Dnevne novice - 07.05.2018
Objavljeno: 07. 05. 2018

SLOVENIJA

Umar: Ključna razvojna izziva demografija in produktivnost

Slovenija je na poti razvojnega dohitevanja, naredila je premik glede zmanjšanja obremenjevanja okolja. Razvojne politike morajo biti usmerjene v pospešitev rasti produktivnosti, prilagoditev demografskim spremembam in dvigu učinkovitosti delovanja države, v Poročilu o razvoju 2018 navaja urad za makroekonomske analize in razvoj. Z okrevanjem gospodarstva se je povrnila rast dohodkov prebivalstva, tveganje socialne izključenosti se je zmanjšalo. Okrevanje je zajelo večino gospodarskih dejavnosti in regij, položaj na trgu dela se je začel izboljševati večini starostnih in izobrazbenih skupin prebivalstva.
Vir:STA

Melamin s 15-odstotno rastjo prihodka

V kočevski kemični tovarni Melamin so lani ustvarili 50,7 milijona evrov prihodka, kar je 15 odstotkov več kot leto prej in 13 odstotkov nad načrti, ter 2,4 milijona evrov dobička, kar je za četrtino manj kot predlani in 23 odstotkov nad načrtom. V družbi ocenjujejo, da sta vzroka prihodkovne rasti okrepitev števila kupcev in rast prodajnih cen.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemška industrijska naročila marca znova upadla

Nemška industrijska naročila so marca upadla tretji mesec zapored, kažejo danes objavljeni podatki, ki so razočarali analitike, ki so upali, da se bodo okrepila. Nova naročila v industriji so v primerjavi s predhodnim mesecem upadla za 0,9 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,6-odstotno rast.
Vir:STA

Allianz se umika iz vseh poslov v zvezi s premogom

Največja evropska zavarovalnica Allianz se umika iz vseh poslov, povezanih s premogom. Že takoj bo opustila individualna zavarovanja termoelektrarn in premogovnikov, prav tako ne namerava več vlagati v podjetja, ki z gradnjo elektrarn na premog ogrožajo cilje pariškega podnebnega sporazuma, je povedal izvršni direktor Oliver Bäte.
Vir:STA

SRBIJA

Pogajanja Srbije in Mednarodnega denarnega sklada o novem programu sodelovanja se bodo nadaljevala 7. maja

Predstavniki Srbije in člani skupine Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bodo nadaljevali pogajanja o novem, nefinančnem programu sodelovanja, ki se je začel marca. Novi krog pogovorov se prične v kontekstu 4,5 odstotne rasti BDP Srbije v prvem četrtletju, projekcijah Evropske komisije o največji gospodarski ekspanziji v Srbiji v zadnjem desetletju in o dokončanju gospodarskih reform, zlasti tistih v javnem sektorju.
Vir: Ekapija

Agrana prekinila pogajanja o nakupu srbskega proizvajalca sladkorja Sunoko

Avstrijska živilska skupina Agrana je dejala, da je prekinila pogajanja za nakup največjega srbskega proizvajalca sladkorja Sunoko. Agrana in lastnik Sunoka, Agri Europe Ciper, sta se dogovorila, da bodo pogajanja zaustavljena zaradi zahtevnega evropskega trga sladkorja, so sporočili iz avstrijske družbe v sredo. Finančni direktor podjetja Agrana Stephan Buettner je oktobra izjavil, da želi kupiti 51-odstotni delež družbe Sunoko, ki ima v Srbiji približno 70-odstotni tržni delež.
Vir: SeeNews

AERO: Beograjsko letališče je v štirih mesecih sprejelo 1,44 milijona potnikov

Beograjsko letališče (AERO) je poročalo o 1,44 milijona potnikov za prve štiri mesece leta 2018, kar je 5% več kot leto prej. Promet tovornih tovorov je dosegel 31% rast na 6.5 mio kg, medtem ko je pošta v istem obdobju dosegla 14% več prometa.
Vir: AERO, Ilirika

Nazaj na novice