Dnevne novice - 10.05.2018
Objavljeno: 10. 05. 2018

SLOVENIJA

Gorenjeve delnice poskočile za več kot 65 odstotkov

Na Ljubljanski borzi so delnice Gorenja danes poskočile za 65,44 odstotka. Vlagatelji so opravili 3,29 milijona evrov prometa, od tega z Gorenjevimi delnicami 1,7 milijona. Opravili so tudi en posel s svežnjem delnic Krke v vrednosti 180.000 evrov. Indeks SBI TOP se je oblikoval pri vrednosti 877,04 točke, kar je 3,53 odstotka višje kot v sredo.
Vir: STA

Gorenje za strateškega partnerja izbralo kitajsko skupino Hisense

Gorenje je po prejetju treh zavezujočih ponudb zainteresiranih strateških partnerjev iz Azije dva najboljša pozvalo k izboljšanju. Uprava Gorenja je po preučitvi ponudb za najboljšega ponudnika danes izbrala kitajsko skupino Hisense, ki je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.
Vir STA

EBRD zvišala napoved gospodarske rasti za Slovenijo na štiri odstotke

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je napoved gospodarske rasti za Slovenijo glede na novembrsko popravila občutno navzgor. Napoved rasti za letošnje leto je namreč sedaj štiriodstotna, kar pomeni zvišanje za 1,1 odstotne točke. Prav tako je banka dvignila napoved za celotno regijo, in sicer za 0,3 odstotne točke na 3,3 odstotka.
Vir: STA

Stopnja prostih delovnih mest najvišja po letu 2008

Število prostih in zasedenih delovnih mest v Sloveniji se je v prvem četrtletju povečalo. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in trgovini. Stopnja prostih delovnih mest je bila z 2,5 odstotka najvišja po letu 2008, je danes objavil državni statistični urad.
Vir: STA

Unicredit v Sloveniji v četrtletju več kot podvojil dobiček

Unicredit banka Slovenija je skupaj z Unicredit Leasingom in družbo za upravljanje nepremičnin UCTAM v prvem letošnjem četrtletju ustvarila devet milijonov evrov konsolidiranega dobička. To je 123 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz Unicredita.
Vir: STA

Slovenija v prvem četrtletju z 9,3-odstotno rastjo izvoza

Slovenija je v prvem četrtletju letos izvozila za 7,5 milijarde evrov blaga oz. 9,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvozila pa za 7,3 milijarde evrov oz. devet odstotkov več. Marčni izvoz je bil v medletni primerjavi za 5,4 odstotka višji in je znašal 2,7 milijarde evrov, uvoz pa se je povečal za 4,6 odstotka na 2,6 milijarde evrov.
Vir: STA

Industrijska proizvodnja v prvem četrtletju z osemodstotno rastjo

vrednost industrijske proizvodnje je bila v prvem četrtletju za 8,3 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo marca se je industrijska proizvodnja v mesečni primerjavi povečala za 0,5 odstotka, v medletni pa za 6,4 odstotka.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Maj v bikovem trendu

Vse kaže, da smo maja v bikovem trendu v Evropi in ZDA na podlagi jačanja moči dolarja, odlične sezone četrtletnih poročil na obeh straneh Atlantika, pozitivnih marko podatkov ter ob enem na podlagi nadaljevanja ugodne širitvene denarne politike ECB, ki pozitivno vpliva na rast cen vrednostnih papirjev v Evropi. Vendar kar se tiče cen vrednostnih papirjev v Evropi še nismo na ravneh iz letošnjega januarja.
Eden ključnih dejavnikov, ki bo vplival na gibanje rasti cen vrednostnih papirjev na obeh straneh Atlantika v naslednjih 3 – 5 mesecih se bo najverjetneje se zgodil 1 Junija 2018, ko naj bi pogajalci dorekli stanje glede tarif na relaciji EU – ZDA. V zadnjem mesecu dni je nemški borzni indeks DAX pridobil 7 sedem odstotkov, medtem ko sta SP500 in Dow Jones pridobila 5,91 in 5,57 odstotkov!

SRBIJA

KMBN je v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla dobiček v višini 1,9 milijarde din, kar je za 20 odstotkov manj kot leto prej

Komercialna banka (KMBN) je v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla dobiček v višini 1,9 milijarde din, kar je za 20 odstotkov manj kot leto prej, saj so bili drugi prihodki precej nižji kot pred letom dni. Čisti prihodki od obresti so se zvišali za 3,1 milijarde dolarjev, kar je 4,8-odstotno zmanjšanje na letni ravni, verjetno zaradi padca obrestnih mer. Videli nismo nobenih odpisov. Kreditna aktivnost pa je v bistvu stagnirala.
Vir: KMBN, Ilirika

RTB Bor postala konsolidirana družba

Po združitvi RTB Bor in štirih odvisnih družb, ki delujejo pod njim, bo rudarski velikan postal enotna konsolidirana družba. Odločitev o spremembi statusa je sprejela skupščina družbe, saj je ta korak zasnovan v vnaprej dogovorjenem reorganizacijskem načrtu (UPPR). Vsi zaposleni v RTB bodo ohranili svoja delovna mesta. Vlada pravi, da je konsolidacija družbe korak bližje iskanju strateškega partnerja, ki bo izveden z javnim razpisom. Rudniki bakra "Bor" in "Majdanpek", topilnice in rafiniranje so zdaj združeni z matično družbo - rudarsko in talilno bazo (RTB). Delijo ista sredstva, imajo eno konsolidirano banko in pričakujejo, da bo to povzročilo znatne prihranke.
Vir: Serbiamonitor

Etihad preklical naročilo letal - Kaj se bo zgodilo Air Serbia?

Etihad Airways, ki ima 49-odstotni delež v Air Serbia, namerava preklicati pridobitev novih letal ali vsaj bistveno spremeniti svojo naročilo od leta 2013 za kar 160 letal. To je scenarij, na katerega se predvsem pripravljata dva glavna proizvajalca potniških letal - Boeing in Airbus, poroča Reuters.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice