Dnevne novice 13.04.2018
Objavljeno: 13. 04. 2018

 

SLOVENIJA

Slovenski indeks SBI TOP je včeraj pridobil 0,28 odstotka
Indeks SBI TOP je dosegel 831,65 točke, in tako včeraj pridobil 0,28 odstotka. Najprometnejše delnice so bile delnice Zavarovalnice Triglav (ZVTG) in to v obsegu trgovanja v višini dveh milijonov EUR, delnicam zavarovalnice pa so sledile delnice Cinkarna Celje (CICG) z 1,82 milijona EUR prometa. Največje donose pa so danes zabeležile delnice Mercatorja (MELR, + 10,62%), Cinkarna Celje (CICG, + 1,4%) in Krke (KRKG, + 0,71%).

Luka Koper (LKGP SV):  Pristanišče Koper želi okrepiti vezi s Kitajsko Ningbo-Zhoushan!
Predstavniki Luke Koper in slovenske vlade so obiskali kitajsko pristanišče Ningbo-Zhoushan, eno najpomembnejših pristanišč na svetu, da bi se z upravami pristanišč in lokalnimi oblastmi pogovarjali o možnostih za tesnejše sodelovanje v pomorski logistiki.
Vir: STA

Država odobri 657.000 EUR spodbude za naložbo Sumitomo
Vlada je odobrila spodbudo 657.000 EUR za Lonstroff, švicarsko podružnico japonske skupine Sumitomo Rubber Industries, ki načrtuje gradnjo proizvodnje elastomerov v Logatcu. Pogodba bo verjetno podpisana naslednji teden, dela pa se bodo začela sredi maja, so sporočili iz vlade v četrtek.

Katainen razpravlja o izzivih Slovenije s poslanci
Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen je pohvalil Slovenijo, da je v dobrem stanju, vendar je tudi pozval, naj država izvede strukturne reforme.
Vir: STA

 

MEDNARODNI TRGI

Trgi pridobili v tem tednu
V zadnjem tednu so trgi v Evropi kakor v ZDA pridobili. Nemški indeks DAX je v preteklem tednu dni pridobil 1,42 odstotka, medtem ko sta ameriška indeksa S&P500 in Nasdaq pridobila 1,8 in 2,77 odstotka. V tem tednu se je podražila tudi nafta in sicer za 7,32 odstotka, zlato pa za 0,14 odstotka. Tečaj EUR/USD se v zadnjem tednu giba rahlo nad nivojem 1,233 dolarja na euro.

Rast industrijske proizvodnje v evrskem območju pod napovedmi
Industrijska proizvodnja evroobmočja se je v februarja povečala za 2,9%, medtem ko so bila pričakovanja po 3,8% rasti.
Vir: TA

 

SRBIJA

NBS: temeljena obrestna mera 3 odstotke
Na seji včeraj se je izvršni odbor NBS odločil za trimesečno znižanje denarne politike. Hkrati je bila sprejeta odločitev, da se obrestni koridor zoži z ± 1,5 do ± 1,25 odstotne točke, kar pomeni, da stopnja depozita ostane nespremenjena. Izvršilni odbor je pri sprejemanju takšne odločitve ocenil, da pričakovani nivo gibanja inflacije in njeni temeljni dejavniki omogočajo nadaljnjo omilitev denarne politike.
Vir: NBS

NBS: Letna inflacija v marcu 1,4%
Po podatkih Statističnega urada RS je rast cen življenjskih potrebščin v marcu 2018 znašala 0,1%. V marcu so inflacijska gibanja vplivala padanje cen potovalnih paketov in naftnih derivatov na eni strani ter naraščajočih cen svežega sadja, svežega mesa, mleka in mlečnih izdelkov na drugi strani. Inflacija je marca znašala 1,4 odstotka v medletni primerjavi. Bazna inflacija (indeks cen življenjskih potrebščin brez cen hrane, energije, alkohola in cigaret) se je marca bila 0,8 odstotna. Vir: NBS

Javni dolg Srbije je konec februarja 2018 znašal 57,9% BDP
Državni javni dolg Srbije je ob koncu februarja znašal približno 23,34 milijarde evrov, kar predstavlja 57,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Konec januarja je javni dolg bil 22,91 milijarde EUR, kar predstavlja 57,2% BDP. Javni dolg Srbije je konec leta 2017 znašal 23,22 milijarde evrov in je znašal 61,5% BDP. Decembra 2016 je javni dolg znašal okoli 24,82 milijarde EUR, to je 71,9% BDP.
Vir: Ekapija

 

 

Nazaj na novice