Tedenski komentar 24.05.2018
Objavljeno: 24. 05. 2018
ILIRIKA
24.05.2018
   
IlirikaLogo

Tedenski komentar bo odsedaj dosegljiv tudi na ILIRIKINI spletni strani Medijsko središče.
Če želite tedenski komentar prejemati še naprej, morate izpolniti privolitev v sporočilu »Ostanite z nami«, ki ga boste danes prejeli.

 

V tem tednu:
• Maj se nadaljuje v bikovskem trendu!
• Slovenski trg se prebuja!
• Dolar pridobiva na moči – tečaj EUR/USD se giblje okoli nivoja 1,170 dolarja na evro
• SavaRe z 4,4 odstotno rastjo premij
• Salus bo prevzel Sanolabor
• Skupina Mercator je v prvem četrtletju 2018 ustvarila za 25,8 mio EUR EBITDA, kar je za 36,5 % več kot v primerljivem lanskem obdobju
• Krka ima po prihodkih za seboj najboljše četrtletje v svoji zgodovini!
• Trump naj bi zvišal carine na uvoz avtomobilov
• V Sankt Peterburgu poteka dvodnevni gospodarski forum
• Nemško zaupanje potrošnikov na 6 mesečnem dnu, medtem ko je rast BDP v Nemčiji 2,3 odstotka

Prihodnji teden:
• Četrtletna poročila: Salesforce, Sberbank, Scotiabank (Bank of Nova Scotia), Bank of Montreal, HP Inc (ex Hewlett-Packard), Analog Devices Inc., Malayan Banking Bhd. (Maybank), Larsen & Toubro Ltd Dematerialised, Dollar General Corporation, Dollar Tree Inc. Workday Inc (A), National Bank of Canada, VMware Inc., Mahindra & Mahindra Ltd.
• Kazalnik: Nemčija – Inflacija, ZDA – BDP, Potrošnja, Plače, Kanada – BDP, Evropa – Inflacija.

 

 

Po dokaj negotovem in volatilnem stanju na kapitalskih trgih v prvem letošnjem četrtletju, lahko rečemo, da je v prvih treh tednih maja na trgih vladalo zelo pozitivno navdušenje. Predvsem delniški trgi na obeh straneh Atlantika so v tem mesecu bili v bikovskem trendu, predvsem na račun jačanja moči dolarja in na splošno dobrih poslovnih izidov podjetij v prvem četrtletju 2018. Nemški borzni indeks je od 26. marca pa do danes (v času pisanja) pridobil dobih 10 odstotkov na svoji vrednosti, medtem ko je ameriški SP500 preračunano v evre v tem obdobju pridobi dobrih 8,7 odstotka. V prvih treh tednih maja pa je nemški DAX pridobil dobra dva odstotka, medtem ko je ameriški borzni indeks SP500 preračunano v evre pridobil dobrih 5,8 odstotka.

Nemški borzni indeks je v zadnjih dobrih dveh mesecih pridobil predvsem zaradi omilitve napetosti glede trgovinski vojn na relaciji EU - ZDA. Na tem mestu bi morda lahko tudi pričakovali kratkoročno omilitev take rasti, če ne celo manjšo vmesno korekcijo, saj so včeraj za Nemčijo in Evropo bili objavljeni sicer pozitivni makroekonomski podatki, vendar so ti vseeno bili nekoliko pod tržnimi pričakovanji. Tu je morda še najbolje izpostaviti podatke o evropski in nemški rasti proizvodnje (Manufacturing PMI), ki sicer pričajo, da se tako evropske kakor nemške proizvodnje kapacitete širijo, vendar pa nekoliko manj kot je bilo sprva pričakovano na trgu. Torej, če temu dejstvu dodamo, da se približuje 1. junij, ko naj bi Bela hiša dokončno določila stanje glede trgovinskih razmerij med EU in ZDA in da je Trump včeraj naredil prvi korak k uvedbi višjih carin na uvoz avtomobilov v ZDA, ko je ministru za trgovino Wilburju Rossu naročil, naj izvede preiskavo, kako uvoz avtomobilov iz tujine vpliva na nacionalno varnost ZDA lahko pričakujemo nekoliko večjo stopnjo nihajnosti nemškega indeksa, če ne celo vmesno korekcijo. Kar pa se tiče rasti DAX indeksa na daljši rok, bo znižanje tečaja EUR/USD v mesecu maju, ki je eden najpomembnejših mesecev glede poslovanja za mnogo sektorjev gospodarstva, najverjetneje imelo določen pozitiven učinek.

Zaradi nedavnega zmanjšanja protekcionistične dikcije s strani Ameriške administracije pa je na moči pridobil tudi dolar. Kot že omenjeno v preteklih tednih je moč pričakovati nadaljevanje trenda jačanja dolarja oziroma nižanje tečaja EUR/USD, vsaj do odločitve Bele hiše glede tarifnih razmerij na relaciji EU - ZDA, ki naj bi se zgodila 1. junija. Tečaj EUR/USD se je sicer v zadnjem tednu dni znižal za 0,25 odstotka ter za 5,25 odstotka od 18. aprila 2018 odkar poteka izrazit trend jačanja moči dolarja.

Po poročanju STA se v Sankt Peterburgu danes začenja dvodnevni gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili številni tuji gosti. Na povabilo tamkajšnjega predsednika Vladimirja Putina v rusko mesto prihajata tudi japonski premier Shinzo Abe in francoski predsednik Emmanuel Macron. S slednjim bo Putin po napovedih spregovoril o številnih perečih temah

Na slovenskem korporativnem parketu pa je danes pred odprtjem Ljubljanskega borznega trga Pozavarovalnica SavaRe objavila četrtletno poročilo za prvo četrtletje 2018. Na ravni skupine je podjetje zabeležilo rast premije v višini 4,4 odstotka in 6,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo. Skupina Sava Re je v prvem četrtletju leta 2018 dosegla visoko rast premije tako v Sloveniji kot na tujih trgih. Kosmata premija se je povečala za 4,4 odstotka in tako znašala 167,0 milijona EUR. Rast premije izvira iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (5,8-odstotna rast), premoženjskih zavarovanj zunaj Slovenije (20,5-odstotna rast), življenjskih zavarovanj zunaj Slovenije (19,3-odstotna rast) in pozavarovanja (1,4-odstotna rast). Pričakovano se je letos zmanjšala le kosmata premija življenjskih zavarovanj v Sloveniji, in sicer za 8,9 odstotka, kar je posledica velikega obsega doživetij. S tem je skupina v prvem četrtletju zbrala 32,1 odstotka načrtovane premije za leto 2018.

V tem tednu je poslovni izid izdala tudi Skupina Krka, ki je v prvem četrtletju zabeležila največjo prodajo doslej. V prvem četrtletju 2018 je Skupina Krka dosegla največjo prodajo v kakšnem prvem četrtletju doslej, vsi rezultati pa so bili boljši kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za pet odstotkov na 338,3 milijonov evrov, čisti dobiček je porasel za 16 odstotkov na 49,4 milijonov evrov.

Skupina Mercator pa je v prvem četrtletju 2018 ustvarila za 25,8 mio EUR EBITDA, kar je za 36,5 % več kot v primerljivem lanskem obdobju. Bistveno se je izboljšal tudi poslovni izid iz poslovanja, ki je v prvem četrtletju 2018 znašal 9,1 mio EUR, kar predstavlja izboljšanje za 9,3 mio EUR glede na primerljivo obdobje preteklega leta. Skupina Mercator je v prvem četrtletju 2018 zabeležila tudi 1,3 % rast prihodkov iz prodaje glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

Bikovsko razpoloženje pa je v zadnjem mesecu vladalo tudi na Ljubljanskem borznem trgu, SBITOP indeks, ki je že prebil nivo 900 točk in je na 8 letnem vrhu, je v mesecu maju predvsem na račun aktivnosti z delnicami Gorenja pridobil približno 8 odstotkov. Poleg Gorenja, kateremu se je tečaj dvignil za 107,45 odstotka v prvih treh tednih marca, so v tem mesecu veliko pridobile še praktično vse preostale delnice prve kotacije: KD (+33,33%), Intereuropa (+15%), Telekom Slovenije (+8,92%), Zavarovalnica Triglav (+8,25%) in Pozavarovalnica SavaRe (+5,62). Napovedi nadaljevanja relativno visoke gospodarske rasti v Sloveniji in regiji za letošnje in prihodnje leto napovedujejo nadaljevanja ugodnih ravni prihodkov slovenskih podjetij, s tem pa povečevanje zanimanja po domačih vrednostnih papirjih tako s strani domačih kakor tujih vlagateljev. Kot kaže se je slovenski trg, ki zadnje čase deluje nekoliko podcenjeno, začel počasi prebujati.

 

DODATNE INFORMACIJE

© 2017 ILIRIKA, Vse pravice pridržane.

Za nakup ali prodajo finančnih instrumentov nas kontaktirajte vsak delovnik med 8:00 in 17:00.

 

• Norbert Mešanovič,
   norbert.mesanovic@ilirika.si, 01 300 22 64

• Nejc Lotrič,
   nejc.lotric@ilirika.si, 01 300 22 92

• Matej Guštin,
   matej.gustin@ilirika.si, 01 300 22 67

• Goran Đukić,
   goran.djukic@ilirika.si, 01 300 22 74 (popoldan)

 

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d.

Slovenska cesta 54a
1000 Ljubljana
Slovenija
www.ilirika.si
info@ilirika.si

T: +386 1 300 22 50
F: +386 1 234 33 57

Pravna oseba, odgovorna za izdelavo oz. posredovanje priporočila, je ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Slovenska cesta 54a, 1000 Ljubljana. Pristojni nadzorni organ: Agencija za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, Ljubljana.

To sporočilo je tržno sporočilo v skladu z 212. členom Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 67/2007 s spremembami; ZTFI) in ne izpolnjuje pogojev, ki veljajo v zvezi z investicijsko raziskavo.

To obvestilo ne pomeni ponudbe oziroma povabila k ponudbi za nakup ali prodajo obravnavanih finančnih instrumentov. To obvestilo prav tako ni namenjeno nudenju osebnih investicijskih nasvetov. Glede podatkov, ki se nanašajo na preteklo uspešnost posameznega finančnega instrumenta velja opozorilo, da pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj rezultatov v prihodnosti. Vlaganje v finančne instrumente je povezano tudi s tveganjem. Za dodatna vprašanja ali gradiva smo vam na voljo tudi preko telefona ali elektronske pošte. ILIRIKA d.d. ne odgovarja za nobeno vrsto škode ali izgube, ki bi nastala z uporabo informacij, vsebovanih v obvestilu. ILIRIKA d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice delnic, omenjenih v obvestilu. Opis storitev, splošni pogoji poslovanja in cenik naših storitev so dostopni na spletni strani www.ilirika.si.

 
 
 
Nazaj na novice