Dnevne novice - 17.05.2018
Objavljeno: 17. 05. 2018

SLOVENIJA

Gospodarske družbe lani s 3,6 milijarde evrov čistega dobička

Slovenske gospodarske družbe so lani ustvarile 3,622 milijarde evrov neto čistega dobička, ki predstavlja razliko med čistim dobičkom in čisto izgubo podjetij. Skupni prihodki subjektov, ki so dolžni javno objaviti svoje poslovne izide, so dosegli 93,841 milijarde evrov, število zaposlenih pa je zraslo na 481.300, kažejo podatki Ajpesa.
Vir: STA

Cinkarna Celje v četrtletju z rastjo prihodkov in dobička

Cinkarna Celje je v prvem četrtletju ustvarila 52,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pet odstotkov nad načrti. Tudi čisti dobiček je višji od načrtovanih 8,1 milijona evrov. Bilo ga je za 13 milijonov evrov, kar na letni ravni predstavlja 86-odstotno rast.
Vir: STA

Petrolov izstop iz lastništva Gen-I zaključen

Družba Iges, ki je odvisna družba Petrola, je danes s prejemom zadnjega dela kupnine zaključila prodajo deleža v družbi GEN-I. Transakcija je bila izvedena v dveh delih, prvi je bil zaključen konec leta 2016, drugi včeraj, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.
Vir: STA

Skupščina Save o prodaji delnic Gorenjske banke ločitvenim upnikom

Upravni odbor Save delničarjem družbe predlaga, da na skupščini 22. junija podprejo predlog, da Sava svojim ločitvenim upnikom po ceni 298 evrov na delnico proda do 146.060 delnic oz. 37,6 odstotka Gorenjske banke. Za to se je odločil, ko je padla v vodo načrtovana prodaja delnic banke srbski banki AIK.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

V EU aprila prodanih več novih avtomobilov

V EU je bilo aprila prodanih 1,306 milijona novih avtomobilov, kar je 9,6 odstotka več kot aprila lani. Več avtomobilov je bilo prodanih na vseh petih največjih trgih v uniji, je danes objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (Acea). V Sloveniji je bilo prodanih 6592 avtomobilov, kar predstavlja 9,8-odstotno rast.
Vir:STA

Cene nafte višje

Cene črnega zlata so se v današnjem trgovanjem dvignile, nafta brent pa je dosegla najvišjo ceno po letu 2014. Cene nafte so v vzponu že dlje časa, trgovci so med drugim pozdravili zmanjšanje zalog nafte v ZDA.
Vir:STA

SRBIJA

AERO: Letališče Beograd poročalo o RSD 444m čistega dobička v 1Q18

Letališče Beograd (AERO), poročaja o RSD 444m čistega dobička 1Q18, kar je za 13 odstotkov nižji dobiček iz poslovanja. Poslovni izid iz poslovanja za obdobje je znašal RSD 551m, kar je 6,3 odstotno znižanje v medletni primerjavi zaradi precej višjega stroška plač. Prihodki družbe so v tem obdobju znašali RSD 1.52m, kar je 11 odstotni porast iz lanskega leta v enakem obdobju.
Vir: Belex, Ilirika

Japonska zainteresirana za vlaganje v infrastrukturne projekte v Srbiji

Namestnik vlade in ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovic sta se srečala z novim japonskim veleposlanikom v Srbiji, Junichi Maruyama. Maruyama, "je poudaril, da je Japonska zainteresirani za sodelovanje pri pomembnih projektih"
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice