Dnevne novice - 19.06.2018
Objavljeno: 19. 06. 2018

SLOVENIJA

Petrol do leta 2022 po načrtih z več kot petmilijardno prodajo

Petrol naj bi leta 2022 na ravni skupine ustvaril 5,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje, 233 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) in 116 milijonov evrov čistega dobička. To predvideva strategija skupine Petrol za obdobje 2018-2022, ki so jo v ponedeljek potrdili nadzorniki družbe.
Vir: STA

Slovenija v vrhu držav EU glede na pomen zunanje trgovine za BDP
Slovenski izvoz blaga in storitev je lani dosegel 82 odstotkov vrednosti skupnega BDP, delež vrednosti uvoza v BDP pa je bil za slabih deset odstotnih točk nižji. Tako se je med članicami EU glede na delež izvoza v BDP Slovenija uvrstila na sedmo, glede na delež uvoza pa na deseto mesto. Glede na višino minimalne plače je na osmem mestu.
Vir: STA

Gradbeništvo v EU aprila z rastjo; Slovenija z enim večjih zvišanj

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je aprila na mesečni ravni povečal za 1,8 odstotka, v celotni EU pa za 1,2 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast 1,8 oz. 0,9 odstotka. Slovenija je z 9,8-odstotno mesečno in 12,4-odstotno medletno rastjo beležila eno večjih zvišanj, je objavil evropski statistični urad Eurostat.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump Kitajski zagrozil z novimi carinami

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek Kitajski zagrozil z uvedbo dodatnih carin, tokrat desetodstotnih na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev, če ne bo uresničila zahtev Washingtona po bolj pravičnih trgovinskih odnosih. Peking je Trumpa obtožil izsiljevanja in napovedal protiukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Dolgoročna bonitetna ocena za Srbijo pri BB

Bonitetni agenciji Fitch Ratings in Standard & Poor's sta potrdili dolgoročno bonitetno oceno "BB" za Srbijo z napovedanimi stabilnimi obeti. Agenciji sta predvsem poudarili dolgoročno ohranjanje stabilnosti cen in na povečano odpornost države na zunanje finančne pretrese zaradi močne rasti izvoza.
Vir: Ekapija

Letališče Nikola Tesla je napovedalo generalno skupščino za 9. julij

Nadzorni svet letališča Nikola Tesla je za 9. julij napovedal izredno sejo generalne skupščine, kjer bodo odločbe o odobritvi koncesij glavna točke dnevnega reda.
Vir: Ekapija

Etihad se ne bo umaknil iz Air Serbia - Možni naj bi bili leti od Beograda v Peking in Kanado

Srbska ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič je dejala, da Etihad ne odstopa od lastništva v Air Serbia, v katerem ima 49-odstotni delež, medtem ko 51-odstotni delež pripada vladi Srbije. Mihajlovičeva je za nedeljsko izdajo Politike dejala, da je letos v načrtu začetek letov iz Beograda do Pekinga in Kanade.
Vir: N1

Nazaj na novice