Dnevne novice - 28.05.2018
Objavljeno: 28. 05. 2018

SLOVENIJA

Vodstvo Luke Koper za dividende predlaga 14,7 milijona evrov

Delničarji Luke Koper bodo na skupščini 29. junija odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da družba od 17,26 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 14,7 milijona evrov oz. 1,05 evra bruto na delnico, kaže danes objavljen sklic skupščine.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

V tem tednu

Pred seboj imamo teden v katerem nas čakajo objave mnogih makroekonomskih kazalcev. V ZDA bodo objavili podatke, ki pritičejo stanju na trgu dela, podatek o rasti bruto domačega proizvoda, ravni prihodkov, potrošnji in cenah nepremičnin. V Euro območju pa nas čakata objavi podatkov glede inflacije in nezaposlenosti. V tem tednu, natančneje 1. junija, naj bi Bela hiša sporočila ali bo izključitev držav EU glede uvoznih davkov v ZDA na aluminij in jeklo stalna.

ECB v 20 letih čez sladke skrbi z evrom in trpke protikrizne ukrepe

ECB, katere cilj je zagotavljanje cenovne stabilnosti, bo 1. junija praznovala 20-letnico. Prvo obdobje je zaznamovala uvedba skupne evropske valute, drugo izpeljava sprva standardnih, nato nestandardnih ukrepov za kljubovanje finančni krizi. Sedaj jo v negotovih političnih razmerah čaka vprašanje, kako te ukrepe postopoma odpraviti.
Vir: STA

SRBIJA

Novi sporazumi za Srbijo o projektih s Kitajsko na 16 plus 1 vrhunskem srečanju v Sofiji - predvidene so naložbe po vsem Balkanu

Srbska ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič in veleposlanik Kitajske Li Manchang sta 24. maja razpravljala o uresničevanju infrastrukturnih projektov in podpisu sporazumov o novih skupnih projektih Srbije in Kitajske. Za Srbijo je zelo pomembno podpisati trgovinski sporazum o zadnjem delu železniške proge Beograd-Budimpešta, od Novega Sada do Subotice, pa tudi pogodbe o financiranju gradnje Preljina- Požega.
Vir: Ekapija

NIIS: Gazprom Neft zanima Petrohemija - Pogajanja o povečani dobavi plina v Srbijo v teku

Gazprom Neft in NIS zanima Petrohemija, pogovori z Rusi pa se bodo v prihodnjem obdobju okrepili, je dejal minister za energijo Srbije Aleksandar Antic po srečanju s predstavniki Gazproma in Gazprom Nefta v Sankt Peterburgu. Antic je poudaril, da je poslovanje Petrohemije v tem trenutku uspelo, vendar je za investicije potreben strateški partner. Povedal je tudi, da je govoril o operacijah NIS in dodal, da je bilo zelo pomembno, da je NIS sprejel ambiciozno strategijo razvoja družbe, vključno z velikimi cilji za razvoj NIS-a kot vodje na Zahodnem Balkanu.
Vir: Ekapija

Penzije gredo gor za 7,2 odstotka

Po več kot treh letih je Vlada Srbije odločila, da ukine Zakon o začasnem zniževanju pokojnin, sprejet v novembru 2014. Prihodki starejših občanov naj bi se tako do konca leta povečali povprečno za 7,2 odstotka, trdijo v Vladi Srbije.
Vir: b92

Nazaj na novice