Dnevne novice - 28.06.2018
Objavljeno: 28. 06. 2018

SLOVENIJA

Hisense v prevzemni ponudbi pridobil 62 odstotkov Gorenja

Velenje, 28. junija - Družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding je v prevzemni ponudbi za delnice Gorenja, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pridobila 62,46 odstotka vseh izdanih delnic Gorenja, je danes objavil Hisense.
Prevzemno ponudbo je sprejelo 5165 akceptantov, ki so bili skupaj imetniki 15.254.871 delnic Gorenja, kar predstavlja 62,46 odstotka vseh izdanih delnic družbe, izhaja iz objave v časniku Delo.
Kitajska skupina Hisense je v ponudbi za delnico ponujala 12 evrov, tako da bo za delež, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštela okoli 183,1 milijona evrov. Hisense je delnice Gorenja pridobival že pred objavo prevzemne ponudbe, ko naj bi pridobil okoli tretjinski delež.
VIR: STA

Nama bo za dividende namenila 162.000 evrov

Delničarji Name so na današnji skupščini potrdili sklep, da se za izplačilo dividend uporabi 162.134,00 evrov oz. 17 centov bruto na delnico. Potrdili so tudi spremembo statuta družbe, po katerem jo bosta odslej zastopala člana uprave posamično.
Vir:STA

Batagelj še v nadzornem svetu Certe

Delničarji cerkljanske Certe, med katerimi je posredno in neposredno največji družba Postojnska jama znanega podjetnika Marjana Batagelja, so na današnji skupščini sklenili, da se od nekaj več kot 490.500,00 evrov bilančnega dobička za dividende nameni skoraj 387.000,00 evrov. V nadzorni svet podjetja so med drugim imenovali Batagelja.
Vir:STA

Slovenija: Celotni bruto javni dolg 73,6% BDP

Celotni bruto javni dolg Slovenije znaša 73,6% BDP, medtem ko povprečji EU in evrskega območja
znašata 81,6% in 86,7% BDP. Nerezidenti držijo 66,6% slovenskega javnega dolga.
VIR: EUROSTAT, ILIRIKA

MEDNARODNI TRGI

Trump pri investicijah proti ukrepom posebej za Kitajsko

Ameriški predsednik Donald Trump podpira zaostrovanje pravil v zvezi s tujimi vlaganji v občutljive ameriške tehnološke sektorje ter strožji nadzor nad izvozom takih dobrin. A se strinja s pristopom ameriškega kongresa, ki posebej ne izpostavlja Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Apple in Samsung z zunajsodno poravnavo končala sedemletni spor

Ameriški velikan Apple in južnokorejski Samsung sta sklenila zunajsodno poravnavo in s tem po nekaj več kot sedmih letih pravdanja končala spor okrog patentov. Primer je na vrhuncu obsegal okoli 50 primerov v več državah, vanj pa je poseglo tudi ameriško vrhovno sodišče. Višina poravnave po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znana.
VIR: STA

Nafta cenejša

Cene surove nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale, potem ko so se v sredo povzpele na najvišje ravni v treh letih. Zaloge nafte v ZDA so namreč v minulem tednu upadle najbolj po septembru 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
VIR: STA

SRBIJA

Gazprom nadaljuje z izgradnjo druge linije plinovoda Turški pretok

Ruski državni velikan Gazprom je v torek, 26. junija 2018, ponovno začel postavljati drugo linijo plinovoda turškega toka. Pred tem je namestnik predsednika Gazproma Vitaly Markelov dejal, da se je družba pogajala o drugi liniji turškega toka v Turčiji. Namestnik generalnega direktorja Gazproma Alexander Medvedev je dejal, da bo družba v bližnji prihodnosti dokončno določila pot druge linije turškega toka. Po njegovem mnenju se zdaj obravnavata dve glavni možnosti v skladu s postopki v Evropski uniji in Evropski komisiji. Kot potencialne trge je imenoval Grčijo, Italijo, Bolgarijo, Srbijo in Madžarsko.
VIR: Ekapija

Gradnja podzemne železnice v Beogradu se bo začela leta 2020 - 1. faza, vredna 1,3 milijarde EUR
Podzemna železnica v Beogradu naj bi bila zgrajena v fazah, začetek gradnje prve proge pa je predviden za leto 2020. To je opredeljeno v Načrtu splošne uredbe beograjskih železniških sistemov, ki je bil sprejet z večino glasov 26. junija na seji mestne skupščine, poroča Beoinfo.
VIR: Ekapija

Srbija bi lahko postala regionalno središče iranskih podjetij

Srbija bi lahko postala regionalno središče za Iranska podjetija na Zahodnem Balkanu, je dejal namestnik premierja Srbije in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić. Na otvoritvi poslovnega foruma Srbija-Iran je dejal, da je bila podpisana pobuda o sporazum o prosti trgovini.
VIR: Tanjug

Nazaj na novice