Dnevne novice - 29.06.2018
Objavljeno: 29. 06. 2018

SLOVENIJA

Primanjkljaj nefinančnih družb v prvem četrtletju 2018 najvišji po prvem četrtletju 2009

Primanjkljaj (neto izposojanje) nefinančnih družb je bil v prvem četrtletju 2018 najvišji po prvem četrtletju 2009, a hkrati bistveno nižji od primanjkljajev pred gospodarsko krizo. Sektor država je ustvaril presežek četrto zaporedno četrtletje (po štiriintridesetih četrtletjih s primanjkljajem).
Primanjkljaj nefinančnih družb (neto izposojanje) je po prvi oceni v prvem četrtletju 2018 znašal 290 mio. EUR ali 2,7 % BDP (prvo četrtletje 2017: 115 mio. EUR ali 1,2 % BDP). Večji primanjkljaj je bil predvsem posledica povečanja bruto investicij – tako investicij v osnovna sredstva kot tudi v zaloge. Za financiranje dela teh investicij so se podjetja zadolžila, kar je sicer povsem običajno.
Tokratni primanjkljaj je bil najvišji po primanjkljaju v prvem četrtletju 2009, hkrati pa tudi bistveno nižji od primanjkljajev pred gospodarsko krizo. Takrat je bila za nefinančne družbe značilna visoka investicijska aktivnost financirana z zadolževanjem; na to kažejo visoki primanjkljaji v letih pred krizo, posredno pa se je to odrazilo tudi v razdolževanju, nizki investicijski ravni in presežkih nefinančnih družb v letih po začetku krize.
Povečala se je tudi stopnja investiranja; bila je 25,1-odstotna in bila za 0,7 odstotne točke višja kot v prvem četrtletju 2017. Stopnja investiranja se izračuna kot delež bruto investicij v osnovna sredstva v bruto dodani vrednosti nefinančnih družb, zato sprememba vrednosti zalog ne vpliva na njeno višino.
Vir: SURS

Cerar: Lex Agrokor v Sloveniji ne velja

Odločitev Sveta EU, da vključi lex Agrokor med v uniji priznane insolvenčne postopke, po zagotovilih premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja ne pomeni, da zakon v Sloveniji velja. "Odločitev sveta pomeni le tehnično verifikacijo nekega akta, v Sloveniji velja slovenska zakonodaja," je pojasnil ob robu vrha EU v Bruslju.
Vir: STA

Rast realnega prihodka v trgovini na drobno maja najvišja letos

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je maja na mesečni ravni narasel za 3,1 odstotka, glede na isti mesec prejšnjega leta pa za 3,8 odstotka. Rast je bila na letni ravni najvišja doslej v tem letu, kažejo podatki statističnega urada. Na rast je v največji meri vplival višji realni prihodek v prodajalnah z motornimi gorivi.
Vir: STA

Maja v Sloveniji več kot 1,1 milijona turističnih prenočitev

Maja so v Sloveniji našteli več kot 469.000 prihodov turistov in več kot 1,1 milijona njihovih prenočitev. Več kot 75 odstotkov vseh turističnih prenočitev so ustvarili tuji turisti, med temi največ nemški, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.
Vir: STA

V državnem proračunu do konca maja 64 milijonov evrov presežka

Ljubljana, 29. junija - V državni proračun se je v petih mesecih steklo 3,91 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se povečali za 0,9 odstotka na 3,84 milijarde evrov. Proračun je imela tako v prvih petih mesecih 64,3 milijona evrov presežka, medtem ko je v enakem obdobju lani beležil 33,9 milijona evrov primanjkljaja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Inflacija v območju evra junija pri dveh odstotkih

Inflacija v območju evra je junija dosegla dva odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot maja in v skladu s srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB). Na inflacijo še vedno najbolj vpliva dražja energija ob višjih cenah nafte.
Vir: STA

Vrh Trumpa in Putina bo v Helsinkih 16. julija

Moskva/Washington, 28. junija - Ameriški in ruski predsednik Donald Trump in Vladimir Putin se bosta na prvem vrhunskem srečanju sestala 16. julija v Helsinkih na Finskem, so danes sporočili iz Kremlja in Bele hiše. Med drugim bosta govorila o odnosih med državama in mednarodnih vprašanjih.
Vir: STA

Gospodarsko-politični nesporazumi omejujejo rast nemškega izvoza

Izvozna pričakovanja nemških podjetij so na račun trgovinskih nesporazumov slabša kot v preteklem četrtletju. Raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic kaže, da bo gospodarska rast letos 2,2-odstotna, kar je manj od prejšnjih napovedi, podjetja pa bodo zaposlila novih 550.000 delavcev, so sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice.
Vir:STA

SRBIJA

Sprejet zakon o zaposlovanju sezonskih delavcev

Državni zbor Srbije je včeraj sprejel Zakon o zaposlovanju sezonskih delavcev, ki naj bi izboljšal položaj sezonskih delavcev in poenostavil njihovo registracijo prek elektronske platforme. Zakon določa delovna mesta, na katerih se sezonski delavci lahko zaposlijo v sektorjih kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Vir: Ekapija

Javni sektor bo od novembra imel višje plače

Javni sektor bo od novembra letos imel višje plače, je dejal minister za policijo Nebojša Stefanović. V novembru je treba tudi poravnati pokojnine. Ni navedel odstotka povečanja.
Vir: Beta

Kmalu najverjetneje 1,7 milijona ton pšenice za izvoz v Srbiji

Letos bo Srbija pridelala okoli 3,3 milijona ton pšenice. Ta sezona bi bila lahko rekordna, pravi predsednik Združenja Žito, Vukosav Sakovič. Sakovič dodaja, da bo Srbija z rezervami iz lanskega leta imela na razpolago več kot 3,5 milijona ton pšenice. Potrebe Srbije po pšenici znašajo v višini približno 1,5 milijona ton. Država bi lahko izvozila približno 1,7 milijona ton.
Vir: Serbiamonitor

Četrtletni monitor: Gospodarska rast ni tako impresivna, kot se zdi

Nizka inflacija, fiskalni presežek in obrestne mere NA zgodovinskem minimumu so nedvomno dobri trendi, ki jih Srbija vodi že več let, kar prispeva tudi k ohranjanju makroekonomske stabilnosti, je profesor Milojko Arsić dejal na predstavitvi publikacije Ekonomske fakultete, četrtletni monitor.
A ko pa pogledamo pod površino, se izkaže, da je gospodarstvo naraslo s stopnjo od 3 do 3,5 odstotka, kar je pod povprečjem CEE. Visoka rast je namreč enkratna pojavnost in je posledica okrevanja več sektorjev, ki so v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležili neugodne rezultate, kot so kmetijstvo, elektrika in gradbeništvo. Avtorji Kvartalnega monitora pravijo, da končna ocena rasti do konca leta znaša do 4 odstotke, kar je znova pod povprečjem CEE.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice