Dnevne novice - 17.04.2018
Objavljeno: 17. 04. 2018

SLOVENIJA

Slovenski SBITOP se je v ponedeljek povečal za 0,19%

SBITOP indeks se je v ponedeljek povečal za 0,19%, pri čemer je bilo največ poslov opravljenih z Petrolom, in sicer v višini 741 tisoč EUR. Gorenje in Telekom Slovenije sta dosegli najvišji donos, saj sta tržni vrednosti obeh delnic poskočili za 1,64% oz. 0,72%.

Čisti dobiček NLB banke se je lani povečal na 189 mio EUR

NLB, največja slovenska banka, je lani povečala čisti dobiček na 189,1 milijona evrov, prikazuje letno poročilo, ki ga je banka objavila v ponedeljek. Po mnenju uprave NLB rezultati kažejo, da je banka "dobro pripravljena na pričakovano privatizacijo". Rezultat NLB Skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami z izločenimi enkratnimi prihodki se je glede na doseženega v letu 2016 izboljšal za 11 %, kar kaže na kontinuirano kakovost poslovanja na vseh segmentih. Pozitivni enkratni učinki dezinvestiranja, višji brezobrestni prihodki iz rednega poslovanja in nižji stroški so presegli izpad obrestnih prihodkov, ki je bil posledica še vedno zelo nizkih obrestnih mer v območju evra. K dobičku sta pomembno prispevala tudi pozitivno makroekonomsko okolje in uspešno znižanje slabih posojil, Ko k temu prištejemo še enkratne dogodke, se je donos na kapital (ROE po davkih) povečal na 14,4 %.
Vir: ILIRIKA, LJSE, NLB

Povprečna plača v februarju je večja za 3,6% v letni primerjavi

Povprečna bruto plača v Sloveniji se je v februarju februarja znižala za 1,3%, na 1,638 EUR, v primerjavi s februarjem 2017 pa za 3,6%, so sporočili iz Statističnega urada.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

Trgi večinoma začeli pozitivno v tem tednu

Danes je nemški DAX začel trgovalni dan v zeleni barvi, medtem ko so sta ameriška indeksa S&P500 in Dow Jones včeraj pridobila 0,48 in 0,54 odstotka (merjeno v evrih). Skozi včerajšnji dan je 0,40 odstotka pridobil tudi tečaj EUR/USD, čigar trenutni vrednost je nad 1,240 dolarja na evro.

Rast BDP v prvem četrtletju na Kitajskem ostaja stabilna

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju 2018 doseglo 6,8% rast v medletni primerjavi. Stanje je v skladu s konsenzom, ki je v glavnem podprto s trdnim domačim povpraševanjem.

SRBIJA

Dinar bo ostal stabilen celo leto, pišejo srbski bankirji

Vrednost srbske valute se ne bo spremenila in bo ostal približno 119 dinarjev za 1 evro skozi vse leto - pravijo banke v Srbiji. Dodajajo tudi, da obstaja možnost, da bo evro pridobil glede na dinar, vendar na največ 120 dinarjev za en evro do decembra. Banke poudarjajo, da pa obstaja majhna možnost, da bo srbska valuta že drugo leto zapored pridobila.
Vir: Serbiamonitor

Srbi porabijo trikrat več denarja za hrano kot evropski kolegi

V Srbiji, od skupnega zneska porabljenega za osebno porabo, 34,5% porabijo za hrano in brezalkoholne pijače, v EU pa le 12,2%. Državljani EU porabijo večino denarja (četrtino svojih mesečnih zaslužkov) za stanovanje, plin, elektriko in vodo, medtem ko njihovi srbski partnerji porabijo 17,1% za kritje teh stroškov. To je bilo vsaj lansko leto, ko je po najnovejših podatkih, ki jih je pripravil Državni statistični urad, vsako gospodinjstvo v Srbiji v povprečju porabilo 62.275 dinarjev mesečno.
Vir: Serbiamonitor

Kitajske družbe, iščejo partnerje iz Srbije za obnovo železnice Beograd-Budimpešta - rok za oddajo ponudb 4. maj

Posodobitev in rekonstrukcija železnice Beograd-Budimpešta na odseku od Beograda do Stare Pazove, se je začela konec novembra 2017. Dela v skupni vrednosti 350,1 milijona so bila prepuščena v upravljanje podjetjema China Railways International in China Construction Company. Srbska podjetja, ki želijo pristopiti h projektu jim morajo predložiti ponudbe za izvedbo del na progah, del na železniški nadgradnji ali za dela v sklopu pridobitve gradiv.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice