Dnevne novice - 03.07.2018
Objavljeno: 03. 07. 2018

SLOVENIJA

S podpisom pisma o nameri s koprsko občino Luki Koper zelena luč za podaljšanje prvega pomola

Koprski župan Boris Popovič in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel sta danes podpisala pismo o nameri, ki predvideva izvedbo konkretnih omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča. Dogovor, ki sicer pravno ni zavezujoč, po drugi strani pomeni, da se občina ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola.
Vir: STA

Vlada predvidoma v četrtek o NLB

Vlada bo predvidoma v četrtek obravnavala končni predlog sprememb zavez Slovenije glede prodaje NLB in spremljajočih izravnalnih ukrepov za banko. Po načrtih ministrstva za finance bo odločala tudi o predlogu zakona za zaščito banke pred posledicami sodnih postopkov v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev na Hrvaškem.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemška proizvodnja energije iz obnovljivih virov rekordna

Nemška proizvodnja energije iz obnovljivih virov je v prvi polovici letošnjega leta dosegla več kot 100 milijard kilovatnih ur (kWh). S tem je dosegla rekordno vrednost, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Airbus kljub težavam z dobavami motorjev vztraja pri zastavljenih ciljih

Evropski letalski proizvajalec Airbus kljub težavam z dobavami motorjev vztraja pri cilju, da bo letos strankam dostavil 800 letal. Težave z dobavami motorjev podjetja Pratt & Whitney je danes izpostavil Bloomberg, poročilo pa je prestrašilo vlagatelje na pariški borzi, ki so delnice Airbusa poslali navzdol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

HBIS bo do junija 2020 investiral 150 milijonov EUR v jeklarski pogon v Smederevu - tovarna potrebuje novo opremo

Direktor družbe HBIS Srbija Song Sihai pravi, da bo letošnja proizvodnja v Smederevski železarni dosegla 1,8 milijona ton, proizvodnja litih jeklenih plošč pa 1,7 milijona ton.

ENHL: Trideset podjetij izkazalo zanimanje za izvedbo modernizacije železnice Jajinci-Mala Krsna

Trideset domačih in tujih podjetij je do sedaj poslalo ponudbe za posodobitev železnice Jajinci - Mala Krsna, katere obnovitev se bo začela konec leta 2018, so sporočili z JŽ Železnice Srbije. Podjetja prihajajo iz Srbije, Avstrije, Španije, Turčije, Indije, Kazahstana, Bolgarije, Rusije, Slovenije, Češke in Indije. Ocenjena vrednost rekonstrukcije znaša 50 milijonov EUR, sredstva pa se zagotavljajo iz kredita Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).
Vir: Ekapija, Ilirika

Srbija zabeleži proračunski presežek v 6 mesecih 2018

Srbski proračun je v prvi polovici 2018 končal v presežku 30,9 milijarde din. Polletni proračunski prihodki so znašali 129,3 milijarde dinarjev, izdatki pa so znašali 99 milijard dinarjev. Samo v mesecu juniju je proračunski presežek znašal 22,1 milijarde dinarjev. Bruto domači proizvod pa se je v Srbiji v prvih štirih mesecih leta 2018 povečal za 4,6 odstotka.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice