Dnevne novice - 08.05.2018
Objavljeno: 08. 05. 2018

SLOVENIJA

Mercator v četrtletju z rastjo prihodkov iz prodaje

Skupina Mercator je v prvem četrtletju po prvih podatkih ustvarila 25,8 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA), kar je 36,5 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Skupina je v prvem četrtletju zabeležila tudi 1,3-odstotno rast prihodkov iz prodaje glede na primerljivo obdobje preteklega leta.
Vir: STA

Umar: Ključna razvojna izziva demografija in produktivnost

Slovenija je na poti razvojnega dohitevanja, naredila je premik glede zmanjšanja obremenjevanja okolja. Razvojne politike morajo biti usmerjene v pospešitev rasti produktivnosti, prilagoditev demografskim spremembam in dvigu učinkovitosti delovanja države, v Poročilu o razvoju 2018 navaja Umar.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Na Wall Streetu v zelenem območju

Na newyorškem Wall Streetu se je današnje trgovanje zaključilo s pozitivnimi predznaki, predvsem na račun delnic tehnoloških podjetij, kot so Apple, Amazon in Alphabet. Indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 24.357,32 točke, kar je 94,81 točke oz. 0,39 odstotka več kot v petek.
Vir: STA

V Nemčiji marca večji obseg industrijske proizvodnje

Nemška podjetja so marca povečala obseg proizvodnje, potem ko je ta februarja upadla. Obseg industrijske proizvodnje se je na mesečni ravni povečal za en odstotek, k rasti pa je najbolj pripomogla 2,6-odstotna krepitev proizvodnje investicijskih dobrin, je danes objavil tamkajšnji statistični urad Destatis.

SRBIJA

Podpisan memorandum o avtocesti Beograd-Sarajevo - turško podjetje Taşyapi, naj bi delalo na več infrastrukturnih projektih v Srbiji

Med turško-srbskim poslovnim forumom v Istanbulu je ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović podpisala Memorandum o sodelovanju s turškim gradbenim podjetjem Taşyapi, ki vključuje tudi gradnjo avtoceste Beograd-Sarajevo. Turška družba naj bi po memorandumu predstavila tehnične in finančne predloge za več infrastrukturnih projektov v Srbiji. Ti projekti vključujejo obnovo državne ceste Novi Pazar-Tutin, Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar ter izgradnjo obeh trakov avtoceste Beograd-Sarajevo v Srbiji, in sicer Kuzmin-Sremska Raca in Požega-Kotroman do meje z Bosno in Hercegovino.
Vir: Ekapija

Naslednji proračun EU je dober za Srbijo in zahodni Balkan

Vodja delegacije EU v Srbiji Sem Fabrizi je v petek, 4. maja 2018 dejal, da bi bil naslednji dolgoročni proračun, ki ga je predlagala Evropska komisija, dober za Srbijo in zahodni Balkan, ker se načrtuje več denarja za pomoč . Naslednji dolgoročni proračun, ki ga je predlagala Evropska komisija, je dobra novica za Srbijo in zahodni Balkan saj naj bi bila višana pred-pristopne pomoči do 14,5 milijarde EUR, kar je povečanje za 20%".
Vir: Ekapija

Nazaj na novice