Dnevne novice - 08.06.2018
Objavljeno: 08. 06. 2018

SLOVENIJA

Koalicija bo pri vprašanju NLB upoštevala novo politično realnost

Vladne stranke bodo vprašanju zavez glede NLB v naslednjih dneh in tednih posvetile posebno pozornost, so po srečanju premierja Mira Cerarja in finančne ministrice Mateje Vraničar Erman sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Upoštevale bodo tudi novo politično realnost in se po potrebi posvetovale z novoizvoljenimi parlamentarnimi strankami.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Wall Street nekoliko izgubil v četrtek

Wall Street je včeraj nekoliko izgubil zaradi strahu pred trgovinskimi vojnami pred zasedanjem G7 in zaradi dviga cen nafte in bakra. Dvig cen nafte je posledica zaskrbljenosti pred znižanjem izvoza surove nafte iz Venezuele zaradi upada proizvodnje. Cene bakra pa so se dvignile zaradi motenj v delovanju rudnika bakra v Escondida v Čilu.

Švicarji v nedeljo na referendumu o popolni redefiniciji finančnega sistema

Švicarji bodo v nedeljo na referendumu odločali o pobudi, ki bi lahko v temeljih zamajala delovanje finančnega sistema. Predvideva namreč, da banke ne bi smele več ustvarjati novega, knjižnega denarja, ampak bi bila pristojnost ustvarjanja denarja izključno pri centralni banki. Pobudi nasprotujejo ključni deležniki, za zdaj kaže na njen neuspeh.
Vir: STA

Monsanto dokončno v Bayerjevi lasti

Nemški kemijsko-farmacevtski koncern Bayer je uspešno dokončal prevzem ameriškega agrokemičnega in biotehnološkega velikana Monsanto. Napoveduje odgovorno in trajnostno poslovanje, ki bo zagotovilo učinkovitejšo pridelavo hrane. Ime Monsanto s prevzemom sicer odhaja v zgodovino, saj bo Bayer za združeno poslovanje uporabljal le svoje ime.
Vir: STA

SRBIJA

Narodna banka Srbije (NBS): Temeljne obrestne mere nespremenjene

Na včerajšnji seji je Izvršilni odbor NBS glasoval za ohranitev temeljne obrestne mere pri treh odstotkih.
Vir: NBS

Po indeksu nelegalne trgovine Srbija na 57. mestu med 84 državami

Srbija je po objavljenem Globalnem poročilu o nezakonitem trgovinskem indeksu na 57. mestu med 84 državami, sporoča ameriška gospodarska zbornica v Srbiji (AmCham). Poročilo o rangiranju 84 držav po indeksu nezakonite trgovine je v Bruslju objavil The Economist Intelligence Unit (EIU), svetovni vodja globalnih poslovnih raziskav, ki posluje znotraj skupine Economist.
Izvor: Ekapija

Nazaj na novice