Dnevne novice - 19.04.2018
Objavljeno: 19. 04. 2018

SLOVENIJA

Slovenski SBITOP pridobil 0,25%

Indeks SBITOP se je povečal za 0,25%. Po donosu je prednjačil Petrol, saj je včeraj pridobil 0,86%. Temu sta po sledila še Krka in Zavarovalnica Triglav z dnevnimi donosi v višini 0,35 in 0,30 odstotka. Gorenje je zabeležilo največji padec, in sicer v višini 0,96%, najbolj prodajano ime pa je bilo Triglav z 150.000,00 EUR trgovanja v obsegu.

Slovenija liberalizira trg železniškega potniškega prometa

Državni zbor je v torek liberaliziral slovenski notranji trg železniškega potniškega prometa, saj je sprejel spremembe zakona o železniškem prometu in tehnični zakon s specifikacijami o varnosti na železnici.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Delnice se dražijo, kakor tudi nafta in euro

Azijske delnice so se v enem mesecu povzpele na najvišjo vrednost in nestanovitnost trgov se še naprej zmanjšuje, kar spodbuja optimizem. V ospredje spet stopa zavedanje, da globalna rast preseže posledice trgovinskih napetosti. Podražila sta se evro in nafta. Pridobile pa so tudi energetske firme po tem, ko je industrijsko poročilo dalo vedeti, da so naftne zaloge upadle.

SRBIJA

IMF potrdil napovedi Srbije za rast BDP v letu 2018

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v torek dejal, da se bo gospodarstvo Srbije v letu 2018 povečalo za 3,5%, kar bo potrdilo prejšnje napovedi. V letu 2019 se tudi pričakuje rast bruto domačega proizvoda (BDP) za 3,5. Usklajena inflacija cen življenjskih potrebščin v Srbiji se za 2018 kaže v višini 2,7% in 3,0% za leto 2019. Brezposelnost naj bi se predvidoma zmanjšala na 14% konec leta 2019 s 14,6% v letu 2017.
Vir: SeeNews

Banke v Srbiji beležijo največji zaslužek v desetih letih

Banke v Srbiji so v letu 2017 dosegle dobiček, ki presega 60 milijard EUR (približno pol milijarde evrov). To je desetletni vrh in je najboljši rezultat po svetovni gospodarski. Na vrhu seznama najbolj donosnih bank je prišlo do premika. Največji dobiček v višini 12 milijard EUR je realizirala AIK banka. Skozi leto je skoraj podvojila svoj dobiček in se je s četrtega mesta leta 2016 povzpela na sam vrh seznama 2017. Banca Intesa je bila druga. Komercialna banka je na tretjem mestu.
Vir: Ekapija

Poročilo Evropske komisije o napredku Srbije

V svojem zadnjem poročilu o napredku, ki ga je Zahodni Balkan dosegel v reformah, povezanih z EU, je Evropska komisija ocenila, da je Srbija dosegla napredek pri pristopnih pogajanjih z EU, vendar bo splošna hitrost pogajanj odvisna zlasti od napredka glede vladavine prava in normalizacije odnosov s Kosovom.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice