima skupaj 28.996 lastnih delnic ali 9,52% vseh izdanih.
Vir: BELEX, Ilirika

Srbija je priznana destinacija za norveška podjetja - Trgovinska izmenjava v 2017 je znašala 58,2 milijona EUR

Norveški premier je dejal, da obstaja možnost za izboljšanje gospodarskega sodelovanja obeh držav. Lani je bila trgovina s Srbijo in Norveško 58,2 milijona EUR, kar je rekordno leto in 8 odstotkov več kot leta 2016.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice