Dnevne novice - 03.04.2018
Objavljeno: 03. 04. 2018

SLOVENIJA

Slovenska borza je bila včeraj zaprta zaradi velikonočnih praznikov

Slovenska borza je bila včeraj zaprta zaradi velikonočnih praznikov

Inflacija v Sloveniji marca 2018 na letni ravni 1,2%, na mesečni ravni 0,3%

Letna inflacija je marca 2018 znašala 1,2%, mesečno pa 0,3%. V enem letu so se cene blaga in storitev povečale za 1,0% oz. Za 1,4%. Na letno inflacijo so vplivale predvsem višje cene hrane in mesečna inflacija z višjimi cenami oblačil in obutve.
Vir: SURS

Pozitivna prelomnica za sektor države: v letu 2017 presežek v višini 13 milijonov EUR

V letu 2017 je sektor državnega sektorja prvič po 22 letih ustvaril minimalni presežek. Vladni prihodki in izdatki so bili skoraj uravnoteženi. To dinamiko je vodila visoka gospodarska rast. Prihodki so se povečali za 6,5%, odhodki pa za 1,9%.

MEDNARODNI TRGI

Ameriški trgi so včeraj doživeli korekcijo. Zdravstvena zavarovalnica Humana je pridobila 4,4 odstotka

Medtem, ko so bili evropski trgi včeraj zaradi Velike noči zaprti so ameriški borzni indeksi Nasdaq, S&P500 in Dow Jones izgubil 2,76, 2,26 in 1,93 odstotka. Zmagovalec dneva pa je bila zdravstvena zavarovalnica Humana. Novica iz prejšnjega tedna, da se je Walmart pogovarjal z Humano o morebitnem prevzemu zavarovalnice, se je na trgu odrazila včeraj, saj so bili trgi na Wall Streetu v petek zaprti. Medtem, ko je trg včeraj šel skozi korekcijo so delnice Humane pridobile 4,4 odstotka. Cena delnic Humane se je letos povečala za 13,2%, v zadnjih 12 mesecih pa za 36,2%.

SRBIJA

Messer Tehnogas podvojil zaslužek v letu 2017 - Čisti dobiček se je povečal na 2 milijardi dinarjev

Beograjski proizvajalec in distributer tehničnih plinov, Messer Tehnogas (TGAS), je v letu 2017 dosegel rekordne nekonsolidirane finančne rezultate, kot je razvidno iz računovodskega poročila družbe, objavljenega na borzi v Beogradu. Nekonsolidirani poslovni prihodki družbe so se povečali za 4,9 odstotka na več kot osem milijard dinarjev, operativni dobiček pa se je povečal za 17,3 odstotka na 1,9 milijarde dinarjev.
Vir: Ekapija

Indijska družba je kupila IMT-TAFE, da ponovno zažene proizvodnjo na novi lokaciji

Industrija Masina i Traktora (IMT) Beograd v stečaju je bila včeraj prodana indijski družbi TAFE po začetni ceni okoli 66 milijonov dinarjev. Indijsko podjetje, ki proizvaja traktorje in druge kmetijske stroje, je bil edini ponudnik na dražbi in je tudi partner IMT več desetletij. Vodja TAFE za Evropo Kamal Ahuja je dejal, da bodo traktorje te blagovne znamke proizvedli v Srbiji in prodali v jugovzhodni Evropi in nato tudi na drugih trgih.
Vir: Ekapija

Izkopana leva cev iz tunela Brancic - Koridor 11 bo dokončan leta 2024

Leva cev tunel Brancic na odseku Koridora 11 od Lajkovca do Ljiga je bila izkopana v petek, 30. marca 2018. Desno cev tunela je bila izkopana avgusta 2017. Tunel je dolg okoli 950 metrov, vrednost del na predoru je 37 milijonov dolarjev. Gradnja poteka v treh izmenah, s 280 delavci. Oddelek Lajkovac-Ljig je dolg 24 km, glavni izvajalec pa je kitajska skupina Shandong Hi-speed, ki gradi tudi 26,23 km Obrenovac-Ub oddelek.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice