Dnevne novice - 24.05.2018
Objavljeno: 24. 05. 2018

SLOVENIJA

SavaRe: Rastoča škodni in kombinirani količnik – dobičkonosnost v na začetku letu prepolovljena

SaviRe močno padel dobiček v prvem četrtletju 2018. Ta se je v prvem četrtletju glede na enako obdobje lani prepolovil na 4,6 milijona EUR. Skupina je sicer zbrala 167 milijonov EUR bruto premij, kar predstavlja 4,4 odsotno letno povečanje, kažejo nerevidirani rezultati, objavljeni v četrtek.

Banke v prvem četrtletju povečale dobiček za odstotek na 143 milijonov evrov

Banke v Sloveniji so v prvih treh mesecih letos poslovale z dobičkom iz poslovanja, ki je pred obdavčitvijo znašal 142,6 milijona evrov. To je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Sprostile so manj oslabitev in rezervacij kot pred letom, povečale pa tudi skupno bilančno vsoto, ki je konec marca znašala 38,1 milijarde evrov.
Vir: STA

Slovenija vnovič napredovala na lestvici konkurenčnosti IMD

Odkar je Slovenija izšla iz krize, stalno izboljšuje položaj na lestvicah konkurenčnosti. Potem ko je leta 2014 na lestvici švicarskega inštituta IMD zasedala 55. mesto, se je do lani povzpela do 43. mesta, letos pa je položaj še dodatno izboljšala. Kljub temu se še ne more pohvaliti s takšno konkurenčnostjo kot pred krizo.
Vir: STA

Skupina Krka v prvem četrtletju z največjo prodajo doslej

Skupina novomeškega farmacevta Krka je v začetku leta 2018 dosegla največjo prodajo v kakšnem prvem četrtletju doslej, vsi rezultati pa so bili boljši kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za pet odstotkov na 338,3 milijonov evrov, čisti dobiček je porasel za 16 odstotkov na 49,4 milijonov evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Učinek bojazni pred uvoznimi dajatvami na avtomobile v ZDA

Govor in bojazni o vzpostavitvi vstopnih trgovinskih dajatev za avtomobile, ki so uvoženi v ZDA draži evro. Ta je danes pridobil že 0,25 odstotka napram dolarju. Poleg tega pa znižuje tržne cene avtomobilskih proizvajalcev! Toyota je padla za 3,1%, Honda je padla za 3,4%, Nissan se je znižal za 1,8%, Mazda pa je izgubila 5,2%. Na nemškem borznem trgu pa danes izgubljajo BMW -2,10%, Daimler AG -1,82 in Volkswagen AG -2,58%. Trump je namreč včeraj naredil prvi korak k uvedbi višjih carin na uvoz avtomobilov v ZDA, ko je ministru za trgovino Wilburju Rossu naročil, naj izvede preiskavo, kako uvoz avtomobilov iz tujine vpliva na nacionalno varnost ZDA. To je storil približno en teden pred 1. junijem, ko naj bi Bela hiša dokončno določila stanje glede trgovinskih razmerij med EU in ZDA, kar se tiče uvoznih dajatev na aluminij in jeklo.

Sankt Peterburg bo gostil mednarodni gospodarski forum

V Sankt Peterburgu se danes začenja dvodnevni gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili številni tuji gosti. Na povabilo tamkajšnjega predsednika Vladimirja Putina v rusko mesto prihajata tudi japonski premier Shinzo Abe in francoski predsednik Emmanuel Macron. S slednjim bo Putin po napovedih spregovoril o številnih perečih temah.
Vir: STA

SRBIJA

Koeficient neplačila srbskih bank se je konec marca znižal na 9,2%

Koeficient nedonosnih kreditov v bančnem sektorju v Srbiji se je konec marca zmanjšal na 9,2% z 11,1% v novembru 2017. Od začetka leta se je rast posojil v primerjavi s preteklim mesecem pospešila, na 7,5% v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. H temu so pripevali učinki denarne politike, naraščajoče gospodarske aktivnosti in okrevanja na trgu dela.
Vir: SeeNews

Prometna skupnost Zahodnega Balkana postavlja avtocesto Nis-Priština med prednostne naloge

Srbska podpredsednica vlade in ministrica za gradbeništvo Zorana Mihajlovič pravi, da je prometna skupnost Zahodnega Balkana, s sedežem v Beogradu, že začela delovati. Opozorila je, da bi bila gradnja avtoceste Niš-Merdare-Priština eden izmed prednostnih projektov.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice