Dnevne novice - 02.07.2018
Objavljeno: 02. 07. 2018

SLOVENIJA

Slovenski NERVteh do milijonske investicije

Ameriških investicijski sklad VectoIQ je v slovenski visokotehnološki startup NERVteh investiral 1,2 milijona dolarjev. Svež kapital je namenjen razvoju in trženju naprednih tehnologij na področju ocenjevanja in usposabljanja voznikov ter testiranja algoritmov za avtonomno vožnjo, so sporočili iz iniciative Startup Slovenija.

Vir: STA

Banke na interes za Intereuropo čakajo še danes

Konzorcij bank še danes do 15. ure čaka na morebiten izraz interesa za nakup nekaj več kot 72-odstotnega deleža kapitala oz. 54 odstotkov glasovalnih pravic v družbi Interuropa. Banke delež, katerega lastnice so postale s konverzijo terjatev, prodajajo drugič.

Vir: STA         

Slovenija ostaja med močnimi inovatorkami

Slovenija med članicami EU po inovacijski uspešnosti tudi letos ostaja med močnimi inovatorkami, kaže evropski sistem inovacijskih kazalnikov za 2018, ki ga je nedavno objavila Evropska komisija. Glede na lansko poročilo se je sicer slovenski indeks malenkost poslabšal, a država je inovacijsko še vedno najboljša med mlajšimi članicami unije.

Vir: STA         


MEDNARODNI TRGI

V novi Mercedesovi tovarni na Poljskem več kot tisoč delovnih mest

Nemški avtomobilski proizvajalec Mercedes-Benz, najpomembnejša enota koncerna Daimler, bo kmalu končal z gradnjo visokotehnološke ogljično nevtralne tovarne motorjev v mestu Jawor na jugozahodu Poljske. V njej bo delo dobilo več kot tisoč ljudi, kar je dvakrat toliko kot po prvotnih napovedih. Proizvodnja naj bi stekla do konca prihodnjega leta.

Vir: STA

Brezposelnost v območju evra in EU maja ostala na najnižjih ravneh od leta 2008

Stopnja brezposelnosti v območju evra je maja znašala 8,4 odstotka, kar je enako kot po revidiranih podatkih za april in 0,8 odstotne točke manj kot maja lani ter najmanj od decembra 2008. V EU je maja stopnja znašala sedem odstotkov, enako kot po popravljenih podatkih za april, 0,7 odstotne točke manj kot maja lani in najmanj od avgusta 2008.

Vir: STA

Carrefour in Tesco v združevanje dobavnih poti

Carrefour in Tesco, dva največja evropska trgovca na drobno, sta danes napovedala dolgoročno sodelovanje v nabavnih verigah obeh družb. S tem želita okrepiti položaj v pogajanjih z dobavitelji in zmanjšati stroške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir: STA

SRBIJA

V Srbiji 28.000 aktivnih gradbišč

V Srbiji trenutno obstaja več kot 28.000 gradbenih objektov, število gradbenih dovoljenj za gradbene objekte pa se je povečalo za 14,4% v prvem četrtletju letošnjega leta glede na isto obdobje v letu 2017, je dejala ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović v pogovoru s direktorjem ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID).

Izvor: Ekapija

NBS: Gospodarska in zunanja trgovina v prvih petih mesecih 2018

Po podatkih Republiškega zavoda za statistiko je industrijska proizvodnja v maju v primerjavi z enakim mesecem preteklega leta zabeležila 0,5-odstotno rast.

Vir: NBS

NBS: Srednjoročna inflacija pričakuje na ravni od 2,8-3,0%

Po rezultatih majske ankete so inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva za to leto in za dve leti vnaprej ostala v ciljnih mejah NBS(3 ± 1,5%). Finančni sektor pričakuje inflacijo v višini 2,5% v kratkem roku, 3,0% v srednjem roku, medtem ko gospodarstvo pričakuje 2,7% v kratkem in 2,8% v srednjeročnem

Nazaj na novice