Dnevne novice - 11.05.2018
Objavljeno: 11. 05. 2018

SLOVENIJA

SDH bi od Telekoma Slovenije še enkrat višje dividende

Delničarji Telekoma Slovenije si lahko letos obetajo precej višje dividende, kot jih predlagata uprava in nadzorni svet. Slovenski državni holding (SDH) je namreč k sklicu petkove skupščine vložil nasprotni predlog, po katerem bi telekomunikacijski operater delničarjem namesto 6,30 evra izplačal dividende v višini 14,30 evra bruto
Vir: STA

Skupščina Gorenja junija o nadzornikih

Skupščina Gorenja bo 12. junija v Velenju odločala o sestavi novega nadzornega sveta. Tri mesta bodo ostala nezasedena, da bi jih lahko popolnil novi strateški lastnik. Dividend medtem ne bo, saj bilančni dobiček znaša nič, kaže sklic skupščine.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Magna International z rekordnimi četrtletnimi prihodki

Kanadski avtomobilski velikan Magna International je v prvem letošnjem četrtletju pridelal 10,8 milijarde dolarjev prihodkov (okoli devet milijard evrov), kar je 21 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in nov četrtletni rekord. Tudi graška podružnica Magna Steyr, ki gradi lakirnico v Hočah, je močno povečala proizvodnjo.
Vir: STA

ZDA ukinjajo spletno nevtralnost 11. junija

Zvezna komisija za komunikacije ZDA (FCC) je sporočila, da se leta 2015 potrjena pravila o spletni nevtralnosti ukinejo 11. junija letos, nakar bodo lahko ponudniki interneta ponovno blokirali ali ovirali ponudnike vsebin na škodo potrošnikov. Senat bo odločitev FCC skušal zaman ustaviti prihodnji teden.
Vir: STA

Evropske borze večinoma navzgor; dražja nafta, krepkejši evro

Po zadnjih rasteh so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi tudi danes večinoma zvišali. Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom še naprej draži nafto, zaradi nizke stopnje inflacije v ZDA se je zvišal tudi tečaj evra.
Vir: STA

SRBIJA

NBS: denarna politika ostaja nespremenjena

Na včerajšnji seji je Izvršilni odbor NBS glasoval za ohranitev temeljne obrestne mere pri 3,0%
Vir: NBS

IMF priporoča izboljšanje načrtovanja in uresničevanja javnih naložb v Srbiji

IMF je v Srbiji je včeraj v pogovoru z ministrico za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorano Mihajlovičem ugotovil, da se rekonstrukcija Železnic Srbije uspešno izvaja in priporoča nadgradnjo procesa načrtovanja in uresničevanja javnih naložb.
Vir: Ekapija

MAT: Proizvodnja se je marca zmanjšala

Marca letos je bila proizvodnja predelovalne industrije na enaki ravni kot v marcu lani, kar povzroča zaskrbljenost glede rasti BDP v preostalih četrtletjih - je povedal urednik revije za makroekonomske analize in trende (MAT) Ivan Nikolic. Na predstavitvi nove izdaje MAT-a je dodal, da se je stagnacija v predelovalni industriji nadomestila z 21,6-odstotno rastjo proizvodnje elektroenergetike, zato je v marcu industrijska proizvodnja še naprej rasla za 4,1 odstotka v primerjavi z v istem obdobju lani.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice