Dnevne novice - 14.06.2018
Objavljeno: 14. 06. 2018

SLOVENIJA

Slovenija se v Londonu predstavlja kot spodbudno poslovno okolje za investicije

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič je v Londonu na investicijskem forumu Združeno kraljestvo - Centralna Evropa predstavil investicijske priložnosti in spodbudno poslovno okolje v Sloveniji, naklonjeno inovacijam. Gospodarsko sodelovanje med državama se sicer v zadnjih letih krepi, so sporočili z ministrstva.
Vir: STA

Družba Anatol ne bo objavila prevzemne ponudbe za Cinkarno Celje

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding, ne bo objavila prevzemne ponudbe za prevzem Cinkarne Celje. Kot so sporočili, so se za to kljub objavljeni prevzemni nameri odločili, ker jim ni bilo omogočeno, da bi pravočasno opravili skrbni pregled družbe.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Svet ECB bo morda danes začrtal smer zaključka programa odkupovanja obveznic

Svet Evropske centralne banke bi na današnjem zasedanju, ki bo tokrat potekalo v latvijski Rigi, kljub povečanju določenih tveganj in znakom umirjanja gospodarske dejavnosti po nekaterih napovedih lahko načel razpravo o postopnem umiku iz programa odkupovanja obveznic, ki ga je zagnal leta 2015.
Program za povečevanje količine denarja v obtoku se je sprva začel z mesečnimi odkupi v višini 60 milijard evrov, marca 2016 se je nato zgornja meja mesečnih nakupov zvišala na 80 milijard evrov, aprila 2017 se je spet spustila na 60 milijard, z letošnjim letom pa upadla na 30 milijard evrov.
Svet ECB je program tudi večkrat podaljšal, za zdaj pa velja, da bo trajal do konca septembra letos.
Dlje kot program odkupovanja obveznic bo medtem trajalo obdobje ničelnih obrestnih mer. Večje spremembe na tem področju je pričakovati šele v teku 2019.
Vir: STA

Kitajsko gospodarstvo kaže znake ohlajanja

Danes objavljeni statistični podatki kažejo na ohlajanje kitajskega gospodarstva, medtem ko se Peking sooča z napetostmi v trgovinskih odnosih z ZDA, visokim dolgom in onesnaženostjo. Industrijska proizvodnja in prodaja na drobno v drugem največjem gospodarstvu na svetu sta maja upadli, centralna banka pa še ni posegla po zvišanju obrestnih mer.
Vir: STA

Volkswagen v Nemčiji pristal na plačilo milijarde evrov kazni

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je pristal na plačilo milijarde evrov kazni, ki jo je zahtevalo nemško tožilstvo po razkritju goljufanja na testih izpušnih plinov. "Volkswagen je sprejel kazen in priznal svojo odgovornost," so danes sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca.
Vir: STA

SRBIJA

NBS: Srednjeročna inflacija pričakovana pri 3 odstotkih

Kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva, po rezultatih aprilske ankete, se še naprej gibajo znotraj ciljnih meja (3 ± 1,5%). Finančni sektor pričakuje kratkoročno inflacijo v višini 2,5%, gospodarstvo pa 2,8%. Pričakovana srednjeročna inflacija s strani NBS pa je 3,0%.
Vir: NBS

Dogovorjen je bil svetovalni dogovor z Mednarodnim denarnim skladom

Vlada Srbije je dosegla dogovor z delegacijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) glede nove 30-mesečne ureditve, ki ne bo finančne, temveč bo svetovalne narave. Namen omenjenega programa je vzdrževati makroekonomsko in finančno stabilnost ter zagotoviti napredek pri uresničevanju ambicioznega načrta strukturnih in institucionalnih reform, katerih cilj je spodbuditi hitro in vključujočo rast.
Vir: Ekapija

Srbija po številu tujih neposrednih naložb med prvih 15 v Evropi

Lani je Srbija pritegnila neposredne tuje naložbe za 118 projektov, to je za 157 odstotkov več kot v letu predtem.
Vir: RTS

Nazaj na novice