Dnevne novice - 18.05.2018
Objavljeno: 18. 05. 2018

SLOVENIJA

Rast prihodkov slovenski podjetij se po pričakovanjih nadaljuje

Na slovenskem korporativnem parketu so v tem tednu četrtletna poročila izdala podjetja Cinkarna Celje, Zavarovalnica Triglav in Petrol. Zavarovalnica Triglav je na ravni skupine v prvem trimesečju tega leta dosegla 27,5 milijona evrov konsolidiranega dobička pred obdavčitvijo, kar je 8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast čistega dobička je bila 5-odstotna, znašal je 23,3 milijona evrov. Primerjalno z istim obdobjem lani je skupina dosegla 4-odstotno premijsko rast in obračunala 293 milijonov evrov konsolidirane kosmate premije.
Cinkarna Celje pa je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvarila prihodke od prodaje v višini 52,5 milijona evrov, kar je za 17 odstotkov več kot v prvih treh mesecih lanskega leta. V Cinkarni pravijo, da je bil načrt prodaje za prve tri mesece leta 2018 presežen za 5 odstotkov. Skupna vrednost izvoza je v obravnavanem obdobju dosegla 45,8 milijona evrov, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je v prvi četrtini leta znašal 13 milijonov evrov in je kar za 86 odstotkov višji od doseženega v prvem četrtletju 2017, ko je znašal 7 milijonov evrov. Za prvo četrtletje letošnjega leta so v družbi sicer načrtovali 8,1 milijona evrov čistega dobička, kar pomeni, da so okvirno 60 odstotkov nad ravnjo četrtletnega letnega načrta, še sporočajo v svojem četrtletnem poročilu.
Skupina Petrol je v prvem četrtletju letos predvsem zaradi dražje nafte čiste prihodke od prodaje povečala za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov. Čisti dobiček je znašal 17,9 milijona evrov in je bil za 11 odstotkov višji od primerljivega lanskega. Prilagojeni kosmati dobiček je bil v prvih treh mesecih večji za 10 odstotkov in je dosegel 102,2 milijona evrov, dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo pa je znašal 37,7 milijona evrov, kar je 15 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju.

SBITOP prebil 900 točk

Na ljubljanskem borznem trgu pa so v prvi kotaciji v tem tednu največ pridobile delnice Gorenja in SaveRe in sicer 7,7 oziroma 6,1 odstotka. Slovenski borzni indeks SBITOP pa je pridobil 1,7odsotka. Med donosnejše delnice tega tedna spadajo tudi delnice Luke Koper (+5,30%), Cinkarne Celje (+3,10%) in Zavarovalnice Triglav (+2,10%).

Aprila 17 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe

V Sloveniji je bilo aprila izdanih 17 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot marca, manj je načrtovanih tako stanovanjskih kot nestanovanjskih stavb. Z izdanimi gradbenimi dovoljenji je predvidena gradnja 179 stanovanj, kar je 36 odstotkov manj kot marca, je danes objavil državni statistični urad.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

EU infrastrukturi Balkana namenila 10 milijard EUR

Predsednik Evropskega parlamenta pravi, da je zahodni Balkan ključnega pomena za EU in da si mora Unija prizadevati za stabilnost v regiji. Imamo težave s terorizmom in migracijami. Predlog je ustvariti finančni paket v višini 10 milijard evrov za infrastrukturo, avtoceste, železnice in digitalno infrastrukturo. Ponovil je, da podpira predlog komisarja Mary Gabriel digitalnega sistema za zahodni Balkna ki vključuje razvoj brezžičnega interneta in odpravo gostovanja.
Vir: Alo.rs

Svetovna banka: zahodni Balkan izgubi 18% BDP zaradi razlike med spoloma na trgu dela

Svetovna banka opozarja, da regija Zahodnega Balkana izgubi do 18 odstotkov bruto domačega proizvoda zaradi razlike med spoloma na trgu dela. Dekleta in ženske v regiji, čeprav je bolje izobraženi kot prej, še vedno ne enakopravno vstopajo na trg dela, in tudi če se to zgodi.
Vir: Serbiamonitor

JESV: Jedinstvo je v prvem četrtletju letos zabeležilo nižjo prodajo in večji dobiček

Jedinstvo Sevojno (JESV) je za 1. kvartal poročalo o manjši prodaji in precej višjem čistem dobičku na nekonsolidirani osnovi. Prodaja se je znižala za 23 odstotkov. Dobiček iz poslovanja se je znižal za 35%, na 14 milijonov dinarjev, čisti dobiček pa se je povečal skoraj 20-krat v primerjavi z 1Q17, zaradi visokega finančnega dobička.
Vir: Belex, Ilirika

SRBIJA

Maj v bikovskem trendu

V zadnjem tednu so vsi pomembnejši delniški indeksi, preračunano v evre, nekoliko pridobili. Tako je na primer nemški borzni indeks DAX v zadnjem tednu dni pridobil 0,87 odstotka, medtem ko sta ameriška borzna indeksa SP500 in Nasdaq pridobila 1,01 oziroma 1,02 odstotka, v zadnjem mesecu pa so vsi trije indeksi pridobili več kot 5 odstotkov. Med omenjenimi indeksi je Nasdaq v zadnjem mesecu dni pridobil 8,38 odstotka na svoji vrednosti. Optimizem, ki vodi bikovski trend zadnjih nekaj tednov, sloni predvsem na dobrih poslovnih izidih mnogih podjetij po svetu ter ugodni sliki za prihodnje bližnje obdobje, ki jo rišejo makroekonomski podatki. Tako je v tem tednu Newyorški Conference Board poročal, da je indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA aprila v primerjavi z marcem napredoval za 0,4 odstotne točke, podatki za marec pa so bili prav tako popravljeni malce navzgor na 0,4-odstotno rast. Omenjeni indeks se sicer neprekinjeno zvišuje že dve leti.

Kitajska naj bi ZDA ponudila zmanjšanja trgovinskega presežka za 200 milijard na leto

Ameriški predsednik Donald Trump se je v četrtek fotografiral z namestnikom kitajskega premierja Liujem Hejem, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Kitajec ponudil zmanjšanje njihovega trgovinskega presežka z ZDA za 200 milijard dolarjev na leto. Ni jasno, ali je Trump to sprejel.
Vir: STA

Walmart presegel pričakovanja s četrtletnim dobičkom in prihodki

Ameriški trgovski velikan Walmart je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvaril 2,13 milijarde evrov čistega dobička, kar je sicer manj kot v enakem obdobju lani, a več od pričakovanj analitikov. Ob tem je ustvaril tudi več prihodkov in tudi s tem presegel pričakovanja.
Vir: STA

Nazaj na novice