Dnevne novice - 03.05.2018
Objavljeno: 03. 05. 2018

SLOVENIJA

Bulčeva ne pričakuje dramatičnih sprememb za Slovenijo v prihodnjem večletnem proračunu EU

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc ne pričakuje dramatičnih sprememb za Slovenijo v prihodnjem večletnem proračunu EU. "Jaz ne bi bila pretirano zaskrbljena, seveda pa bo do sprememb prišlo," je odgovorila na vprašanje, ali je lahko Slovenija z današnjim predlogom komisije zadovoljna.
Vir:STA

Vodenje Banke Slovenije začasno prevzema Primož Dolenc

Vodenje Banke Slovenije uradno z današnjim dnem prevzema Primož Dolenc. Dosedanji guverner Boštjan Jazbec je namreč s ponedeljkom predčasno končal mandat, saj ga je DZ po odstopu zaradi odhoda na novo evropsko funkcijo razrešil s funkcije. Novega guvernerja s polnim mandatom bo DZ predvidoma imenoval jeseni.
Vir:STA

Skupina DZS lani z dobičkom

Skupina DZS, ki jo poleg matične trgovsko-založniške družbe DZS med drugim sestavljajo časopisna hiša Dnevnik in turistični podjetji Terme Čatež in Marina Portorož, je lani ustvarila 1,8 milijona evrov čistega dobička, potem ko je predlani po popravljenih podatkih ustvarila 1,6 milijona evrov izgube.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

DAX pridobil dobre 1,5 odstotka

Pričakujemo, da bodo DAX še naprej pridobival v tem mesecu na podlagi uspešnih rezultatov podjetij, kot so Adidas, Fresenius, Infineon Technologies, Bayer in drugih ter na podlagi šibkejšega eura.

Wall street včeraj v rdeči barvi

Wall Street se je v sredo proti koncu trgovalnega dneva zavil v rdečo barvo, potem ko je Fed dejal, da sta se inflacija in temeljna inflacija približala 2%.. Dow Jones je izgubil 174 točk ali 0,7% in zaključil na 23925 točkah; S&P500 je padel za 19 točk ali 0,7% na 2636 točk.

Cene nafte navzgor

Cene nafte so se v današnjem trgovanju okrepile. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre rast pripisati predvsem krepkejšemu dolarju. Trgovci z nafto sicer pozorno spremljajo geopolitično dogajanje. Pozorni so zlasti na izjave predsednika ZDA Donalda Trumpa, saj se bojijo, da utegnejo ZDA izstopiti iz jedrskega dogovora z Iranom.
Vir:STA

Apple v prvem četrtletju presegel vsa pričakovanja

Proizvajalec pametnih telefonov iphone Apple je v prvem četrtletju letošnjega leta povečal dobiček in prihodke v primerjavi z enakim četrtletjem lani in celo presegel napovedi analitikov Wall Streeta, kar so vlagatelji nagradili z rastjo cene delnic. Še posebej ob Applovi napovedi novega odkupa lastnih delnic.
Vir:STA

Mastercard z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja

Finančno podjetje za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami Mastercard je v prvem letošnjem četrtletju zabeležilo več dobička in prihodkov, kot so pričakovali analitiki. Delnice podjetja so se po objavi rezultatov podražile za 2,82 odstotka na 185,34 dolarja. K rasti dobička so pripomogli tudi nižji davki zaradi reforme v ZDA.
Vir:STA

Češka namenja milijone evrov za projekt BMW

Češka vlada namerava veliko investicijo, ki jo v državi načrtuje nemški avtomobilski koncern BMW, podpreti z 18,75 milijona evrov. BMW namerava na zahodu Češke v bližini meje z Nemčijo zgraditi testni poligon v vrednosti 250 milijonov evrov, ki bo na 525 hektarjih površin razpolagal s 1000 kilometri cest in različnimi napravami.
Vir:STA

FOMC v skladu s pričakovanji brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg centralne banke ZDA Federal Reserve (FOMC) po dvodnevnem zasedanju danes ni spreminjal ključne obrestne mere po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ki tako ostaja na med 1,50 do 1,75 odstotne točke, predsednik FOMC Jerome Powell pa ni imel novinarske konference.
Vir:STA

SRBIJA

NBS: BDP v Srbiji je v prvem četrtletju 2018 porasel za 4,5%

Po podatkih Statističnega urada Srbije je realna rast BDP v prvem četrtletju znašala 4,5%. Po oceni NBS je bila predvsem posledica močne rasti investicij. V prvem četrtletju je industrijska proizvodnja zabeležila 5,9% rast. Rast je bila zabeležena za vse sektorje: oskrba z elektriko, plinom in paro - 10,9%, rudarstvo - 2,0%, predelovalna industrija - 5,0%. Izvoz in uvoz surovin v evrih sta se povečala za 8,7%.
Vir: NBS

Fiskalni svet: Srbija bo prvič po letu 2005 imela fiskalni presežek

Prvič po letu 2005 bo dosežen javnofinančni presežek in po desetih letih se bo javni dolg znatno zmanjšal.

Financiranje avtoceste Beograd-Sarajevo je tema v Istanbulu

Rasim Ljajić pravi, da bo med obiskom Turčije razpravljal o "pogojih za financiranje avtoceste Beograd-Sarajevo". To je najpomembnejši infrastrukturni projekt, ki ga je treba razpravljati, način in pogoji financiranja pa še niso dogovorjeni, je minister za trgovino, turizem in telekomunikacije povedal B92. Ljajić je dejal, da se Srbija "bori za doseganje nižje obrestne mere za posojilo za avtocesto.
Vir: b92

Nazaj na novice