Dnevne novice - 23.04.2018
Objavljeno: 23. 04. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je v zadnjem tednu izgubil 0,72 odstotka

SBITOP je v zadnjem tednu izgubil 0,72 odstotka. Največji padec na slovenskem trgu prejšnji teden je bil zabeležen v petek, ko se je trg znižal za 0,70 odstotka. Največji padec so petek zabeležile delnice Gorenja (-2,90%), Zavarovalnice Triglav (-1,80%) in SaveRe (-1,69%). Največ pa so pretekli teden pridobile delnice Uniorja (+ 6,25%).

Abanka lani skoraj prepolovila dobiček

Abanka je lani ustvarila 42,6 milijona evrov čistega dobička, kar je okoli 44 odstotkov manj kot v 2016, je banka danes po seji nadzornega sveta objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Nadzorniki so se med drugim seznanili še z odstopom Petra Merca iz nadzornega sveta.
Vir: STA

April prinesel ponovno izboljšanje razpoloženja potrošnikov

Razpoloženje potrošnikov se je v aprilu 2018 po manjšem poslabšanju v prejšnjih dveh mesecih ponovno izboljšalo. S tem ostaja na najvišji ravni do sedaj, saj je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov precej nad dolgoletnim povprečjem.
Vir: Surs
Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih marca 2018 na mesečni in letni ravni višje
Cene industrijskih proizvodov so se v marcu 2018 v primerjavi s februarjem 2018 zvišale za 0,1 %, v primerjavi z marcem 2017 pa za 2,2 %.
Vir: Surs

MEDNARODNI TRGI

EU in Mehika podpisali prostotrgovinski sporazum

EU in Mehika sta v soboto podpisali prostotrgovinski sporazum, s katerim sta nadgradili predhodni sporazum iz leta 2000. Potezo mnogi vidijo kot pošiljanje sporočila ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je lani pričel s ponovnimi pogajanji glede severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma Nafta.
EU in Mehika sta želela posodobiti trgovinsko pogodbo, dogovorjeno pred 21 leti, ki v veliki meri zajema industrijsko blago. Novi sporazum dodaja kmetijske proizvode, več storitev, naložbe in javna naročila ter vključuje določbe o delovnih in okolijskih standardih ter boj proti korupciji.
Evropska komisija je dejala, da bo v skladu s sporazumom, ki je bil sprejet v soboto, praktično vsa blagovna menjava z Mehiko brez dajatev, to velja tudi za kmetijske proizvode, kot so mehiški piščanec in šparglji ter evropski mlečni izdelki.
Sporazum tudi omogoča mehiškim podjetjem prijavljanje na javna naročila v Evropi in podjetjem iz EU prijavljanje za javna naročila v Mehiki.
Vir: STA, ILIRIKA

SRBIJA

NIIS: NIS bo poročal o finančnem izidu za 1Q18 v petek, 27. aprila, po zaključku trga

NIS (NIIS), integrirano podjetje za nafto in plin, je sporočilo, da bo po petek, 27. aprila, po zaključku trga sporočilo poslovni izid za 1Q18. Lani je podjetje v prvem četrtletju imelo 5,4 milijarde dinarjev čistega dobička in 11,1 milijarde dinarjev EBITDA.
Vir: NIS

RTB Bor v prvih treh mesecih 2018 izvozil 7.523 ton bakra v vrednosti 54,3 milijona USD

V prvem četrtletju 2018 je RTB Bor prodal za 54,3 milijona USD blaga na tujem trgu, kar je za 34% več kot v enakem obdobju leta 2017, ko je izvoz znašal 40,6 milijona USD.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice