Dnevne novice - 04.05.2018
Objavljeno: 04. 05. 2018

SLOVENIJA

SBITOP se je včeraj znižal za 0,23%

Po dveh prazničnih dnevih je SBITOP včeraj padel za 0,23%. Skoraj vsa imena iz prve ponudbe so bila v rdeči barvi, razen Krke, ki pridobila 0,35%. Največ pa je izgubilo Gorenje, in sicer 1,87%.
Vir: LJSE, ilriika

Bruselj še izboljšal gospodarske obete za Slovenijo

Evropska komisija je v spomladanski gospodarski napovedi še izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Letos naj bi beležila 4,7-odstotno, prihodnje leto pa 3,6-odstotno rast, kar je znatno nad povprečjem v območju evra. Komisija sicer Slovenijo znova opozarja na pričakovano poslabšanje strukturnega fiskalnega položaja.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Buffett kupil še 75 milijonov delnic družbe Apple

Podjetje Berkshire Hathaway Inc je kupilo še 75 milijonov delnic Apple Inc. Sedaj je Warren Buffett tretji največji delničar najbolj vrednega podjetja na svetu Buffettova omenjena naložba je glas zaupanja za Apple, ki je ta teden poročalo o zaslužkih, ki so bili boljših od pričakovanj.

Newyorške borze mešano

Newyorške borze so po današnjem zadržanem začetku trgovanja in padanja vrednosti delnic dan sklenile mešano. Po oceni borznih analitikov so bili vlagatelji zadržani tudi zaradi višjih obrestnih mer, trgovinskih sporov in proračunskega primanjkljaja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Vir:STA

Ameriške tovarne marca z 1,6-odstotno rastjo naročil

Ameriške tovarne so marca v primerjavi s februarjem dobile za 1,6 odstotka več naročil. Njihova vrednost je narasla za 7,8 milijarde na 507,7 milijarde dolarjev, vendar pa gre zasluga spet v največji meri muhastemu civilnemu letalskemu sektorju. Na letni ravni so naročila v tovarnah narasla za 7,7 odstotka.
Vir:STA

Ferrari ob rekordnem četrtletju pričakuje uspešno leto

Italijanski proizvajalec športnih avtomobilov Ferrari je v prvem četrtletju ustvaril 149 milijonov evrov čistega dobička, kar je 19,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V družbi so zadovoljni in pravijo, da so ob novem rekordnem četrtletju na poti k še enemu odličnemu letu.
Vir:STA

SRBIJA

ENHL: konsolidirani čisti poslovni izid Energoprojekta se je v letu 2017 zmanjšal za več kot 50%

Energoprojekt (ENHL) je poročal o svojih konsolidiranih računovodskih izkazih za leto 2017, kjer vidimo padec čistega dobička za več kot 50% v medletni primerjavi na 524 mio dinarjev zaradi nastanka finančne izgube, ki je bila posledica negativnega tečaja. Prodaja družbe je stagnirala pri 32,9 milijarde din, verjetno zaradi apreciacije dinarja, dobiček iz poslovanja pa se je povečal za 43 odstotkov na 1 milijardo dinarjev zaradi pozitivne spremembe zalog.
Vir: Belex, Ilirika

ES ohranja napoved BDP Srbije za 2017 na 3,3%

Evropska komisija (EK) je sporočila, da je ohranila napoved gospodarske rasti Srbije v letu 2018 pri 3,3%, podprto z domačim povpraševanjem in naložbeno dejavnostjo. Pričakuje se, da se bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) leta 2019 znašala 3,5%, saj se bo stopnja brezposelnosti v letu 2018 predvidoma znižala na 10% s 12,1% v letu 2018.
Vir: SeeNews

AERO: Etihad Cargo leti v Beograd

Oddelek za tovor podjetja Etihad Airways, Etihad Cargo, je začel z leti z letališča Abu Dhabi in East Midlands v Beograd, poroča EX-YU Aviation News. Na poti bo letelo letalo Boeing 777-200F, ki ima neto zmogljivost 100 ton. Na letališču Beograd Nikola Tesla je bilo sicer v prvem četrtletju opravljenih 4.791.712 kilogramov tovora, kar je za 29,6% več kot v enakem obdobju 2017.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice