Dnevne novice - 31.05.2018
Objavljeno: 31. 05. 2018

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: V ospredju delnice Telekoma

Indeks na Ljubljanski borzi se danes giblje tik nad gladino. Vlagatelji najbolj povprašujejo po delnicah Telekoma Slovenija. Tečaj najbolj raste delnicam Zavarovalnice Triglav, precej navzdol pa polzi tečaj delnic Luke Koper.
VIR: STA

BDP v prvem četrtletju s 4,6-odstotno rastjo

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju letos za 4,6 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je medtem v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem okrepil za 0,6 odstotka, v primerjavi s prvim trimesečjem lani pa za 5,0 odstotka, je objavil statistični urad.
VIR:STA

Slovenija maja z dveodstotno inflacijo na letni ravni

Cene življenjskih potrebščin so se maja v mesečni primerjavi zvišale za 1,2 odstotka, v medletni primerjavi pa za dva odstotka, je danes objavil državni statistični urad. V primerjavi z aprilom so se najbolj podražili sadje, naftni derivati in počitniški paketi, v primerjavi z lanskim majem pa hrana ter gorivo in energija.
VIR:STA

KD Group v četrtletju z nižjimi prihodki, višjim dobičkom

Skupina KD Group je v prvem četrtletju letos zabeležila 79,2 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil z 1,5 milijona evrov za več kot sedemkrat višji kot v lanskem obdobju.
VIR:STA

Vlada z akcijskim načrtom za implementacijo blockchain tehnologije

Vlada je včeraj sprejela akcijski načrt za pripravo podlag za pospešeno implementacijo uporabe blockchain tehnologije in oblikovanje ustreznega okolja za pospešeno regulacijo kriptovalut na relevantnih regulatornih področjih. Namen tega je tudi povečati konkurenčnost gospodarstva.
VIR:STA

MEDNARODNI TRGI

Stopnja brezposelnosti v območju evra aprila upadla

Stopnja brezposelnosti v območju evra je aprila dosegla 8,5 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot marca in 0,7 odstotne točke manj kot aprila lani. S tem je bila stopnja brezposelnosti najnižja po decembru 2008. V EU je stopnja aprila ostala pri 7,1 odstotka, medtem ko je bila v enakem obdobju 7,8-odstotna, kažejo podatki Eurostata.
VIR:STA

Dražja nafta inflacijo v evrskem območju dvignila na 1,9 odstotka

Dražja nafta je izraziteje dvignila inflacijo v območju evra. Maja je ta po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat na letni ravni dosegla 1,9 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila in zelo blizu srednjeročnega cilja Evropske centralne banke (ECB).
VIR:STA

Japonska industrijska proizvodnja aprila navzgor

Industrijska proizvodnja na Japonskem se je aprila na mesečni ravni povečala za 0,3 odstotka. Gre za že tretji zaporedni mesec rasti, a je bila tokrat po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nižja od napovedi analitikov.
VIR:STA

Malmströmova po srečanju z Rossom brez posebnega optimizma

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se je ob robu ministrske konference Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu srečala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom. Govorila sta o izvzetju EU iz sistema carin na jeklo, Bruselj pa tudi po tem pogovoru nima posebnega razloga za optimizem.
VIR:STA

SRBIJA

Komisija pripravlja spremembo Zakona o varstvu konkurence

Predsednik Komisije za zaščito konkurence Srbije Miloje Obradović je izjavil, da se pripravijo spremembe zakona o varstvu konkurence. Na konferenci, na kateri so predstavljeni rezultati analize sektorja maloprodaje v Srbiji, je dejal, da bo veljavni zakon dopolnjen v delu, ki se nanaša na upravne postopke in delovanje sodišč.
Izvor: Ekapija

Novi finančni minister v Srbiji se zavezuje, da bo zmanjšal dolg, ohranil javnofinančno stabilnost

Srbski novi finančni minister Siniša Mali je dejal, da si bo prizadeval za zmanjšanje deleža dolga v BDP na manj kot 50% leta 2019. Imeli bomo stabilne javne finance, vendar je moj cilj zagotoviti denar za vse razvojne projekte, za naložbe v novi infrastrukturi, novih tovarnah, novih delovnih mestih, zmanjšanju brezposelnosti, je dejal Mali v intervjuju.
Vir: SeeNews

Srbija je vse bolj zanimiva za nemška podjetja - vlagatelji skrbijo zaradi pomanjkanja usposobljene delovne sile

Nemške družbe v Srbiji se vedno bolj soočajo s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile, je dejal Michael Harms, generalni direktor nemškega odbora za vzhodnoevropske ekonomske odnose in poudaril odličen razvoj gospodarskih odnosov na relaciji med Nemčijo in Srbijo in dodatno poudaril dejstvo, da Srbija postaja vedno bolj zanimiva lokacija za naložbe. V okviru obiska poslovne delegacije, ki jo vodi Harms, je Nemško-srbska gospodarska zbornica (AHK Srbija) organizirala razpravo o novih izzivih v nadaljnjem gospodarskem razvoju Srbije.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice