Dnevne novice - 18.04.2018
Objavljeno: 18. 04. 2018

SLOVENIJA

Slovenski SBITOP se je znižal za 0,33%

Indeks SBITOP se je včeraj znižal za 0,33%, saj so bila skoraj vsa imena iz prve kotacije v rdečem. Za največ se je tečaj znižal SavaiRe in Luki Koper, in sicer za 1,11% oziroma 0,65%.

IMF napoved letošnje rasti slovenskega BDP zvišal na štiri odstotke

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je 1,5 odstotne točke več kot v zadnji jesenski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) upočasnila na 3,2 odstotka, so ocenili v IMF.
Vir:STA

Cinkarna Celje v prihodnjih petih letih pričakuje 2,3-odstotno letno rast prihodkov

Cinkarna Celje v prihodnjih petih letih pričakuje 2,3-odstotno letno rast prihodkov, kar na letni ravni pomeni 190,8 milijona evrov, kaže včeraj objavljena strategija razvoja za obdobje 2019-2023. V obnovo, optimizacijo in širitev obstoječih proizvodnih zmogljivosti bo družba v povprečju investirala 13,4 milijona evrov letno.
Vir:STA

Februarja v Sloveniji okoli 2400 več delovno aktivnih

Februarja je bilo v Sloveniji približno 856.800 delovno aktivnih oseb, kar je približno 2400 oseb oz. 0,3 odstotka več kot januarja. Po podatkih statističnega urada se je število delovno aktivnih februarja zvišalo tudi v medletni primerjavi, in sicer za 3,7 odstotka. Največji skok so zabeležili v osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Objave dobrih poslovnih rezultatov velikih podjetij na Wall Streetu potiskajo trge navzgor

Na podlagi bolje od pričakovanih poslovnih rezultatov s strani podjetij Goldman Sachs, Johnson & Johnson in Netflix so trgi v ZDA včeraj pridobili. The Dow Jones je včeraj pridobil 214 točk oz. 0.9% in dan zaključil pri 24787 točkah, medtem ko je S&P500 pridobil 29 točk oziroma 1.1% in dan zaključil pri 2706 točkah.

Goldman Sachs v prvem četrtletju s skoraj 30-odstotno rastjo dobička

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs je v prvem letošnjem četrtletju zabeležila 2,7 milijarde dolarjev (okoli 2,2 milijard evrov) čistega dobička, kar je 26,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki so se okrepili za 25 odstotka na 10 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir:STA

SRBIJA

Kitajski gigant naj bi izbral Srbijo za 400 milijonov evrov vredno naložbo

Kitajski proizvajalec pnevmatik Linglong bo morda odprl tovarno pnevmatik v Srbiji. V tovarni bodo proizvedli deset milijonov pnevmatik za osebne avtomobile, dva milijona tovornih in avtobusnih pnevmatik ter deset tisoč off-road pnevmatik letno.
Vir: b92

Srbija na vrhu v revščini v Evropi

V Srbiji se četrtina prebivalstva, z mesečnim dohodkom 15.400 dinarjev, šteje za revno, kar Srbijo umešča na vrh najrevnejših držav v EU.
Vir: Serbiamonitor

Kitajci se zanimajo za Poljoprivredno Korporacijo Beograda (PKB)

Eno izmed vodilnih kitajskih podjetij se zanima za privatizacijo največjega srbskega kmetijskega združenja PKB. Kitajsko podjetje bo v Beograd poslalo posebno strokovno ekipo, je pred nekaj dnevi dejal veleposlanik Kitajske v Srbiji Li Manchang in dodal, da je Kitajska zainteresirana za privatizacijo polovice 120 državnih podjetij v Srbiji, med katerimi so RTB Bor in PKB.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice