Dnevne novice - 16.04.2018
Objavljeno: 16. 04. 2018

SLOVENIJA

Slovenski borzni indeks SBITOP se je v petek povečal za 0,61 odstotka

Indeks SBITOP-a se je v petek povečal za 0,61 odstotka, pri čemer so bile delnice družbe Petrol najbolj prodajane. SavaRe in Triglav pa sta dosegla najvišjo dnevno dobičkonosnost, saj sta v petek za 2,29 in 1,51 odstotka povečali svoji tržni vrednosti. Poraženca dneva sta bili delnici Gorenja in Telekoma Slovenije. Delnici obeh podjetji sta padli za 1,61 in 0,24 odstotka. SBITOP indeks je v tem letu pridobil že 3,75 odstotka.

NLB lani potrojila čisti dobiček na 189 milijonov evrov

Banka NLB je v letu 2017, v katerem je izpolnila vse zaveze in ukrepe iz načrta prestrukturiranja v postopku državne pomoči, občutno povečala čisti dobiček. Znašal je 189,1 milijona evrov, kar je trikrat več kot leto prej. Uprava banke pravi, da so zato dobro pripravljeni na pričakovano privatizacijo. Lani je skupina povečala dobiček že četrto leto zapored, predvsem zaradi izboljšanja rezultatov ključnih poslovnih aktivnosti ter nadaljnjega zniževanja stroškov in zmanjševanja nedonosnih posojil.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Negotovost glede ruskega rublja

Ruski rubelj je v prejšnjem tednu izgubil približno 8 odstotkov glede na dolar in tako padel na dvoletno dno, saj so tuji investitorji zmanjšali svoje investicijske deleže ob valutni negotovosti, ki jo je ustvaril zadnji krog sankcij ZDA.

Kitajske borze, drugje po vsej Aziji, bolj optimizem

Trgi vrednostnih papirjev na kitajskih borzah so se danes znatno znižali najverjetneje zaradi slabših podatkov o zunanji trgovini. Na borzah drugje v Aziji pa je bil zaznan optimizem. Napad v Siriji, ki so ga sprožile Združene države, Francija in Velika Britanija, ni povzorčil resnih posledic, zato so vlagatelji pokazali nekaj več poguma.
Vir: ILIRIKA, STA,

SRBIJA

AERO: Koncesijska pogodba bo objavljena po zaključku transakcije

Koncesijska pogodba za Beograjsko letališče (AERO) bo objavljena po zaključku vseh transakcijskih poslov s francosko družbo Vinci, Ministrom za gradbeništvo, promet in infrastrukturo, je dejala Zorana Mihajlovič.
Vir: Beta, Ilirika

Srbija med največjimi izvozniki v Bolgarijo

Skupni izvoz blaga v Bolgarijo se je januarja in februarja 2018 povečal za 2,9% na 8,02 milijarde EUR (4,1 milijarde EUR) v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017, na kar kažejo predhodni podatki Nacionalnega statističnega inštituta (NSI) Bolgarije.
Vir: Ekapija

Srbija vabi kitajske investitorje za investiranje v infrastrukturo in energijo v Srbijo

Srbski minister za finance Dušan Vujović je pozval kitajska podjetja k sodelovanju pri infrastrukturnih projektih v državi, saj je Beograd še naprej zavezan pobudi One Belt - One Road. Srbija želi zaključiti infrastrukturne projekte, ki so se začeli v okviru pobude, da bi bilo njeno gospodarstvo konkurenčnejše in povečalo izvoz v zahodno Evropo, je dejal Vujović v izjavi v četrtek. Poleg projektov za razvoj cestne in železniške infrastrukture Srbija ponuja tudi poslovne priložnosti na področju varstva okolja in energije, je povedal Vujović.
Vir: Seenews

Nazaj na novice