Dnevne novice - 12.06.2018
Objavljeno: 12. 06. 2018

SLOVENIJA

Zaposlitvene namere delodajalcev za tretje četrtletje previdno optimistične

Slovenski delodajalci so v tretjem četrtletju glede prihodnjih zaposlitev previdno optimistični. Neto napoved zaposlovanja je po sezonski prilagoditvi pri plus devetih odstotnih točkah, kar je tri odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju in v enakem obdobju lani ter najmanj v zadnjih dveh letih, kaže raziskava družbe Manpower.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Federal Reserve v sredo predvidoma z novim dvigom obrestnih mer

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) danes začenja dvodnevno zasedanju odbora za odprti trg (FOMC). Analitiki so si enotni v mnenju, da bo osrednji organ denarne politike v ZDA vnovič zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke, tokrat na raven med 1,75 in dva odstotka. To bo sedmo povišanje od decembra 2015.
Vir: STA

V četrtek morda začetek konca programa ECB za odkupovanje obveznic

Oči vlagateljev, analitikov in nosilcev ekonomskih politik bodo v četrtek uperjene tudi v svet Evropske centralne banke (ECB). Ta bi na zasedanju, ki bo tokrat v sklopu rednih gostovanja potekalo v latvijski prestolnici Riga, po nekaterih napovedih lahko načel razpravo o postopnem umiku iz programa odkupovanja obveznic, ki ga je zagnal leta 2015.
Vir: STA

SRBIJA

Začeli so pogovori z Mednarodnim denarnim skladom (MDS) - javne finance v Srbiji so stabilne, fiskalna disciplino je treba ohraniti

Srbski minister za finance Siniša Mali in vodja delegacije Mednarodnega denarnega sklada (MDS) James Roaf sta se včeraj v Beogradu strinjala, da so javne javne finance v tem trenutku stabilne, vendar pa je treba tudi finančno disciplino ohraniti, da se zmanjša javni dolg in se institucije sistema okrepijo.
Izvor: Ekapija

KMBN: Beograd bo postal sedež EBRD za Zahodni Balkan - privatizacija Komercijalne se razpravlja z državo

Podpredsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Alain Pilloux je v pogovoru s srbsko ministrico za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorano Mihajlovičem dejal, da bo Beograd postal regionalni sedež EBRD za vseh šestih držav Zahodnega Balkana. Na vprašanje, ali bo Komercijalna banka privatizirana, glede na to, da ima EBRD delež v njej, je dejal, da o zadevi trenutno razpravlja vlada Srbije. Pogovori med EBRD in srbskimi oblastmi so v teku, da bi zagotovili stabilnost bančnega sektorja v Srbiji. Žal mi je, da vam ne morem priskrbeti več podrobnosti - povedal je Pilloux. Vlada Srbije je, kot je bilo najavljeno, razpravljala o potencialni prodaji Komercialne banke, v kateri ima država 41,74-odstotni delež, skupaj s solastnikoma EBRD (24,4 odstotka) in Mednarodno finančno družbo (IFC) (10 odstotkov).
Vir: Ekapija

Manj kot 600.000 brezposelnih v Srbiji

Direktor Nacionalne službe za zaposlovanje Zoran Martinović je dejal, da je brezposelnost padla pod 600.000. Trenutno je registriranih 594.100 ljudi. Na trgu dela so potrebni kuharji, varilci, kvalificirani negovalci starejših, medicinske sestre.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice