Dnevne novice - 04.04.2018
Objavljeno: 04. 04. 2018

SLOVENIJA

Največji severno-jadransko pristanišče Luka Koper (LKPG) v letu 2017 imelo 6-odstotni porast skupne količine pretovora

Po podatkih Luke Koper (LKPG), so se čisti prihodki od prodaje podjetja dvignili za 8 odstotkov na osnovi 6-odstotne skupne rasti tovora v letu 2017. Družba ima 4,67 odstotni dividendi donos. Družba bo imela svoje letno poročilo izdala za finančno leto 2017 izdala 26. aprila.

Indeks SBITOP pridobil 0,18 odstotka na prvi trgovalni dan v tednu

Največ so v prvem trgovalnem dnevu v tem tednu pridobile delnice Uniorja (2,44%), Luke Koper (1,01%), Zavarovalnice Triglav (0,95%), Telekom Slovenije (+ 0,72%) in Krke (+ 0,35% ).

Turizem v Sloveniji lani ustvaril 11,9 odstotka BDP

Panoga turizma in potovanj je v Sloveniji lani neposredno ustvarila 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), z upoštevanjem širših vplivov pa 11,9 odstotka BDP. Ob tem je neposredno zagotavljala 31.000, skupno pa 101.500 delovnih mest, kaže poročilo turistične organizacije World Travel and Tourism Council (WTTC).
Vir:STA

Furs odpira vrata javnosti

Finančna uprava RS (Furs) bo konec prihodnjega tedna odprla vrata za obiskovalce. S tem se želi približati zavezancem in okrepiti informiranje na področjih, ki so trenutno aktualna za najširši krog javnosti. Med drugim se bo mogoče seznaniti z informacijami s področja davkov in carin ter si ogledati delo mobilnih oddelkov Fursa.
Vir:STA

MEDNARODNI TRGI

Tretjina trgovanja v EU je z ZDA in Kitajsko

Na ravni držav članic v EU prevladuje trgovina znotraj EU. Leta 2017 sta še naprej ostala dva glavna trgovinska partnerja Evropske unije (EU), ZDA (631 milijard EUR ali 16,9% celotne blagovne menjave EU) in Kitajska (573 milijard EUR ali 15,3%). Sledijo Rusija (231 milijard EUR ali 6,2%), Turčija (154 milijard EUR ali 4,1%) in Japonska (129 milijard EUR ali 3,5%).Vir: Eurostat

SRBIJA

KMBN: Vladimir Medan prevzel dolžnosti predsednika Izvršilnega odbora Komercijalne banke

V skladu s sklepom o imenovanju s strani uprave in s predhodnim soglasjem Narodne banke Srbije je Vladimir Medan v ponedeljek, 2. aprila, prevzel dolžnosti predsednika Izvršilnega odbora Komercijalne banke (KMBN). Vladimir Medan je ekonomist po poklicu. Bil je nekdanji vodja Erste Bank in Basler Insurance v Srbiji, prihaja v Komercialno banko iz Agencije za zavarovanja depozitov, kjer je bil do nedavnega član uprave.
Vir: Ekapija, KMBN

Proizvodnja v Fiatu Kragujevac se nadaljuje

Po sedmih delovnih dnevih se v Fiatu Kragujevac nadaljuje proizvodnja Fiat 500L. Proizvodnja poteka v dveh izmenah, pri čemer je 410 vozil sestavljenih vsak dan. Razlog za zaustavitev proizvodnje je bila uskladitev proizvodnje s povpraševanjem, saj družba avtomobilov ne proizvaja, da bi jih skladiščila, temveč jih proizvaja v skladu s povpraševanjem strank iz Evrope in Amerike.
Vir: Ekapija

Generalized System of Preferences (GSP) v trgovini z ZDA

Gospodarska zbornica Srbije je obvestila, da se veljavnost GSP v ZDA podaljša. Uveljavlja se 22. aprila 2018 in bo veljala do konca leta 2020. GPS pomeni, da lahko 122 držav, tudi Srbija, izvozijo v ZDA brez carin ali plačajo minimalni znesek. Brezcarinski izvoz se nanaša na več kot 4.900 izdelkov, od katerih je večina industrijskih in kmetijskih proizvodov. Poleg tega mora blago izpolnjevati tudi zahtevo o poreklu - vsaj 35% vrednosti izdelka mora biti proizvedeno v Srbiji, izdelek pa mora biti dostavljen neposredno iz Srbije.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice